Hlavní obsah

Komentář: Koukej na cestu, radili nám. Zase jsme zapomněli

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Mobilní očkovací tým v krkonošské Jilemnici. Zájem dosud neočkovaných o první dávku ale poslední dobou znovu opadá.

Reklama

Jediná obec s rozšířenou působností zvládla naočkovat dvěma dávkami devět z deseti lidí nad 70 let. Pacov na Vysočině. Jinde to zřejmě „nejde“ a odpovědní už zdá se ani nepředstírají, že by s tím chtěli něco dělat.

Článek

Koukej na cestu! Jako děti dostaneme jen málo užitečnějších rad, než je tahle. Nejen při jízdě na tříkolce se ale hodí vědět, co nás čeká.

Český způsob v boji s covidem se naneštěstí vyznačuje tím, že se zásadně na cestu nekoukáme, spíš pozorujeme spoušť, která se kolem vrší. S nastupující a i pro vědce zatím ne zcela prozkoumanou variantou omikron je to zvlášť nebezpečná strategie.

Znovu – jako už několikrát v minulosti – se lidé, kteří pandemii bedlivě sledují, bojí, že Česko situaci podceňuje.

„Je třeba se připravovat okamžitě. Ty přípravy zaberou nějakou dobu a podle našich odhadů by omikron mohl převládnout v lednu nebo únoru. Je možné, že už v první polovině ledna bude dominantní, ale hrozí, že se ty přípravy zaspí,“ varoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy matematik Jan Kulveit.

Dosluhující vláda již mnoho měsíců za nesouhlasného téměř řevu odborníků trvá na hodnocení epidemie podle vytíženosti intenzivní péče v nemocnicích. Kandidát na ministra v budoucím kabinetu tento způsob vzal za svůj a zdůrazňuje to při každé příležitosti.

A co až do nemocnic, kde sotva začne opadat pátá vlna způsobená variantou delta, vpadne omikron? K čemu nám bude vědět, že už jsme opět za hranou?

Nová varianta nás zastihla v nedbalkách i v jiných směrech. Na třetí dávky, takzvané boostery, se nyní sice stojí fronty v registračním systému, ale nesmíme zapomenout, že nemalé části nejohroženější skupiny se netýkají. Jak to? No jednoduše, ti lidé nemají ani dávku první…

Vypovídající je údaj z konce listopadu, kdy mělo Česko na celém svém území jediný „flíček“ na mapě, který se mohl pochlubit, že dokázal naočkovat více než 90 procent lidí ve dvou nejstarších věkových skupinách 70–79 a 80 plus. Tím místem je území obce s rozšířenou působností Pacov na Vysočině. Pětitisícový Pacov a dalších 23 obcí a vesniček kolem něj jsou jakž takž připraveny na novou variantu. Stačí rychle rozdat boostery.

Na druhé straně tu máme jiný příklad, bohužel ne tak vzácný. V oblasti Třince dostalo v nejstarší skupině vakcínu stěží uvěřitelných 63 procent lidí. To je hodnota, které v krajích jako Vysočina nebo Praha běžně dosahují v kategorii padesátníků…

Celková denní čísla o očkování sice nevypadají špatně, ale zkresluje je právě třetí dávka. Při bližším pohledu zjistíme, že skupinu dosud neočkovaných mírně rozhýbal zákaz vstupu do restaurací a další podzimní vládní kroky, ale teď už zase počty zájemců padají. Na z dnešního úhlu pohledu stejně naprosto nedostatečnou proočkovanost 70 % bychom se stávajícím tempem dostali někdy na konci dubna 2022.

Slovenská vláda, ač se nedá brát ve věci boje s covidem jako vzor, se snaží najít z podobného problému cestu. Seniorům za očkování zaplatí. Možná je to sporný krok, ale představa, že vládní příspěvek 5 000 korun, který před rokem přiklepl českým seniorům Babišův kabinet, by býval byl podmíněn právě očkováním, zpětně nevypadá úplně špatně. V Česku se končící kabinet zmůže maximálně na řeči o očkovací kampani, kterou svět neviděl.

Naše jižní sousedy k razantním krokům vyburcovalo slovo, které nikdo nechce z nemocnic slyšet: triáž. Rakušané přiznali, že třídí pacienty a nemohou se stejně postarat o všechny. V Česku místo toho stále panuje divná ospalost nebo laxnost (snad s výjimkou dovážení léčiv) a ani omikron jako by občany ani politiky nevyvedl z míry.

Triáž je ošklivé slovo, my se spíš otočíme a eufemisticky konstatujeme něco v tom smyslu, že „vytíženost kapacit intenzivní péče je hraniční“, a raději nebudeme domýšlet, co to přesně znamená… Premiér v demisi říká, že počet hospitalizovaných sice stoupá, nemocnice to ale zvládají…

Reklama

Doporučované