Hlavní obsah

Německo kvůli omikronu zpřísňuje. Není vhodná doba na oslavy, vzkázal kancléř

Foto: Profimedia.cz

Zkrácení rozestupu mezi druhou a třetí dávkou na polovinu, tedy tři měsíce. Takové je doporučení německé Stálé očkovací komise.

Reklama

aktualizováno •

Německo po jednání zemských premiérů s kancléřem Olafem Scholzem přistupuje k tvrdším protiepidemickým opatřením. Opatření, která míří především na silvestrovské oslavy, vejdou v platnost 28. prosince.

Článek

V Německu se nově bude moci scházet nejvýše deset lidí, kteří jsou očkovaní nebo nedávno prodělali nákazu covidem-19. Limit platí pro setkání uvnitř i venku. Pokud by mezi těmito lidmi byl někdo neočkovaný, smí se setkat pouze členové jedné domácnosti, informuje stanice Deutsche Welle.

Tvrdá omezení pro neočkované zůstávají beze změny v platnosti. Diskotéky a kluby budou nadále uzavřené. „Není vhodná doba na oslavy,“ řekl Scholz na tiskové konferenci, kde omezení oznámil. Dodal, že opatření míří především na silvestrovské oslavy.

Vedle omezení soukromých setkání pro očkované a uzdravené Německo rovněž zakazuje velké akce. Scholz v této souvislosti výslovně zmínil fotbal, který se musí konat bez diváků.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach o víkendu prohlásil, že Německo se neuchýlí do přísné uzávěry, jaká v zemi platila před rokem. Tehdy se uzavřely i obchody, které neprodávaly zboží denní potřeby. Tyto obchody jsou nyní přístupné jen očkovaným a těm, kteří covid-19 v nedávné době prodělali.

Už dříve v úterý Institut Roberta Kocha (RKI), který je hlavním německým úřadem pro prevenci a potírání infekčních chorob, vyzval k okamžitému omezení kontaktů. Výzvu institut zveřejnil na Twitteru jen krátce před začátkem odpoledního jednání.

„Z aktuální situace vyplývají následná nezbytná opatření, která by měla začít platit ihned a prozatím do poloviny ledna 2022,“ uvedl RKI v příspěvku na sociální síti. Za nezbytná opatření institut považuje maximální omezení kontaktů, maximální preventivní opatření, co nejrychlejší očkování obyvatel a omezení cest jen na ty nezbytné. Institut rovněž chce, aby úřady lidem co nejlépe vysvětlovaly důvody a nezbytnost opatření.

Německá Stálá očkovací komise (STIKO), hlavní poradní orgán pro vakcinaci, mezitím doporučila podávat třetí dávku vakcíny již po třech (místo dosavadních šesti) měsících od ukončeného očkování. „S okamžitou platností se doporučuje zkrátit odstup na nejméně tři měsíce,“ uvedla komise na webu RKI. Doposud bylo doporučením nechat se přeočkovat nejméně po šesti měsících.

Má se tak zlepšit ochrana před těžkým průběhem onemocnění a zároveň se snížit riziko dalšího šíření omikronu.

V Německu je nyní sedmidenní průměr nových případů na 100 tisíc obyvatel 306, což je o 69 méně než před týdnem. Odborníci ale varují, že varianta omikron, která je výrazně nakažlivější než zatím převládající delta, příznivou epidemickou situaci rychle zvrátí.

Německo se podle Scholze nachází v podivné situaci, „Vidíme, že opatření z konce listopadu fungují,“ řekl s odkazem na klesající míru infekce. „Zároveň ale stojíme na počátku páté vlny. Omikron ještě v Německu není plošně rozšířen, to je ale jen otázka týdnů,“ uvedl.

„Očkujte se, očkujte se, očkujte se,“ řekl Scholz. Uvedl také, že Německo si klade za cíl podat do konce ledna 30 milionů posilovacích dávek vakcín. Chce se také co nejrychleji dostat na 80procentní úroveň proočkovanosti obyvatel. V Německu, kde žije 83 milionů lidí, je dosud plně očkováno 70,4 procenta populace. Třetí posilující dávku dosud dostalo 32,6 procenta lidí, což odpovídá zhruba 27 milionům obyvatel.

Reklama

Doporučované