Hlavní obsah

Koronavirus na Ukrajině: zastaralé zdravotnictví, dopravní kolapsy a panika

Foto: Profimedia.cz

Ukrajina má 116 nakažených novým koronavirem.

Reklama

Epidemie koronaviru, která v poslední době nabývá na síle, děsí svět. Ukrajina sice patří mezi země s menším počtem nakažených, pro tamní křehké zdravotnictví ale pandemie znamená velkou výzvu, ministerstvo zdravotnictví dokonce přiznalo, že při nejhorším scénáři to nemusí zvládnout. Jak je Ukrajina připravená na případný nápor nakažených?

Článek

Ukrajina eviduje celkem 116 případů nákazy novým koronavirem, z nichž 4 lidé nákaze podlehli. Podle ministerstva zahraničních věcí 18 Ukrajinců v zahraničí onemocnělo, šest se vyléčilo, dalších 155 je v karanténě. Obyvatelé měst se ale obávají, že úřady nemají úplný přehled o tom, jak dalece se nákaza v zemi rozšířila.

Podle analýzy Global Health Security Index úroveň připravenosti Ukrajiny bojovat s epidemií byla definována jako podprůměrná (38 bodů ze 100) a tak se srovnala s Dominikánskou republikou, Zimbabwe, Nigérií a Íránem. Ukrajinská vláda se ale snaží lid přesvědčit, že má situaci pod kontrolou. Zdůrazňuje, že má jasný akční plán, zdravotnictví je připraveno reagovat na případy koronaviru a poskytnout kvalifikovanou lékařskou pomoc.

Nedostatek testů a plicních ventilátorů?

V kanceláři prezidenta tvrdí, že na Ukrajině je v klinikách infekčních nemocí 12 000 míst, asi 2000 odborníků a 5000 zdravotnických pracovníků. V ukrajinských nemocnicích lze také najít 2,5 tisíce infekčních boxů a 3500 plicních ventilátorů, z nichž 605 se nachází v klinikách infekčních nemocí. Systém diagnostiky koronaviru je podle ukrajinské vlády také dobře zaveden. V noci na 23. března na kyjevském letišti Boryspil přistálo letadlo z Číny, které dopravilo různé typy testů na koronavirus, roušky a další ochranné prostředky.

V rozhovoru pro televizi TSN hlavní ukrajinský hygienik Viktor Ljaško informoval, že Ukrajina má momentálně k dispozici 50 tisíc testů, což by mělo stačit. Zdůrazňuje však, že pokud dojde k masivnímu přílivu pacientů s koronavirem, 12 000 lůžek v nemocnicích nestačí a některé plicní ventilátory jsou natolik zastaralé, že nebudou schopné bojovat s atypickou pneumonií, kterou nový koronavirus způsobuje.

Celostátní stav nouze

Stejně jako v ostatních zemích Ukrajina schválila řadu opatření a dnes vyhlásila nouzový stav na celém území Ukrajiny. Řešení vyhlásit v zemi mimořádný stav ukrajinská vláda dlouho odkládala. Ministr zdravotnictví Ilja Jemec ji za to kritizoval a vyzval poslance, aby „projevili vůli, nebáli se a zachránili Ukrajince“.

Opatření ukrajinské vlády:

– s platností od 16. 3. do 3. 4. jsou uzavřeny hranice pro cizince a osoby bez občanství

– od 17. 3. do 3. 4. je zrušena pravidelná osobní mezinárodní přeprava, jsou zrušeny mezinárodní lety

– vlastní opatření zavádějí oblasti a města

– zrušení výuky ve všech typech škol, omezení konání hromadných akcí a uzavření restaurací platí až do 24. dubna

– omezena je vnitrostátní doprava mezi oblastmi a městy a rovněž provoz městské hromadné dopravy v celé řadě měst

Echo karantény

Nehledě na menší počet nakažených, napětí mezi obyvateli roste a Ukrajinci nakupují zásoby potravin a šíří paniku.

Zastavení provozu metra v Kyjevě způsobilo ve městě dopravní kolaps a někteří lidé se nemohli dostat do práce. Na zastávkách pozemní hromadné dopravy se shromažďovaly davy lidí a dokonce vypukly konflikty mezi pasažéry a revizory. Podle nových opatření do vozidla nesmí nastoupit více než 10 osob, což mnozí Ukrajinci na začátku ignorovali.

Foto: Profimedia.cz

Kyjev omezil provoz veřejné dopravy.

Starosta města Vitalij Kličko na to reagoval zavedením „dopravní karantény“. Od 23. března veřejnou dopravu v Kyjevě mohou využívat pouze zaměstnanci životně důležitých infrastruktur. Jedná se zejména o lékaře, záchranáře, policii, zaměstnance prodejen potravin a lékáren. Ti by ale měli předložit speciální propustku. Pro všechny ostatní obyvatele Kyjeva bude během karantény doprava nedostupná.

Reklama

Doporučované