Hlavní obsah

Největší výrobce vakcín zřejmě sníží produkci o polovinu. Nemá poptávku

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z výrobní linky vakcín Covishield v Sérovém institutu v indickém městě Púne.

Reklama

Největší výrobce vakcín na světě, indický Serum Institute, oznámil, že brzy bude nejspíš muset snížit produkci vakcín Covishield o 50 %. Nemá objednávky od vlády a export se firmě po dlouhé státem vynucené stopce nedaří obnovit.

Článek

Letos na jaře se indická firma Serum Institute dostala pod velký tlak, když tamní vláda kvůli kritickému nedostatku vakcín v zemi požadovala navýšení produkce a vynutila si i zákaz vývozu vakcíny Covishield, což je místní verze vakcíny od firmy AstraZeneca. Po půl roce se situace otočila naruby.

Firma „sedí“ na zásobě půl miliardy dávek těchto vakcín a brzy bude zřejmě muset osekat produkci na polovinu, indickému programu CNBC TV18 to podle BBC řekl ředitel firmy Adar Poonawalla.

„Zažívám dilema, které jsem si dřív ani nedokázal představit,“ řekl Poonawalla s tím, že institut dosáhl kapacit produkce ve výši 250 milionů dávek za měsíc, ale jelikož už je „velká část“ indické populace proočkovaná, bude celá poptávka vlády na prosinec pokrytá do týdne. „Žádnou jinou objednávku nemáme, takže se chystám snížit produkci při nejmenším o 50 %,“ doplnila hlava firmy.

BBC k tomu dodává, že Covishield dostalo asi 90 % ze všech očkovaných Indů. Plně naočkováno je v Indii asi 50 % dospělé populace a 85 % má alespoň jednu dávku.

Firma ještě v dubnu podle časopisu Nature nezvládala vyrábět ani 100 milionů dávek měsíčně. Podle Poonawalla hrozí, že jestli se nyní produkce bude muset zpomalit, nepůjde jí pak v případě potřeby dostat na současný vysoký objem vrátit snadno. „Musíme mít na paměti, že jestli nastane znovu situace jako loni, kdy země potřebovala stovky milionů dávek vakcín, nebude to v případě, že produkci teď zpomalíme, možné,“ řekl Poonawalla podle Hindustan Times.

Firma vyzvala vládu, aby ji informovala o případném zvýšení poptávky po vakcínách kvůli očkování třetí dávkou. Indie se ale zatím podle BBC ještě vůbec nerozhodla, jak ke strategii třetích dávek přistoupí.

Serum Institute podle The Times of India také už od minulého měsíce pokračuje ve vývozu vakcín. Objednávky přes Covax, který pomáhá s dodávkami vakcín zejména pro chudší státy po celém světě, jsou ale podle firmy v tuto chvíli malé a pomalé.

„Za těch osm měsíců, kdy jsme nemohli vyvážet, si země opatřily vakcíny v podobě dodávek i darů od USA a dalších zemí a my jsme ztratili svůj podíl na trhu,“ řekl k tomu Poonawalla, podle kterého se navýšení vývozu snad podaří v první třetině příštího roku.

Šéf firmy také uvedl, že lídry některých států, které vakcíny potřebují, zkoušel kontaktovat i napřímo, hodně z nich ale „bohužel“ není schopno dodávky z Indie využít kvůli nedostatečnému logistickému a skladovacímu zázemí.

Reklama

Doporučované