Hlavní obsah

Komentář: Babiš s Fialou otevřeli oči. Pozdě, ale díky i za to

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Seznam Zprávy

Společná tiskovka mohla být týden po volbách. Škoda.

Reklama

Je to jenom začátek. Má-li mohutně propagovaná výzva uspět, musí se velmi intenzivně zapojit velmi mnoho aktérů.

Článek

Co se nepovedlo voličům, co se nepovedlo marketérům, co se nepovedlo zoufalým výzvám vyčerpaných zdravotníků a co se dosud nepovedlo ani dalším tragickým záběrům z páté covidové vlny, to se nakonec podařilo lidem okolo jednoho stomatologa Radka Mounajjeda a jejich superambiciózní výzvě Lékaři pomáhají Česku. Ta si klade za cíl naočkovat během týdne milion lidí, především těch, kteří mají zájem o třetí dávku vakcíny.

To, čeho výzva dosáhla, je v tuto chvíli především důležitý symbolický akt – Mounajjeda a jeho tým podpořili na společné tiskové konferenci premiér v demisi Andrej Babiš a designovaný premiér Petr Fiala. Je to od říjnových voleb první skutečně relevantní náznak ochoty odcházející a nastupující mocenské garnitury překlenout nepřátelství z předvolební kampaně a postavit se společně alespoň za jakýsi nejnižší společný jmenovatel boje s covidem.

Společné vystoupení Fialy a Babiše je zásadní z několika důvodů. V první řadě jasně ukazuje, že zpochybňování účinnosti očkování v boji s epidemií patří v Česku na politickou periferii. Tento vzkaz nepřímo podepřel i prezident Miloš Zeman, když se během pondělního online summitu lídrů V4 postavil za myšlenku povinného očkování.

Od obou nastupujících vládních koalic i od zanedlouho opozičního hnutí ANO jde o politicky odvážný krok. Šest ze sedmi sněmovních stran se jasně staví na stranu co nejrychlejšího očkování, čímž do jisté míry riskují ztrátu voličů, kteří k vakcinaci přistupují odmítavě. Dá se očekávat, že poslední parlamentní síla, tedy SPD, se v příštích dnech a týdnech pokusí tyto voliče nějakým způsobem opečovat a přitáhnout. Úspěch není zaručen, protože očkování přese všechno není jediným politickým tématem Česka.

Věcně nejde o velký posun. Ani Spolu, ani Piráti se Starosty, ani hnutí ANO antivaxerskou část společnosti primárně neoslovovaly. Dokázaly ale vzájemnými půtkami a obviňováním vytvářet prostor, v němž byla spousta místa pro všelijaké úvahy typu „kdo ví, jak to je“. Faktické uzavření tohoto prostoru je symbolicky nesmírně důležité.

Je to ale jenom začátek. Má-li mohutně propagovaná výzva uspět, musí se velmi intenzivně zapojit velmi mnoho aktérů. Na straně politiků by bylo vhodné, kdyby ono symbolické gesto nebylo poslední. Nemusejí se konat společné tiskovky každý týden, ale sem tam společné prohlášení o pokračování vůle spolupracovat, postupu očkování a pokrocích v plnění cílů výzvy by rozhodně neškodilo, a to klidně i po předání moci.

Ještě důležitější bude aktivita na straně lékařů. Je pozoruhodné, že za výzvou Lékaři pomáhají Česku stojí vedle Mounajjeda další tři stomatologové. Prezident stomatologické komory Roman „mně umíralo i šest lidí za šichtu, je to normální“ Šmucler přitom patří spíše k nešťastným postavám české covidové debaty. Takže je opět i symbolicky důležité, že jeho kolegové se postavili na stranu rozumu a postojů založených na datech a faktech spíše než na dojmech generovaných přebujelým sebevědomím.

Iniciativu stomatologů a dalších ambulantních specialistů ale musejí provázet i rychlé a efektivní kroky na straně státní správy, především Ministerstva zdravotnictví. Nastavení ekonomických motivací a úhrad pro tyto lékaře bude pro úspěch očkovací megaakce naprosto zásadní.

Dalším důležitým prvkem výzvy, který by neměl uniknout politikům odcházejícím ani designovaným, jsou signatáři výzvy. Kromě lékařů jsou mezi nimi ekonom Filip Pertold, matematik René Levínský nebo datový analytik Josef Šlerka. Nechť je to poučením pro různé pracovní týmy odcházející i nastupující koalice, že medicína není jediný obor, který by měl řízení epidemie určovat.

Jistěže se podobná tisková konference mohla, dokonce měla odehrát dříve, nejlépe zhruba týden po volbách. Všechny informace byly k dispozici, doporučení mezirezortních odborníků byla známá, o nutnosti urychlit očkování nebylo pochyb. Nutnost spolupráce křičela ze všech covidových dat, která den co den plnila média. Nakonec bylo třeba občanského zoufalství, které se přerodilo v nadějnou iniciativu, aby političtí lídři otevřeli oči. Zaplať pánbůh za ni, i když za pět minut dvanáct už bohužel bylo.

Reklama

Doporučované