Hlavní obsah

Ministerstvo se připravuje až na 80 tisíc nakažených denně

Foto: Shutterstock.com

„Když budeme tento pátek pod 50 tisíci nakažených, bude to z mého pohledu dobré,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Až 80 tisíc pozitivně testovaných denně. Taková by podle ministra zdravotnictví měla být současná covidová vlna v příštích týdnech. První dávka očkování se podle něj vyplatí i teď.

Článek

Varianta omikron už podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) „ovládla trh“. V následujících dnech proto podle něj Česko čekají rekordní čísla – až k 80 tisícům nově zjištěných nákaz denně. „Když budeme tento pátek pod 50 tisíci, bude to z mého pohledu dobré,“ řekl Válek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Pro následujících několik týdnů proto obyvatelům Česka doporučuje, aby co nejvíce omezili sociální kontakty. Sílící vlnu nákazy by to podle něj mohlo pomoci rozložit do vícero týdnů tak, aby byla v nemocnicích připravená lůžka zejména pro seniory s lehčím průběhem.

„Jde o to, aby se vlna nezkoncentrovala do jednoho týdne nebo deseti dnů. Pokud ji protáhneme třeba na čtyři týdny, vrchol by byl třeba 80 tisíc nakažených denně a bude to postupně klesat,“ popisuje Válek, který vychází z podkladů svých analytických skupin.

Podle jejich propočtů totiž v příštím týdnu začne varianta omikron prorážet do seniorské populace. „Nyní není nálož viru v populaci ještě tak vysoká, aby pronikla skrze druhou dávku podanou třeba před 6 měsíci, ale příští týden už toto může nastávat. Máme proto opatření nastavena tak, abychom to zachytili a měli na tyto případy v nemocnicích připravená běžná lůžka,“ vysvětluje. Počítá s tím, že naočkovaní senioři, kteří se omikronem nakazí, by neměli mít těžký průběh.

V následujících několika týdnech proto doporučuje práci z domova všem, kteří tu možnost mají. Kdo zamíří mezi lidi, měl by mít nasazený respirátor. Válek zároveň upozorňuje, že stále ještě není pozdě ani na první dávku vakcíny proti covidu-19.

„I první dávka pomůže, protože nakopne protilátky a vy tuto vlnu přejedete. I když se zajdete očkovat teď, stojí to za to. Víme to, protože před rokem, kdy se začínalo očkovat, se měřily protilátky po první dávce,“ popisuje ministr.

Válek zároveň vysvětluje, proč ministerstvo přistoupilo ke změnám v trasování. Lidi narozené mezi lety 1958 a 2003 totiž nově hygienici už nebudou trasovat po telefonu. Nakažení budou muset využít samotrasovací formulář.

„Protože není v lidských silách trasovat telefonicky, rozhodli jsme se, že u pracující populace, která by se měla dvakrát týdně testovat v zaměstnání, to postavíme na elektronice a sebetrasování. Protože senioři se takto testovat nebudou, není je jak jinak hlídat, protože nevíme, jak se to mezi nimi šíří. Budou se proto trasovat individuálně,“ uvedl.

Reklama

Doporučované