Hlavní obsah

Málo učitelů i výbavy. Školy v Británii a USA nebyly na omikron připravené

Foto: Profimedia.cz

Udržte učitele v bezpečí. Demonstrace učitelských odborů v Chicagu, kde nakonec kvůli šíření varianty omikron došlo k uzavření veřejných škol.

Reklama

Navzdory šíření varianty omikron zůstává velká část škol v Evropě i Spojených státech otevřená. Odbory i odborníci se ale obávají, jak školství poznamená přenosnější varianta covidu-19. Ne všechny školy totiž byly připraveny.

Článek

Miliony britských studentů se vrátily do školy po vánočních prázdninách v době rekordních epidemických čísel, a to jak do počtu nově nakažených, tak hospitalizovaných.

Na rozdíl od loňského ledna se ale premiér Boris Johnson rozhodl ponechat školy otevřené, s odkazem na daň, jakou si vzdělávání na dálku vybírá, jako je dopad na duševní zdraví i kvalitu vzdělávání.

Britské učitelské odbory ale tvrdí, že vláda neudělala dost pro to, aby byly školy bezpečné. Ve společném dopise požadují finanční podporu pro školy například na ozonové čističe vzduchu, testy na covid-19 nebo na možnost nasadit náhradní učitele, informuje stanice CNN.

Tamní ministerstvo školství mezitím oznámilo nová pravidla pro fungování škol. Nově se ve školách bude testovat dvakrát týdně, studenti středních a vysokých škol pak budou muset dočasně nosit během vyučování roušky, což neplatí pro studenty základních škol.

Ministerstvo uvedlo, že poskytne 7000 čističů vzduchu pro školy, kde není možné rychlejší a jednodušší řešení, jako je otevírání oken. Aby se pak zaplnily personální mezery, britský ministr školství navrhl spojovat některé třídy a vyzval učitele v důchodu, aby se vrátili po dobu pandemie pomoci.

„Je to žalostně nedostačující,“ řekl CNN k vládním opatřením ředitel základní školy v Birminghamu Stuart Guest. „Pořád říkají, že vzdělání je jejich prioritou číslo jedna. Je jasné, že to tak není,“ dodal ředitel školy, v níž byli minulý týden kvůli šíření covidu-19 v izolaci tři z patnácti třídních učitelů. V následujících týdnech Guest očekává, že jejich počet ještě výrazně vzroste.

Varianta omikron, která má na kontě rekordní počet infekcí u dětí ve Spojeném království, některých částech Evropy a Spojených státech, se stala dalším strašákem nejen školství. Podle CNN šíření této varianty také odhaluje, jak málo některé státy, města nebo školy dělají pro ochranu studentů.

Ve Spojených státech je do nemocnic přijímáno více dětí než kdykoli předtím. Bidenova administrativa uvedla, že školy jsou „více než vybavené“, aby zůstaly nadále otevřené. Některé školy přesto musely přistoupit k zavření svých tříd, například odborový sraz učitelů ve státě Illinois dosáhl v Chicagu uzavření veřejných škol, protože podmínky ve třídách byly podle jeho členů nebezpečné, uvádí CNN.

Ve Spojeném království je mezitím tématem očkování dětí. Zatímco některé státy Evropské unie začaly s očkováním dětí ve věku od pěti do jedenácti let už v polovině prosince, Velká Británie začala s očkováním dětí v tomto věku teprve nedávno.

Podle Christiny Pagelové, matematičky specializující se na zdravotnictví působící na University College London, bylo odložení očkování dětí chybou, která pomohla zvýšit riziko šíření nákazy ve školství. „Budeme svědky velkého nárůstu počtu nakažených dětí,“ řekla CNN Pagelová. „Jejich učitelé se nakazí a pravděpodobně za měsíc nebo dva se nakazí i jejich rodiče. Budeme svědky dlouhodobé vysoké nálože infekce ve společnosti,“ dodala Pagelová.

V příspěvku pro British Medical Journal vyzdvihla postup zemí jako Norsko a Japonsko, které udržely školy otevřené prostřednictvím preventivních opatření, jako je rozmístění lavic ve třídách, co nejvíce využívání venkovních prostor, zamezení přeplněnosti tříd nebo velký důraz na mytí rukou. Za důležité také matematička označila nošení roušek ve školách.

Studie publikovaná americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) prokázala účinnost roušek při boji proti šíření covidu-19 ve vzdělávacích zařízeních. Jedna studie zjistila, že školy ve dvou z nejlidnatějších okresů Arizony bez nutnosti nosit roušky měly 3,5krát vyšší pravděpodobnost šíření covidu-19 než školy, které vyžadovaly nošení roušek bez ohledu na stav očkování.

Zatímco u dětí je méně pravděpodobné než u dospělých, že se u nich objeví závažnější průběh, stále se u nich mohou rozvinout komplikace, jako je život ohrožující zánětlivý multisystémový syndrom dětí nebo takzvaný dlouhotrvající covid. Až u jednoho ze sedmi dětí nebo mladistvých mohou příznaky covidu-19 přetrvávat i patnáct týdnů po onemocnění, zjistila studie nemocnice UCL Great Ormond Street Hospital v Londýně.

Reklama

Doporučované