Hlavní obsah

Německo se už páté vlně nemá šanci vyhnout, vánoční lockdown ale nebude

Foto: Profimedia.cz

Před Vánocemi nebude lockdown, slíbil německý ministr zdravotnictví. A navzdory páté vlně nepřijde ani po svátcích.

Reklama

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach dnes vyloučil na Vánoce celostátní uzávěru kvůli šíření koronaviru. Zároveň však varoval, že páté vlně nákazy se už nelze vyhnout.

Článek

Informovala o tom agentura Reuters, podle níž šéf resortu zdravotnictví podpořil povinné očkování proti covidu-19 jako jediný způsob, jak pandemii zastavit.

„Před Vánocemi nebude lockdown. Ale budeme mít pátou vlnu – překročili jsme kritický počet infekcí variantou omikron. Tuto vlnu už nelze kompletně zastavit,“ prohlásil Lauterbach v televizi ARD. V rozhovoru pro deník Bild řekl, že neočekává „tvrdý lockdown“ ani po svátcích.

Vláda ještě musí lidem objasnit, co bude, nebo nebude ve sváteční dny povoleno, uvedl podle Reuters Lauterbach, aniž by upřesnil, o jakých opatřeních se jedná.

Budeme mít pátou vlnu – překročili jsme kritický počet infekcí variantou omikron. Tuto vlnu už nelze kompletně zastavit.
Karl Lauterbach, německý ministr zdravotnictví

Německo tento měsíc zpřísnilo protikoronavirová opatření a zakázalo neočkovaným lidem navštěvovat volnočasová zařízení jako jsou kina či divadla a omezilo pro ně rovněž vstup do obchodů s výjimkou potravin nebo drogerií. Podle agentury Reuters je plně očkováno téměř 70 procent obyvatel země.

Odborná poradní rada německé vlády dnes doporučila zavést přísnější opatření, aby se zpomalilo šíření varianty omikron, který podle ní „přináší do vývoje pandemie nový rozměr“. Počet případů infekce omikronem se v Německu zdvojnásobuje přibližně každé dva až čtyři dny, uvedla rada podle agentury AP. To je rychlejší tempo než u jiných variant koronaviru. Lze proto očekávat značné přetížení nemocnic, stojí v prohlášení rady.

Institut Roberta Kocha (RKI) dnes oznámil 29 348 nově infikovaných za poslední den a dalších 180 zemřelých s covidem-19. Denní přírůstky významně narůstaly v říjnu a v listopadu, od začátku prosince jejich počet pomalu klesá, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované