Hlavní obsah

Koronavirus nejvíc ohrožuje staré a nemocné, potvrzuje nová studie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zhruba u 80 procent lidí nakažených koronavirem se nemoc projevuje pouze s mírnými příznaky. Nejohroženější skupinou jsou staří a nemocní lidé. To jsou hlavní závěry dosud největší studie čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Článek

Studie čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zahrnuje detailní popis 44 672 potvrzených případů v Číně a do značné míry potvrzuje předchozí informace týkající se charakteristiky a přenosu koronavirové nákazy.

Uvádí také, že vysoce ohroženi jsou pracovníci zdravotnických zařízení. Podle posledních dat se zatím nakazilo celkem 3 019 zdravotníků, z čehož bylo 1 716 potvrzených případů. Do 11. února zemřelo podle posledních dat studie 5 zdravotníků. Dnes ráno oznámil čínský Lidový deník úmrtí lékaře a ředitele přední wuchanské nemocnice Liou Č'-minga.

Z celkového počtu nakažených lidí, který překročil dle agentury Reuters 72 tisíc, podlehlo nákaze 2,3 procenta nemocných. V provincii Chu-pej, která je epicentrem nákazy, je toto číslo o něco vyšší. Nemoci zde podlehlo 2,9 procenta zasažených. Podle údajů čínských zdravotnických úřadů se zatím uzdravilo přes 12 000 lidí.

Studie také identifikovala typy nemocí, které zvyšují rizika při onemocnění koronavirem. Na prvním místě jsou kardiovaskulární onemocnění. Následují je cukrovka, chronická respirační onemocnění a zvýšený krevní tlak.

Podle nově vydaných dat vrcholila „epidemická křivka nástupu příznaků“ mezi 23. až 26. lednem a poté až do 11. února klesala.

Sestupný trend v celkové epidemické křivce dle autorů studie naznačuje, že „izolace celých měst, časté vysílání kritických informací prostřednictvím více kanálů (důležitost mytí rukou, nošení ochranných masek a vyhledávání zdravotnické péče) a mobilizace multisektorových týmů zabývajících se krizí pomáhají epidemii potlačit“.

Autoři ale také varují, že s množstvím lidí, kteří se vracejí z dlouhé dovolené, se země „musí připravit na možné oživení epidemie“.

Oficiální počet nakažených začal po 11. únoru prudce stoupat. Je to ale i proto, že Čína zvolila jinou metodu sčítání nakažených.

Reklama

Doporučované