Hlavní obsah

Nejznámější klub škrtl Silvestra. A to dřív, než to udělala vláda

Foto: Fotokredit Fleda/Vojtěch Filko, Seznam Zprávy

Známý brněnský hudební klub je od 26. listopadu zavřený. Kvůli covidu zrušil i silvestrovskou akci.

Reklama

Jiný přístup k Silvestru zvolil nejznámější brněnský hudební klub Fléda. Zatímco vláda omezila oslavy konkrétním opatřením ve středu krátce před Vánocemi, Fléda plánovanou party odpískala už na konci minulého týdne.

Článek

„Zvážili jsme všechna pro a proti a rozhodli se, že i kdyby bylo možné otevřít, tak to neuděláme. Není to pro nás jednoduché rozhodnutí, ale věříme, že je správné. Čím ohleduplnější nyní budeme, tím dříve budeme moci otevřít bez omezení,“ napsalo vedení brněnského hudebního klubu Fléda na své facebookové stránky už v pondělí.

Verdikt ještě doprovodilo závěrečným odlehčením. „Silvestr s Menšíkem, lahváčem a chlebíčkama má taky svoje kouzlo.“ Finální slovo padlo o předešlém víkendu.

Pro majitele klubu Lukáše Staru to přitom bylo těžké rozhodnutí. V klubu pro tisícovku návštěvníků měli v závěrečný den roku na hlavní stage vystoupit třeba Michael Kinix nebo Cherokee. Prosinec patří k nejsilnějším měsícům roku. Obraty za poslední měsíc podle vlastníka mohly sahat ke čtyřem milionům korun. Místo toho je zavřeno.

„Mně osobně nepřišlo vhodné dělat Silvestra ve chvíli, kdy celá Evropa utahuje šrouby. Nemáme zdaleka tak striktní omezení jako v Holandsku nebo v jiných zemích. Líbil se mi apel vlády na osobní odpovědnost, tak jsme si řekli, že půjdeme příkladem. Když kolabuje zdravotnický systém a umírají lidé, asi není vhodné, aby plný klub lidí juchal a pak se situace stejně zhoršila,“ vysvětluje Stara pro Seznam Zprávy.

Vláda upřesnila opatření proti pandemii ve středu.

Silvestrovské večírky a akce jsou omezené počtem 50 lidí. Na kulturní akce, kde se nesedí, může dorazit maximálně stovka návštěvníků. Pro silvestrovské akce, kde se většinou tančí, je to těžko řešitelná bariéra.

„Snižujeme počet účastníků jakýchkoliv plánovaných akcí večer, večírků, silvestrovských oslav na 50 účastníků,“ řekl nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k režimu platnému od 29. prosince.

Zatímco desítky podnikatelů teď žehrají na bleskové silvestrovské škrty a ztráty, protože se jim zeštíhlené akce nevyplatí, tradiční brněnský klub chtěl ukázat jiný přístup.

Podle Stary si sami někteří podnikatelé musejí uvědomit, že brzdění epidemie i se zásahy do chodu podniků může předejít mnohem tvrdším omezením včetně úplného uzavření. Svým krokem chtěli další kolegy z oboru přesvědčit, ať podobně uvažují také. „Všechny státy kolem nás zavírají provozy. Bylo by na hlavu, kdybychom tu nechali ostrůvek zábavy. Pak by se nám to škaredě vymstilo,“ je přesvědčený Stara.

Foto: Fotokredit Fleda/Vojtěch Filko, Seznam Zprávy

Fléda je v prosinci zavřená, vedení klubu letos zrušilo desítky akcí.

Zároveň však dodává, že provozovatelé co nejdřív potřebují znát konkrétnější informace. „Pokud nás vybízejí k osobní odpovědnosti, bylo by fajn vědět, kdy a za jakých podmínek budou fungovat covid nepokryté náklady. Kdy můžeme operovat s nějakými částkami, s jakými procenty ušlých zisků a jak dlouho bude trvat, než nám to případně vyplatí,“ říká majitel klubu.

Vláda zatím podobu kompenzací neupřesnila.

Klub se stoletou historií i třemi bary rozhodl na základě vládních opatření zavřít už 26. listopadu. Otevírací doba jen do deseti večer se provozovateli nevyplatí. „Říjen, listopad, prosinec přitom bývaly za nejsilnější měsíce. V prosinci jsme měli vždycky silné večírky velkých firem. Silvestry bývaly vyprodané. Před covidem to byla naprostá jistota. Na tom jsme teď ztrátoví hodně,“ vysvětluje Stara.

Vedení navíc i přes nucenou pauzu drží okruh desítky stálých členů nejužšího týmu. „Zaměstnance na plný úvazek držíme všechny. Tito lidé jsou nositeli našeho know how. Mají kontakty, umí se v showbyznysu orientovat. Byla by hloupost je propustit a pak hledat jiné,“ popisuje majitel. Barmani a další profese v klubu většinou pracovali jen na dohody či jiné formy spolupráce a po obnovení provozu se zase vrátí.

Na Flédě tak dlouhou dobu epidemie využívají k opravám, které mají vylepšit návštěvnické zázemí. Přestože zatím není jasné, v jakém režimu budou kluby fungovat v novém roce, předvídají, že hned na startu roku to nebude. „Každý trochu inteligentní člověk tuší, že se v lednu nic neotevře. Teď kalkulujeme s návratem k provozu v březnu,“ naznačuje Stara.

Nad venkovním vstupem do klubu svítí nápis „Always look on the bright side of life“. Je to název písničky z kultovního britského seriálu Monty Python Circus. V překladu to znamená „Vždy se dívej na život z té lepší stránky“.

V klubu si nakonec oddychli, že se s těžkým rozhodnutím vypořádali sami. „Samozřejmě nás také nebaví pořád jen přesouvat akce. Ale máme dobrý pocit z toho, že jsme udělali správnou věc. Zdraví především. Všechno nejsou jen peníze,“ dodal Stara.

Reklama

Doporučované