Hlavní obsah

Mezi svátky bude denně přibývat přes 70 tisíc lidí s nárokem na booster

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Počet lidí s nárokem na vakcínu proti covidu-19 bude v příštích týdnech rychle narůstat.

Reklama

Očkovací kapacita se musí rychle zvýšit, zájemců o očkování proti covidu-19 bude v příštích týdnech přibývat čím dál rychleji. Podle hejtmanů musí významnou roli sehrát praktici.

Článek

Ke dnešnímu dni mělo nárok na booster celkem 2 556 033 lidí, využilo ho ale jen 1 011 429 z nich,  přibližně dvě pětiny. Podle výzkumu společnosti PAQ Research nicméně tři čtvrtiny očkovaných mají zájem o posilující dávku. Dalších přibližně 900 tisíc tedy podle průzkumu stojí o podání vakcíny, přestože o ni třeba ještě všichni formálně nepožádali.

Ve čtvrtek navíc ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že platnost covid pasu zkrátí na 9 měsíců. To může přesvědčit část těch, kteří by už třeba o posilující dávku nestáli. Devět měsíců od ukončeného očkování uplyne velké části lidí příští rok na jaře. Nárok na booster ale vzniká už po šesti měsících, respektive pěti měsících u věkové skupiny 60+ a chronicky nemocných.

Následující graf ukazuje, jak bude narůstat počet lidí s nárokem na posilující vakcínu. Nejvíc je jich mezi 28. a 30. prosincem, denně přes 73 tisíc.

K tomu je nutné připočítat lidi, kteří stále ještě chodí na první dávku. V minulém týdnu to bylo ke 20 tisícům lidí ve všední dny, v průměru i s víkendem přibližně 15 tisíc lidí denně.

A samozřejmě i lidi, kteří chodí na druhou dávku. Minulý týden se vyočkovalo přesně 63 694 druhých dávek, nyní čeká na druhou dávku 287 042 lidí. Počet druhých dávek s časovým odstupem kopíruje křivku prvních dávek, protože většina lidí absolvuje obě a jednodávkovou vakcínou se očkuje jen zcela minimálně. Můžeme tedy v následujících týdnech počítat s 15 až 20 tisíci druhých dávek denně.

V prosinci se připojí ještě jedna obří skupina potenciálních zájemců o vakcínu, a to dětí ve věku 5-11 let. Podle statistického úřadu je dětí v tomto věku necelých 800 tisíc, zatím ale nikdo neví, kolik z nich nechají rodiče očkovat proti covidu.

Víc praktiků a nová očkovací centra

Očkovací kapacita celé České republiky nyní znovu narůstá. Za minulý týden se vydalo celkem 332 903 dávek, tedy skoro padesát tisíc denně. Stát se ale snaží, aby to brzy bylo třikrát tolik, 150 tisíc vakcín denně by znamenalo symbolický milion naočkovaných týdně.

Počet vydaných vakcín roste i v posledních dnech, ve čtvrtek očkovací místa registrovala 88 607 vydaných vakcín. Je ale potřeba počítat s tím, že o víkendu se vždy očkuje méně. Vláda každopádně řeší, jak očkování dál výrazně zrychlit. Podle šéfa Chytré karantény Petra Šnajdárka je dnešní kapacita 110 tisíc denně. Otázka je, jak se dopracovat ke kýženým 150 tisícům.

Premiér Andrej Babiš v pátek informoval o otevření očkovacího centra v pražském obchodním domě Kotva, naopak dosud největší očkovací centrum v pražské O2 areně se možná trochu překvapivě zatím otevírat nebude. Praha nejdřív potřebuje zjistit, kolik lidí zvládnou naočkovat fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice, Kongresové centrum, kde řídí očkování hlavní město, jednotlivá očkovací místa a v neposlední řadě praktičtí lékaři.

„Ještě že jsme nezavřeli očkovací místa“

V rámci České republiky si očkování do značné míry řídí jednotlivé kraje. Někteří krajští hejtmani, které redakce oslovila, zdůrazňují význam praktiků pro dlouhodobé zajištění očkování.

„Po dnešním setkání krizového štábu nevidím očkovací kapacity nijak problematicky nebo nedostatkově. My teď navyšujeme očkovací kapacity dvojím způsobem. Zaprvé větší angažovaností praktických lékařů, což se nám v posledních dvou týdnech docela daří. Oslovujeme ambulantní lékaře, ale také zubaře, ti se nám také hlásí. Dále zvyšujeme očkovací kapacity rozšiřováním operačních hodin očkovacích míst v nemocnicích nebo také víkendovými směnami,“ říká hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Do budoucna podle něj musí hlavní tíha očkování ležet na praktických lékařích. „Takový je princip. Nemůžeme si myslet, že budeme donekonečna očkovat zájemce v obchodních domech, kulturních domech… Je to provizorní řešení. Standard je, že se očkuje v ordinacích praktických lékařů, tam to znovu směřuje,“ dodává.

Podobně to vidí na druhém konci republiky v Plzeňském kraji. Počet očkujících praktiků se v posledních týdnech podařilo výrazně zvýšit ze 104 na 184. V kraji i tak působí dalších skoro 140 praktických lékařů, kteří zatím proti covidu neočkují.

„Jasně jsme říkali, že do konce září bychom rádi měli velkokapacitní očkovací centra, a potom bychom byli rádi, kdyby větší roli převzali právě praktičtí lékaři,“ říká plzeňská hejtmanka Ilona Mauritzová. Kvůli současnému náporu zájemců o vakcínu zřídil kraj nové očkovací místo.

„My jsme v pondělí otevřeli nové očkovací místo, protože vnímáme, že se tlak bude zvyšovat. Naše nemocnice teď přeci jenom mají jiné starosti, jsou přeplněné covidovými pacienty. Očkujeme v budově bývalého Prioru, je to u vlakového a autobusového nádraží v Plzni, největší dopravní uzel. Očkování lidí bez registrace tady dává lidem další možnost, uleví se těm přeplněným místům. Náš kraj je na tom teď velmi dobře, když se podíváme na počet lidí ‚před závorou‘, tak jsme schopní je během týdne doočkovat,“ říká Mauritzová.

Plzeňský kraj nyní očkuje přibližně 5000 lidí denně a podle hejtmanky by se toto číslo mohlo klidně zvýšit o dalších 500 lidí, k tomu ještě vyjíždějí mobilní týmy na základě žádostí starostů z jednotlivých obcí, nebo i na základě žádostí jednotlivých firem.

Nové očkovací místo vyroste také třeba v jihomoravském Znojmě. Kraj navíc zvažuje obnovení vysokokapacitního centra na brněnském výstavišti.

„S největší pravděpodobností v Brně nějaké velkokapacitní centrum bude. S personálem problém je, ale problémy jsou od toho, aby se vyřešily,“ říká hejtman Jan Grolich. Podle něj je potřeba navýšit kapacity v kraji na 70 tisíc naočkovaných lidí za týden. Také jihomoravský hejtman připomíná, že podle stávající strategie vláda počítala s tím, že víc než polovinu vakcín v této době vyočkují praktici.

„Měly se jim ulehčit podmínky, aby nebyla potřeba velká centra. Praktici v takové míře neočkují, mají spoustu jiné práce. Zničehonic musíme stavět nová centra, s čímž vláda nepočítala,“ řekl Grolich. Podle něj potrvá týdny, než se kapacita dostatečně navýší.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková si proto chválí, že kraj s nejvyšším počtem obyvatel nezrušil většinu očkovacích míst.

„Byl na nás obrovský tlak, abychom na podzim zavřeli očkovací centra, že budou očkovat praktici. My jsme tomu odolali, dnes funguje 21 očkovacích míst z 26, která fungovala na vrcholu očkování v létě. A fungují skvěle. Neustále navyšujeme kapacitu očkovacích mobilních týmů, teď jich máme sedm,“ říká hejtmanka.

Největší komplikací tak zůstává nedostatek lidí. „Naráží to na lidské zdroje, chybí ruce. Lékaři, sestřičky, administrativa,“ dodává Pecková.

Reklama

Doporučované