Hlavní obsah

Konec pandemie v Evropě se možná blíží, tvrdí WHO

Foto: Shutterstock.com

Varianta omikron může podle Hanse Klugeho z WHO v určitém smyslu ukončit v Evropě pandemii.

Reklama

aktualizováno •

Varianta omikron možná v jistém smyslu ukončí v Evropě koronavirovou pandemii. Prohlásil to šéf evropské kanceláře WHO. Generální ředitel celé organizace ale nedávno varoval, že pandemie ještě zdaleka nekončí.

Článek

Pandemie covidu-19 spolu s variantou omikron vstoupila do nové fáze, kdy se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) do března může nakazit až 60 procent Evropanů.

„Je pravděpodobné, že region se blíží ke svého druhu konci pandemie,“ prohlásil v rozhovoru s agenturou AFP regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

„Jakmile omikronová vlna opadne, nastane několik týdnů a měsíců globální imunity, ať už díky vakcíně, nebo proto, že lidé budou imunní po infekci, a také díky poklesu počtu případů kvůli sezonnosti,“ odhaduje Kluge.

Jeho prohlášení je zdánlivě v rozporu s nedávným výrokem generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse. Podle něj je pandemie „daleko od konce“.

Narativ ohledně nedávno detekované varianty omikron, který často zdůrazňuje mírný průběh nemoci, označil Tedros za „mylný“. „Pandemie zdaleka neskončila a s rychlostí, jakou se omikron po světě šíří, se pravděpodobně objeví nové varianty. Důležité je tak trasování a vyhodnocování,“ citoval jeho slova server Euronews.

I Kluge dál doporučuje obezřetnost právě kvůli schopnosti viru dále mutovat. Zdůrazňuje, že se Evropa stále nenachází v „endemické éře“. „Endemický znamená (…), že můžete předvídat, co se stane, tento virus už nejednou překvapil. Proto musíme být velmi opatrní,“ vysvětluje regionální ředitel WHO.

WHO varovala, že navzdory mírnějšímu průběhu, kterému nasvědčují dosavadní poznatky o omikronu, riziko hospitalizace nebo dokonce smrti přetrvává. Představitelé organizace proto doporučovali dál dodržovat pandemická opatření, zejména v zemích s nižší mírou proočkovanosti.

Na druhou stranu někteří evropští politici v posledních týdnech mluvili o nutnosti přejít ke strategii „žít s covidem“. Mluvil o ní španělský premiér Pedro Sánchez. Britský premiér Boris Johnson pak tento týden oznámil zrušení většiny pandemických opatření na území Anglie (Skotsko, Wales a Severní Irsko o omezeních rozhodují samostatně), včetně povinnosti nosit roušky.

Téměř všechna dosavadní omezení v sobotu zrušilo také Irsko. Výrazný nárůst počtu infikovaných se totiž neprojevil zvýšením počtu pacientů vyžadujících intenzivní nemocniční péči.

Reklama

Doporučované