Hlavní obsah

Německo si spočítalo zemi po zemi, jak souvisí očkování s úmrtností

Foto: DPA/Julia Cebella, ČTK

Německo a covid-19. Ve Frankfurtu nad Mohanem vánoční trhy nezrušili, ale opatření se přísně kontrolují.

Reklama

Každé očkování se počítá. K tomuto závěru dospěli ve Statistickém ústavu Mnichovské univerzity, když porovnali míru proočkovanosti v jednotlivých spolkových zemích s daty o počtech úmrtí s covidem-19.

Článek

Už i o pár procentních bodů více proočkovaná populace znamená, že tragická křivka úmrtí na covid-19 klesá. Tak zní závěry srovnání, které provedli statistici z mnichovské Ludwig-Maxmilians-Universität (LMU) na základě dat, která shromažďují zdravotnické úřady jednotlivých spolkových zemí a Institut Roberta Kocha.

O jejich zjištění informoval na svém webu magazín Focus s poznámkou, že v zemích s nízkou proočkovaností, jakými jsou zejména Durynsko a Sasko, aktuálně umírá s koronavirem či na koronavirus v poměru k počtu obyvatel výrazně víc lidí než na lépe proočkovaném severu země.

V Durynsku bylo za posledních sedm dní v poměru k počtu obyvatel šestkrát více úmrtí než v Brémách, které patří k očkovacím premiantům Německa.

Za posledních sedm dní bylo v Durynsku hlášeno 167 úmrtí lidí nakažených novým koronavirem, v Brémách pouze osm. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel to v Durynsku dělá průměrně 7,88 úmrtí, v Brémách 1,18.

„Nadprůměrný počet úmrtí vykázaly také Sasko (6,75), Bavorsko (3,90) a Braniborsko (3,87) – spolkové země se srovnatelně nízkou proočkovaností,“ píše Focus. Celorepublikový průměr činí 2,46. „Na druhou stranu je počet úmrtí na koronavirus podprůměrný v zemích s vysokým počtem naočkovaných. Ve Šlesvicku-Holštýnsku (0,82) nebo v Hamburku (0,92).“

Když se podíváte do přiložené grafiky, můžete to vyčíst sami.

„Existuje už dostatek důkazů, že vyšší proočkovanost vede k nižší míře hospitalizace a nižší obsazenosti jednotek intenzivní péče. Má pak také vliv na pravděpodobnost úmrtí,“ citoval server Görana Kaeurmanna ze Statistického ústavu LMU. Relativní riziko, že očkovaní skončí s velmi těžkým průběhem vyžadujícím podporu přístrojů, je podle jeho poznatků nižší. „Všechna data ukazují tímto směrem.“

Závěr, že nejvyšší nárůsty úmrtí zaznamenává Německo v těch spolkových zemích, kde je nižší proočkovanost, podle něj platí i v případě, že se přepočte nikoli jen počet zemřelých v poměru k počtu obyvatel, ale zohlední se i rozdíly ve věkové struktuře obyvatelstva.

Foto: DPA/Jens Büttner, ČTK

Fotografie z 1. prosince ze Schwerinu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Ukazuje muže s razítkem na ruce, který navštívil místní tradiční vánoční trhy. Před vstupem do areálu trhů se musí každý prokázat prodělanou nemocí covid-19 nebo očkováním (2G).

Stálá očkovací komise (Stiko) v pondělí zveřejnila dokument, podle něhož je počet hospitalizovaných s covidem-19 u neočkovaných lidí pět až 15krát vyšší než u lidí s očkováním – v závislosti na věku a regionu.

Reklama

Doporučované