Hlavní obsah

Komentář: Bez nouzového stavu a s omikronem. Zbytečný risk

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Přebírání Ministerstva zdravotnictví: Petr Fiala, Vlastimil Válek a Adam Vojtěch, 17. prosince 2021.

Reklama

Odborníci tento týden doporučili nouzový stav prodloužit. Vláda řekla, že to neudělá.

Článek

Jde o neobvyklou situaci, ale co je dneska vlastně obvyklé: nová vláda ještě s jmenovacími dekrety po kapsách už dělá zásadní rozhodnutí. Protože musí.

Co nemusí, je riskovat. Jenže právě to dělá, když v pátek odpoledne dospěla k názoru, že nebude žádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Hra na jistotu by znamenala nechat nouzový stav běžet i po 25. prosinci a přes silvestra.

Asi nejviditelnějším projevem nouzového stavu je momentálně zavírací 22. hodina v restauracích, barech a klubech. Ta by tím pádem padla. Od 26. prosince a hlavně o novoroční noci bychom se mohli veselit až do bílého rána. Nic, nad čím by 9 z 10 epidemiologů skákalo radostí.

Situace v páté vlně je v rámci možností přehledná: na jedné straně pozvolný úbytek nových případů, číslo R pod 1, lehounce klesající počet pacientů s covidem v nemocnicích, celkově ale velmi vysoká čísla. Z druhé strany stále ještě tajemná mutace omikron, u které si ale můžeme být jisti vysokou nakažlivostí.

Nedá se od stolu prohlásit, že zakončit nouzový stav bude stoprocentně chyba. Ale dá se tvrdit, že jistější by bylo ho prodloužit. Ať kvůli šíření nákazy samotné, nebo proto, aby nenastaly falešné naděje, které se mohou za pár dní rozplynout, pokud vláda cukne opačným směrem a zase „přitvrdí“.

Koneckonců, částečná jistota, že věci v dohledné době budou tak a tak, bývá při boji s pandemií a při tom, jak se přizpůsobit jeho pravidlům, cennou hodnotou. Sami restauratéři v prvních reakcích říkají: potřebujeme dopředu vědět, co bude platit na silvestra, a na normální, nebo vynuceně omezený provoz se připravit.

Vláda zatím řekla: nouzový stav prodlužovat nechceme, ovšem „pokud se bude jakýmkoliv způsobem vyvíjet situace s omikronem a eventuálně jiná situace negativně, bude velmi rychle a velmi důsledně reagovat v souladu s doporučením odborníků.“ (ministr zdravotnictví Vlastimil Válek)

Neboli do konce roku to ještě může být nějak jinak.

Pokud jde o Válkův „soulad s doporučením odborníků“, asi nejrespektovanější odborné těleso MeSES jedno takové zevrubné vydalo ve středu. Zpráva je celá o omikronu a na závěr shrnuje:

„Vzhledem k rychlosti šíření varianty omikron je důležité nastavit takové procesy krizového řízení a rozhodování, které mají odpovídající rychlost a flexibilitu. Vzhledem k nemožnosti přijímat flexibilně dostatečně účinná protiepidemická opatření podle pandemického zákona považujeme za nutné prodloužení nouzového stavu.“

Neboli, odborníci (zkratka MeSES znamená „Mezioborovou skupinu pro epidemické situace“) před dvěma dny doporučili prodloužení nouzového stavu. Vláda ho neprodlouží, ale kdyby šlo do tuhého, flexibilně zakročí v souladu s doporučením odborníků. Buďte ve střehu.

Reklama

Doporučované