Hlavní obsah

Naše pilulka je proti omikronu účinná, tvrdí Merck

Foto: AFP PHOTO /Merck & Co,Inc./HANDOUT, Profimedia.cz

Molnupiravir, antivirotikum určené k léčbě covidu-19 (ilustrační snímek).

Reklama

Experimentální pilulka proti onemocnění covid-19 molnupiravir je účinná proti rychle se šířící variantě omikron, tvrdí její autoři. Společnosti uvedly, že účinnost proti omikronu budou dále zkoumat v klinických studiích.

Článek

Společnosti Merck & Co a Ridgeback Biotherapeutics v pátek uvedly, že jejich experimentální pilulka proti onemocnění covid-19 molnupiravir je účinná proti rychle se šířící variantě omikron. Molnupiravir byl dosud povolen k používání ve více než 10 zemích, včetně Česka, Spojených států, Velké Británie a Japonska.

Podle prohlášení firem to prokázalo šest laboratorních studií. Příkladem může být výzkum publikovaný tento týden v časopise New England Journal of Medicine, podle kterého je molnupiravir jedním z několika antivirotik proti onemocnění covid-19, která „mohou při léčbě pacientů infikovaných variantou omikron vykazovat účinnost“.

Podle dřívějších údajů výrobce měl lék asi 50procentní účinnost při předcházení hospitalizaci po nákaze koronavirem. Agentura Reuters ale na konci listopadu uvedla, že podle posledních výzkumů má molnupiravir jen asi 30procentní účinnost.

Molnupiravir, jehož používání české Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo v prosinci, nebyl u osob nakažených variantou omikron až dosud studován. Společnosti nicméně uvedly, že ještě proběhnou klinické studie, v jejichž rámci budou účinnost proti omikronu dále zkoumat.

Do České republiky bylo zatím dodáno 14 400 dávek molnupiraviru, další se očekávají na přelomu ledna a února.

Británie vyzývá, aby se lidé starší 50 let a mladší dospělí se základními zdravotními potížemi zúčastnili studie, jež pomůže rozhodnout, jakým způsobem budou antivirové léky aplikovány. Studie se mohou zúčastnit ti, kteří mají pozitivní test na přítomnost onemocnění covid-19. Dobrovolníci dostanou tablety, které budou užívat doma.

Studie pomůže britským doktorům přijít na to, jaké potenciální benefity nová léčba může mít u očkovaných pacientů, a veřejnému zdravotnickému systému NHS lépe naplánovat, jak lék co možná nejlépe využít.

Do studie se lidé, kteří mají zájem, mohou hlásit již od prosince. Dosud se přihlásilo 4,5 tisíce lidí, NHS ale potřebuje o šest tisíc více. Británie schválila experimentální užití léku již v listopadu.

Bezmála třicet výrobců generických léků podepsalo s americkou farmaceutickou společností Merck & Co smlouvu o výrobě levných verzí přípravku molnupiravir. Informovala o tom mezinárodní organizace Medicines Patent Pool (MPP), která má podporu OSN a která usiluje o lepší dostupnost léků v zemích s nízkými nebo středními příjmy.

Dohoda, kterou MPP vyjednala se společností Merck, umožňuje 27 výrobcům generických léků z Indie, Číny a dalších zemí Afriky, Asie a Blízkého východu vyrábět přísady a hotový lék. Léky se budou podle smlouvy distribuovat do 105 méně rozvinutých zemí.

Fiona Loudová ze společnosti Kidney Care UK řekla, že nová léčba v podobě pilulky by mohla být „zcela zásadním nástrojem, jak lidem poskytnout větší ochranu, včetně těch, kteří mají nemocné ledviny“.

Společnost Pfizer v prosinci uvedla, že laboratorní údaje naznačují, že její obdobný lék Paxlovid si účinnost zachoval i proti variantě omikron. Léku na covid-19 Paxlovid Česko objedná 50 000 balení. Novinářům to na začátku ledna řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a dodal, že dokončil jednání s výrobcem a má za vládu zmocnění smlouvu podepsat.

Reklama

Doporučované