Hlavní obsah

Nakazit se pořád můžete i v metru. Roušky tam nesundávejte, radí odborníci

Foto: Shutterstock.com

Povinné nošení respirátorů má ve čtvrtek skončit.

Reklama

Koronavirus slábne, situace ale zdaleka není stejná ve všech regionech. Třeba Praha si drží vysokou týdenní incidenci a odborníci připomínají, že respirátory na mnoha místech stále hrají důležitou roli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Povinné nošení respirátorů v městské hromadné dopravě skončí už tento čtvrtek. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) krok schválil Národní institut pro zvládání pandemie.

Přesto se všichni experti nedomnívají, že právě nyní je ideální čas pro takové rozvolnění. Už v neděli ministr uvedl, že v rámci institutu rozhodnutí nepodpořil například epidemiolog Rastislav Maďar.

Také biochemik a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer s pádem opatření nesouhlasí. Podle něj jde spíše o úlitbu veřejnému mínění, situace totiž zdaleka není v celé republice stejná a zcela klidná.

„Pokud jde například o Prahu, hodnoty incidence jsou vyšší a celkově je regionálně situace různá. Myslím, že to ještě mohlo počkat. Zvlášť proto, že se teď začínají objevovat i případy jiných akutních respiračních onemocnění, dokonce údajně i chřipkových. Myslím, že je to taková úlitba vlády a že rozumní lidé budou nadále v MHD respirátory používat. Doufám, že to nebudou houfně opouštět,“ uvedl odborník pro Seznam Zprávy.

Válek v neděli rozhodnutí obhajoval zklidňujícím se trendem, který epidemie poslední týdny nabírá.„Situace v nemocnicích se stále lehce zlepšuje, ale především klesá incidence pozitivních testů,“ řekl ministr v České televizi.

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jeho slova potvrzují. Ještě začátkem února atakovaly denní přírůstky nově nakažených 60 tisíc, od té doby ale epidemie slábne k dnešním hodnotám okolo 5 tisícům ve všední dny. V těžkém stavu s covidem zároveň na lůžkách leží přes 70 lidí oproti únorovým 200.

Doporučoval bych, aby lidé v MHD ještě respirátory ponechali.
Libor Grubhoffer, AV ČR

Bližší pohled na údaje ale odhaluje, že skutečně ne všude je situace tak klidná. Podle statistiků je například v hlavním městě incidence – tedy počet pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní – na poměrně vysoké hodnotě 441. Vyšší počet hlásí i střední Čechy nebo Královéhradecko. Naopak Sokolovsko signalizuje 167 případů a Liberecko 181.

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek při svém posledním vystoupení ve Sněmovně upozorňoval, že riziko nákazy zůstává na řadě míst vysoké a lidé se mohou nakazit i ve veřejném prostoru.

„Virus si udržuje v populaci neskutečně vysokou prevalenční nálož. Je velká pravděpodobnost, že potkáte nakaženého i v běžném životě,“ uvedl.

Ohrožení neočkovaní

Podle Libora Grubhoffera bude s teplejším počasím virus nadále slábnout. Zatím by ale postupoval opatrněji, a to i s ohledem na výskyt nové rekombinantní varianty viru s názvem XE. Na ni upozornil Státní zdravotní ústav už před několika dny. Varianta je podle něj o 10 procent nakažlivější než původní omikron.

„Doporučoval bych, aby lidé v MHD ještě respirátory ponechali. Uvidíme, jak se bude varianta chovat. Ale nejspíš už nemá předpoklady k tomu, aby vytvořila zásadně větší nálož, tedy koncentraci nových virových částic v cirkulaci mezi lidmi. Tomu nepřeje právě to jarní období. Absolutní čísla jsou dnes příznivější, ale stále vysoká,“ dodal.

Dalším faktorem je podle něj i to, že s odstupem měsíců může zejména seniorům a dalším potenciálně ohroženým lidem vyvanout efekt očkování.

Podle ÚZIS jsou nicméně nadále nejvíce ohroženi senioři a chronicky nemocní, kteří si pro vakcínu doposud nedošli. Ještě začátkem měsíce vyžadovali nejintenzivnější péči v nemocnicích z více než 70 procent právě neočkovaní a potenciálně rizikoví pacienti.

„Ochranný efekt vakcinace je stále zásadní a vysoký. Klesá sice ochrana proti nákaze samotné u očkování dvěma dávkami. Ale posilující dávka ji vrací zpět na víc než 25 procent. Ochrana proti těžkému průběhu nemoci je trvalá, u zranitelných skupin vyšší než 80 procent,“ píší statistici.

Právě ohrožení a z hlediska covidu zranitelní lidé by se podle viroložky Ruth Tachezy z centra Biocev měli mít na pozoru i při aktuálním rozvolnění.

„Ti, kterých se to týká, by měli vědět, že se mají chránit. Tedy neočkovaní, částečně očkovaní nebo rizikoví, i když očkovaní jsou. Myslím, že argument o tom, že už to nikdo nedodržuje, tak to zrušíme, je velmi špatný. I z hlediska seriozního přístupu k regulacím,“ míní.

Na to, že čtvrtek nemá automaticky znamenat konec respirátorů, upozorňoval i Vlastimil Válek.

„Všem vřele doporučuji, pokud jsou v prostorech, kde jsou s neznámými lidmi, nebo jsou špatně větrané: noste respirátory, zvyšuje se počet respiračních chorob. V Japonsku nikdy nebyly respirátory nařízené, a přesto každý inteligentní Japonec nosí respirátor v době, kdy hrozí riziko, že by se mohl nakazit,“ podotkl ministr.

Povinnost nosit respirátory ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách by chtěl zrušit na přelomu dubna a května, podle něj jde ale v tuto chvíli jen o pracovní představu. „Ještě vyčkáváme, situace tam zatím není úplně ideální. (…) Uvidíme, jak se bude vyvíjet,“ dodal.

Reklama

Doporučované