Hlavní obsah
Online

Británie uzavírá hranice. Pfizer dočasně omezí dodávky vakcíny do Evropy

Foto: YouTube.com/SkyNews

Boris Johnson na promluvil v pátek večer z Downing Street.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Saský premiér nechce ani v současné dramatické epidemické situaci uzavřít hranice s Českou republikou. Drážďany se proto budou snažit zachovat výjimku pendlerům, kteří za prací do Saska dojíždějí z Česka. Rakousko bude od pátku vyžadovat po lidech cestujících do země z většiny států světa kromě dosavadních opatření jako je desetidenní karanténa také on-line registraci.

- Kvůli nákaze koronavirem již podle dat webu worldometers.info zemřelo přes 2 miliony lidí. Nakazilo se více než 93 milionů lidí, téměř 67 milionů lidí se z nákazy vyléčilo.

- Birtský premiér Johnson oznámil, že od pondělí rázně omezí cestování do a ze země. Zrušil veškeré výjimky pro cestující z ciziny a nově budou muset mít všichni negativní test a následně podstoupit karanténu. Média čekají, že Britové se pokusí hromadně před pondělkem navrátit do vlasti.

Dění jsme sledovali také ve čtvrtek

  • Izrael začne v neděli s očkováním občanů nad 45 let

    Nárok na první dávku očkování proti covidu-19 budou mít v Izraeli od neděle všichni občané starší 45 let. S odvoláním na páteční sdělení ministerstva zdravotnictví o tom informoval zpravodajský web The Times of Israel. Ve čtvrtek ve zhruba devítimilionové zemi dostalo první dávku vakcíny proti covidu-19 56 716 lidí, zatímco 64 366 obdrželo druhou dávku. V přepočtu na obyvatele je Izrael nejrychleji očkující zemí na světě. Skoro dva miliony Izraelců již mají první dávku očkování za sebou, téměř 170 000 lidí dostalo i druhou.

    Minulý týden premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že Izrael plánuje očkovat ještě rychleji. Cílem by mělo být kolem 170 000 lidí denně. Do země byly mezitím dodány statisíce dalších dávek vakcíny od amerického výrobce Pfizer a německé firmy BioNTech. Podle plánu ministerstva zdravotnictví má být v březnu proti covidu-19 naočkováno 5,2 milionu Izraelců.

  • V Itálii naočkovali první milion osob

    V Itálii bylo k pátečnímu odpoledni naočkováno proti covidu-19 přes milion osob. Země využila zhruba dvě třetiny dávek, které dostala od zahájení očkování na konci loňského prosince. Vysoké tempo očkování hlásí i Turecko. Podle úřadů dostalo vakcínu za dva dny na 600 000 lidí, napsala v pátek agentura Reuters.

    Vakcínu proti covidu-19 dostali v Itálii především zdravotníci, kteří tvoří 75 procent naočkovaných osob. Země dostala od konce loňského roku zhruba 1,5 milionu dávek očkovacích látek. Podobně jako v ostatních zemích Evropské unie se jedná především o přípravky od společností Pfizer–BioNTech a v menší míře o látku od společnosti Moderna. Italské úřady očekávají schválení preparátu od společnosti AstraZeneca, která vyrábí svou vakcínu i v Itálii. „Itálie se nachází ve fázi růstu nákazy, ale jedná se o pozvolný růst,“ uvedl Italský zdravotnický ústav (ISS) na základě dat z posledního týdne. V pátek země ohlásila 16 146 případů koronaviru potvrzených za posledních 24 hodin a 477 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Do součtu byly vůbec poprvé zahrnuty také pozitivní antigenní testy. Od začátku epidemie se v šedesátimilionové zemi nakazilo koronavirem 2,35 milionu osob, z nichž 81 325 zemřelo.

  • JHU: koronaviru podlehlo přes 2 miliony lidí

    Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) si onemocnění covid-19 vyžádalo již přes 2 miliony obětí.

    Podle počtu obětí onemocnění jsou nejzasaženější zemí Spojené státy, kde viru podlehlo přes 390 tisíc lidí. Následuje Brazílie a Indie se zhruba 200 tisíci a 150 tisíci oběťmi.

    Celosvětově bylo zaznamenáno přes 93 milionů případů nákazy.

  • Boris Johnson promluvil k občanům, ohlásil nová opatření

    Britský premiér Boris Johnson promluvil v pátek v 17 hodin místního času k národu. Shrnul počty nakažených, naočkovaných a připomněl i počet zemřelých s nákazou.

    Premiér oznámil, že od pondělní 4. hodiny ranní v zásadě absolutně omezuje cestování. Dosud platil seznam zemí, z nichž mohli lidé přijíždět do Británie bez omezení, nebo je s mírnými omezeními. Tento seznam vláda dočasně zrušila.

    Všichni, kteří do země přicestují, se budou muset podle BBC bez výjimky prokázat negativním testem, jenž bude starý maximálně 72 hodin, a následně podstoupit desetidenní karanténu. Po pěti dnech bude možné podstoupit test a případně karanténu zkrátit.

    Podle serveru BBC bude opatření trvat měsíc s možností prodloužení. Země se tak snaží zamezit šíření nových mutací.

    Johnson uvedl, že se v Británii naočkovalo již 3,2 milionu lidí a že jde o nejvyšší číslo v Evropě.

    Cestující z Jižní Ameriky, Portugalska a Kapverd mají od pátku z důvodu obavy šíření mutace viru zákaz vstupu do země.

  • Podniky cestovního ruchu pomáhají v USA v boji s covidem

    Z Disneylandu se stalo očkovací středisko, mezinárodní letiště v San Francisku už pět měsíců funguje jako testovací centrum na covid-19 a slavné hotely slouží k ubytování vyčerpaného zdravotnického personálu, který ve Spojených státech bojuje s epidemií covidu-19. Podniky, které za běžného stavu působí v cestovním ruchu, daly své prostory a zaměstnance do služeb do boje s koronavirem, napsal list The New York Times.

    Už během první uzávěry na jaře loňského roku se newyorský luxusní hotel Four Seasons proměnil na ubytovnu pro lékaře a zdravotní sestry a zůstal jí po celých osm měsíců. Kromě baseballových stadionů se očkovací centra objevují také na velkých parkovištích, jedno vyrostlo například v zábavním parku Disneyland u města Anaheim v Kalifornii. Místní zábavní park má zavřeno už od poloviny března, brzy by se tu však mělo očkovat až 7000 lidí denně, píše The New York Times s odvoláním na místní úřady.

  • Hackeři zveřejnili zmanipulované e-maily o vakcíně

    Při kybernetickém útoku na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) se pachatelům podařilo získat dokumenty o lécích a vakcínách proti covidu-19. Později je zveřejnili na internetu, jejich text ale pozměnili, oznámila v pátek EMA v tiskové zprávě. Zmanipulované texty by podle ní mohly podkopat důvěru veřejnosti ve vakcíny.

    K dokumentům, které se podařilo hackerům získat, patří u důvěrné e-maily z listopadu loňského roku, jež se týkají procesu hodnocení vakcín proti covidu-19. „Část korespondence pachatelé před zveřejněním zmanipulovali, a to způsobem, který by mohl podkopat důvěru ve vakcíny,“ uvedla EMA. Kde hackeři pozměněné dokumenty zveřejnili, není jasné. Známo zatím není ani to, kdo za kybernetickým útokem na unijní lékovou agenturu stál.

  • Schválení vakcíny od AstraZeneca je podle slovenského ministra ohroženo

    Registrace vakcíny proti nemoci covid-19 od společnosti AstraZeneca v Evropské unii je podle slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího ohrožená, a to z důvodu její možné nízké účinnosti. Pokud by se tyto informace potvrdily, znamenalo by to problém s počtem dostupných očkovacích látek ve stávající koronavirové krizi. Krajčí to v pátek řekl novinářům. „Zdá se, že je ohrožena registrace vakcíny od AstraZeneca. Klinické studie nevycházejí nejlépe. Pokud by se potvrdilo, že účinnost vakcíny není dostatečná, bude to obrovský problém s množstvím vakcín,“ řekl slovenský ministr.

    Pochybnosti, zda je vakcína od firmy AstraZeneca vhodná pro dosažení imunity celé společnosti proti covidu-19, dříve vyjádřili například někteří australští vědci. Australské zdravotnické úřady ale označily látku za účinnou a bezpečnou.

  • Norsko: Pfizer omezí dodávky vakcíny do Evropy, zvyšuje výrobní kapacity

    Farmaceutická firma Pfizer dočasně omezí dodávky své vakcíny proti nemoci covid-19 do Evropy, zatímco bude pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Podle agentury Reuters to v pátek oznámil Norský institut veřejného zdraví.

    „Dostali jsme tuto zprávu v pátek krátce před 10:00 hodin. Očekávali jsme ve třetím týdnu (příští týden) 43 875 dávek vakcíny Pfizer. Teď to vypadá, že jich dostaneme 36 075,“ uvedl norský institut v prohlášení.

    Snížení dodávek je důsledkem omezení produkce Pfizeru tak, aby firma mohla zvýšit svou výrobní kapacitu z nynějších 1,3 miliardy na dvě miliardy dávek ročně, sdělil institut.

  • Vakcínu dostala i 117letá Řekyně, chce zase obejmout své potomky

    V Řecku se nechala tento týden očkovat proti nemoci covid-19 i nejstarší obyvatelka země a podle místních médií druhá nejstarší žena na světě. Seniorka, kterou místní média nazývají pouze křestním jménem Eleftheria, podle řeckých zdrojů v dubnu oslaví 118. narozeniny. Žije v domově pro seniory na předměstí Atén a vakcínu si vyžádala proto, že chce po měsících opět obejmout své potomky. Informovala o tom ve středu řecká televize Skai.

    Očkovaná žena se podle řeckých médií narodila 12. dubna 1903 na ostrově Lefkada, a podle novin je tak druhou nejstarší ženou na světě po Japonce Kane Tanakaové.

  • Indie začne očkovat dvěma vakcínami, ta domácí budí pochyby

    Indie, druhá nejlidnatější země světa, zahájí v sobotu rozsáhlou kampaň očkování proti nemoci covid-19. Podávány budou dvě vakcíny – ta, kterou vyvinula farmaceutická firma AstraZeneca společně s Oxfordskou univerzitou, a také indická vakcína Covaxin.

    Ta ovšem podle agentury Reuters vzbuzuje pochybnosti odborníků, protože společnost Bharat Biotech, která je jejím autorem, dokončila zatím jen dvě ze tří fází testování účinnosti. Indové si nebudou moci vybrat, kterou z vakcín dostanou.

    Do července chce indická vláda nechat naočkovat na 300 milionů lidí. Počátkem ledna indické úřady schválily zmíněné vakcíny, které se obě vyrábějí v Indii, v nouzovém režimu. U britské vakcíny AstraZeneca/Oxford, kterou vyrábí indická farmaceutická firma SII pod názvem Covishield, se uvádí účinnost kolem 70 procent. O Covaxinu, který chce Indie dodávat také například do Brazílie, podle expertů podrobnější data chybějí.

  • Hirošima zvažuje hromadnou testovací kampaň pro 800 000 lidí

    Až 800 tisíc lidí zvažuje otestovat na koronavirus regionální vláda japonské prefektury Hirošima. Šlo by o největší testovací kampaň v zemi, která v porovnání s jinými státy během pandemie tolik netestuje, napsaly dnes agentury Kjódó a Reuters.

    PCR testy by se týkaly všech, kteří žijí v centru správního střediska prefektury Hirošima nebo do něj dojíždějí za prací.

    Na prefekturu Hirošima se nevztahuje nouzový stav, který japonská vláda vyhlásila pro Tokio a dalších 10 prefektur. Přesto se regionální hlavní město zhruba s 1,2 milionu obyvatel v posledních týdnech potýká s prudkým nárůstem potvrzených případů koronaviru.

  • V Rusku jsme našli takřka 1 500 mutací koronaviru, řekla politička

    V Rusku dosud objevili skoro 1 500 mutací koronaviru. Uvedla to dnes šéfka úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor Anna Popovová na ekonomickém fóru. Dodala, že koronavirus se podle ní stane sezónní infekcí jako chřipka. Jak nebezpečné nebo závažné jsou mutace viru SARS-CoV-2 zachycené v Rusku, není z jejího vyjádření, které citují ruské agentury, zřejmé.

    „Je to vážné téma, my se mu samozřejmě věnujeme. K dnešnímu dni jsme našli už skoro 1 500 mutací (koronaviru),“ sdělila Popovová během dvoudenního ekonomického fóra, které je pojmenované po někdejším reformním premiérovi Jegoru Gajdarovi. Dále uvedla, že sibiřské středisko Vektor zkoumá všechny kmeny viru, které se vyskytují na území Ruské federace.

  • V amazonském Manausu kolabuje kvůli covidu-19 zdravotnictví

    Ve dvoumilionovém městě Manaus, které je metropolí státu Amazonas na severu Brazílie, kolabuje zdravotnický systém kvůli nárůstu počtu nákaz koronavirem. Nemocnice mají nedostatek kyslíku, zoufalí příbuzní pacientů s covidem-19 jim sami vozí kyslíkové bomby a lékaři musí rozhodovat, koho přijmou na jednotky intenzivní péče. Informovala o tom agentura AP.

    Extrémní vážnost situace připustil ve čtvrtek i brazilský ministr zdravotnictví, generál Eduardo Pazuello. „Ano, v Manausu kolabuje zdravotnická péče, rostou fronty pacientů v nemocnici, 480 pacientů čeká na lůžko,“ přiznal ve čtvrtek Pazuello na sociálních sítích podle agentury Europa Press.

  • Hranice s Českem by podle saského premiéra měly zůstat otevřené

    Saský premiér Michael Kretschmer nechce ani v současné dramatické epidemické situaci uzavřít hranice s Českou republikou. Drážďany proto nyní vyjednávají se spolkovou vládou o tom, jak zachovat výjimku pendlerům, kteří za prací do Saska dojíždějí z Polska a Česka. Kretschmer dnes ČTK řekl, že bez českých lékařů a pečovatelů se saské zdravotnictví neobejde.

  • Filipíny prodlužují zákaz vstupu do země, vztahuje se i na Filipínce

    Filipíny prodloužily o dva týdny zákaz vstupu do země cestujícím z více než 30 zemí, kde byla zjištěna nakažlivější varianta onemocnění covid-19. Omezení se nově vztahuje i na Filipínce, kteří se chtějí vrátit domů. Země zaznamenala první případ nové tzv. britské mutace a má po Indonésii druhý nejvyšší počet případů a obětí koronaviru v jihovýchodní Asii.

    Indonésie v pátek zaznamenala největší denní nárůst případů koronaviru. V zemi se prokázalo 12 818 nových případů infekce, celkem se v zemi nakazilo již 882 418 lidí.

  • Izraelec čtyřikrát zbytečně poslal svou expřítelkyni do karantény

    Pandemie covidu-19 zneužil k osobní pomstě pětatřicetiletý muž pracující pro izraelské ministerstvo zdravotnictví, který svou bývalou přítelkyni čtyřikrát zbytečně poslal do koronavirové karantény. Pro ženinu izolaci přitom nebyl nejmenší důvod, protože nebyla ani infikovaná, ani v kontaktu s nakaženou osobou, informovala agentura AFP s odvoláním na policii.

    Muž, jehož jméno zpráva neuvádí, nyní čelí několika obviněním včetně zneužití postavení, podvodu či narušení soukromí. Těchto činů se podle policie dopustil v uplynulých měsících, kdy čtyřikrát své bývalé přítelkyni poslal oficiální textovou zprávu, že se musí ihned uchýlit do izolace. Podle dostupných informací muž pracoval jako externista v jednom z call center izraelského ministerstva zdravotnictví.

  • Maďarsko schválilo vakcínu od čínské firmy Sinopharm

    Maďarská vláda uvedla, že uzavřela dohodu s čínskou společností Sinopharm o koupi vakcíny proti koronaviru, informuje web The Guardian. Maďarsko by bylo první zemí EU, která čínskou vakcínu přijme, pokud ji maďarské orgány schválí.

    V Maďarsku jsou od 11. listopadu zavřené všechny střední školy, stejně jako hotely a restaurace s výjimkou prodeje jídla s sebou. Platí rovněž zákaz nočního vycházení od dvacáté hodiny večerní a zakázaná jsou také shromáždění.

  • Ve Vídni se začíná očkovat, v Polsku začíná registrace zájemců

    Ve Vídni začíná první velká rakouská očkovací akce, při které by mělo vakcínu během čtyř dní dostat 11 000 zdravotníků, zatímco v Polsku začíná registrace zájemců o očkování z řad veřejnosti.

  • Británie zakáže vstup většině lidí z Jižní Ameriky a Portugalska

    Británie zavádí kvůli další nové variantě koronaviru odhalené v Brazílii zákaz vstupu na své území pro většinu lidí ze zemí Jižní Ameriky a Portugalska. Přicestovat do země budou moci pouze britští a irští občané nebo cizinci, kteří mají v Británii právo na dlouhodobý pobyt, pro ně však bude platit povinnost uchýlit se po příjezdu na deset dní do izolace.

  • Čína hlásí 144 nově nakažených, nejvíce za deset měsíců

    Čína zaznamenala nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem za posledních více než deset měsíců. V uplynulých 24 hodinách tam přibylo 144 případů, uvedla s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Reuters. Kvůli nákaze vyhlásily úřady uzávěru oblasti s 28 miliony lidí.

    Úřady vyzvaly obyvatele, aby během nadcházejících svátků čínského Nového roku cestovali pouze v nezbytných případech. Obvykle se v tuto dobu přemísťují stamiliony lidí.

    Od začátku epidemie zemřelo v Číně, která má téměř 1,4 miliardy obyvatel, 4 635 nakažených koronavirem. V Česku už to bylo 13 856. Infikovaných má Čína celkem 87 988, Česko skoro desetkrát tolik.

Reklama

Hlavní zprávy