Hlavní obsah

Koronavirus na americké letadlové lodi. Kapitán žádá izolaci všech

Letadlová loď USS Theodore Roosevelt operuje v Tichém oceánu. Kapitán lodi potvrdil nákazu COVID-19 mezi posádkou.Video: AP

 

Reklama

Na americké letadlové lodi USS Theodore Roosevelt byla potvrzena nákaza COVID-19. Velký počet námořníků, stísněné prostory a strmý nárůst nakažených přiměly kapitána lodi poslat Pentagonu dopis, kde žádá o urychlené řešení krize.

Článek

V dopisu stojí, že na lodi není možno kvůli omezenému prostoru dodržovat dostatečný odstup a pravidlo čtrnáctidenní karantény. Mezitím počet nakažených roste. Podle kapitána lodi Croziera je tak řešením evakuace většiny posádky z lodi. Jak dodává ve svém dopise: „Nejsme ve válce. Námořníci nemusí zemřít.“ První případ nákazy na lodi se potvrdil na konci března, celá loď tak musela do karantény. Kvůli tomu posléze zakotvila na americké základně na tichomořském ostrově Guam.

„Musíme udělat důležitá rozhodnutí, abychom zabránili tragickým následkům. Evakuování většiny posádky z americké letadlové lodi a jejich izolování na dva týdny se může zdát jako výjimečné opatření. Je to nezbytné riziko,“ píše ve svém dopise Crozier.

Americký ministr obrany Mark Esper spolu s velením námořnictva odmítl kapitánův návrh na úplné stažení posádky. Námořní velení podle ministerstva obrany podniká veškeré kroky k zajištění lékařské pomoci pro posádku lodi a evakuaci nakažených námořníků.

Ministerstvo pro CNN uvedlo, že jedním z důvodů, proč stažení vojáků trvá tak dlouho, je nedostatek volných lůžek pro nemocné námořníky na ostrově Guam.

Guvernér Guamu Lou Leon Guerrero podle CNN na tiskové konferenci dále uvedl, že umožní námořníkům zůstat v neobsazených hotelových pokojích. Podmínkou je, že musí být s negativním výsledkem a podstoupit 14denní karanténu.

Velení americké Tichomořské flotily ale odmítlo říct, kolik námořníků na palubě jaderné letadlové lodi mělo test na koronavirus pozitivní. Velení ale dodalo, že nikdo nebyl hospitalizován. Přesný počet nakažených tedy není znám. Podle listu San Francisco Chronicle jde pravděpodobně o více než 100 námořníků.

Nákaza koronavirem se také potvrdila na letadlové lodi USS Ronald Reagan. Ani v tomto případě není přesný počet nakažených jistý. Pokud by byly obě lodě na 14 dní vyřazeny ze služby, ztratilo by tím americké námořnictvo značnou část bojeschopnosti v tichomořské oblasti.

Podle agentury Reuters zvažuje americké velení potrestat kapitána lodi za kritiku ohledně řešení nákazy na lodi.

Reklama

Související témata:

Doporučované