Hlavní obsah

Návrat do „primitivní společnosti“. Nintendo za zelí, tablet za rýži

Čínská města v lockdownu ožívají jen při vyhlášení hromadného testování. Výměnný obchod probíhá i přes okna nejvyšších pater mrakodrapů.Video: twitter/CindyXiaodanYu, AP

 

Reklama

Přísný lockdown Si-anu skončí až ve chvíli, kdy vláda dostane pod kontrolu i „kontakty blízkých kontaktů nakažených“. Lidem dochází jídlo, a tak za něj mění vlastní majetek. V podobné situaci se ocitlo i další milionové město.

Článek

Tři asymptomatické případy covidu-19 stačily čínským úřadům, aby v pondělí uzavřely město s téměř 1,2 miliony obyvatel. Dalších 13 milionů lidí je už téměř dva týdny zavřených ve městě Si-an. Obavy z nedostatku potravin tam vyeskalovaly v „návrat v primitivní společnost“.

Peking se před nadcházejícími zimními olympijskými hrami drží strategie nulové tolerance. I vzhledem k tomu, že odpovědnost a tresty za nově nakažené padají na hlavy místních úředníků, na výskyt jenom několika nakažených se odpovídá masovými restrikcemi.

Úřady v Jü-čou v provincii Che-nan v pondělí večer vyhlásily lockdown a nařídily všem obyvatelům, aby zůstali doma. U vjezdů do obytných zón stojí hlídky. Různé části města mají různá pravidla – některé lidem dovolují dovnitř, ale ne ven, jiné nedovolují ani jedno.

Veřejná doprava nejezdí a na silnici se nesmějí prohánět žádná auta, s výjimkou těch určených pro nezbytné zvládnutí pandemie. Zavřely i všechny obchody a zábavní podniky. Fungovat mohou pouze ty, které „zaručují dodávky materiálů pro každodenní život“.

Od 23. prosince zažívají lockdown i obyvatelé Si-anu v provincii Šen-si. Město od začátku prosince zaznamenalo více než 1700 případů. V karanténě končí desítky tisíc kontaktů.

Přestože přísná reakce mezi lidmi vyvolává určité obavy včetně stížností na nedostatek potravin, orgány komunistické strany v úterý požádaly místní představitele, aby „přísně a řádně“ zavedli omezení další.

„Raději rozšíříme identifikaci ohrožených skupin, než abychom přehlídli jedinou osobu,“ uvedl provinční šéf strany Liou Kuo-čung v článku zveřejněném vládou Si-anu v úterý. Dle něj by „dveře domácností“ měly být pečlivě sledovány i v okrajových částech města.

Návrat do „primitivní společnosti“

Vzhledem k tomu, že se obyvatelé nemohou vypravit ani na nákup základních potravin, někteří se uchýlili k výměnnému obchodu. Podle příspěvků na sociálních sítích lze za jídlo směnit cokoli – od cigaret po elektroniku.

Zásoby, které úřady poskytují domácnostem zdarma, jsou dle některých nedostatečné, jiní si stěžují, že k nim potravinové balíčky doposud nedorazily vůbec. Příspěvky na Weibo prozrazují, že například kus zelí lze získat za cigarety, jablka za prostředek na nádobí nebo hromádku zeleniny za hygienické vložky.

Na jednom z videí se rezident obytné zóny rozhodl vzdát své konzole Nintendo Switch za balíček instantních nudlí a napařované housky. „Lidé si vyměňují věci s ostatními ve stejné budově, protože už nemají dost jídla,“ řekl Rádiu Svobodná Asie pan Wang. Zpráva zmínila i muže, který vyměnil chytrý telefon a tablet za rýži.

„Bezradní občané se dostali do éry výměnného obchodu – brambory se vyměňují za vatové tyčinky,“ řekl jeden uživatel Weibo, zatímco jiný to popsal jako „návrat do primitivní společnosti“. Někteří optimističtější uživatelé sdílejí poděkování laskavým sousedům, kteří se s nimi o své zásoby podělili jen tak.

Na Twitteru, který je v Číně zakázán, se mezitím šíří také videa ukazující, že se komunistická strana o zavřené lidi stará dostatečně.

Úplný lockdown Si-anu skončí až tehdy, až bude dosaženo „nulového sociálního přenosu“ infekce, oznámily v úterý místní úřady.

Nulový přenos znamená, že jsou pod kontrolou všechny nově potvrzené případy, jejich „blízké kontakty“ nebo „úzké kontakty blízkých kontaktů“, uvedl pro ThePaper.cn Čchen Č'-ťün, zástupce ředitele Centra pro prevenci a kontrolu nemocí Si-anu. „Po dosažení cíle ‚nulového sociálního přenosu‘ očekáváme postupné zrušení omezení pro celé město,“ dodal Čchen.

V úterý 13 milionů obyvatel města podstoupilo už osmé kolo hromadného testování od 21. prosince.

Také rychlá a extrémní odezva v Jü-čou vyvolala na sociálních sítích určité obavy, přičemž někteří uživatelé zpochybňovali nutnost zacházet takto daleko kvůli hrstce případů. Jiní jsou vstřícní a čínskou politiku potlačování ohnisek podporují.

Zatímco je většina světa otevřená a potýká se s obrovským počtem případů, Čína se drží politiky držet virus na uzdě a vyvíjí rostoucí tlak na místní úředníky.

V Si-anu byli ze svých funkcí odvoláni dva vysocí představitelé komunistické strany kvůli „nedostatečné přísnosti při prevenci a kontrole epidemie“. Úředníci v Kuang-si potrestali porušení pandemických pravidel veřejným pochodem hanby, kdy nechali čtveřici hříšníků svázat ruce a projít zástupem s cedulemi pověšenými kolem krku. Minulý měsíc čínský disciplinární orgán oznámil, že trest dostaly desítky úředníků za to, že nedokázali uchránit město od viru.

Čína v úterý ohlásila dalších 175 nových případů covidu-19, včetně pěti v provincii Che-nan a osmi dalších spojovanými s oděvní továrnou ve městě Ning-po na východě země. O jakou variantu viru šlo, úředníci neuvedli. Ačkoli je zaznamenaný počet případů ve srovnání se světem nízký, čísla v Číně v posledních týdnech překračují limity z března 2020.

Reklama

Související témata:

Doporučované