Hlavní obsah

Nemohou být očkovaní, ale těžko to dokazují. Někteří raději riskují

Foto: Shutterstock.com

Aplikace Tečka měla problém s přechodem na systém O-N.

Reklama

Lidé, kteří ze zdravotních důvodů nechtějí vakcínu proti covidu-19, jen obtížně shánějí potvrzení o kontraindikaci. Pokud se jim to povede, bez testu stejně řadu věcí nesmějí. Mají přitom nárok jen na pět testů zdarma měsíčně.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Je jedním z těch, kdo ze závažných zdravotních důvodů nemůže být očkován. Petr (redakce jeho celé jméno zná, ale nepřál si ho zveřejnit) po první dávce očkovací látky dočasně ochrnul a zdravotní komplikace ho provázejí i půl roku poté.

Dlouho měl ale problém zařídit, aby mu lékaři kontraindikaci přiklepli. Obepsal i řadu autorit z České vakcinologické společnosti, nakonec mu odepsal Roman Chlíbek, který připustil, že by se v jeho případě skutečně mohlo jednat o kontraindikaci. A když se mu konečně podařilo zařídit, aby byl v lékařském systému ISIN vedený jako osoba kontraindikovaná k očkování proti covidu-19, aplikace vytvořené pro evidenci certifikátů si s tím neuměly poradit.

„Nemám žádnou lékařskou zprávu o tom, že nemohu být očkovaný. Praktická lékařka na základě lékařské zprávy z nemocnice tuto informaci zanesla do systému ISIN, já ale žádný doklad v ruce nemám a Čtečka (aplikace, která skenuje certifikáty, pozn. red.) nic takového nezobrazuje,“ popisuje Petr.

Od víkendu by ale podle Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) mělo být vše v pořádku. Informaci o kontraindikaci by měla zobrazovat aplikace Tečka, kterou se lidé mohou snadno prokazovat, a Čtečka by to měla správně přečíst. Nutné je mít ale aktualizované verze.

Ani po překonání všech technických problémů však není úplně vyhráno. S kontraindikací na očkování sice člověk může do restaurace nebo využít služeb, ale jedině s testem. A podstupovat neustále PCR testy stojí čas a někdy i peníze.

„Mám nárok na pět testů měsíčně. Reálně mi ale jeden test platí asi jeden a půl dne. Je to málo,“ shrnuje Petr. Test platí tři dny, ale počítá se to od odběru a na výsledek se často čeká déle než 24 hodin.

Nakonec se očkoval, skončil na kapačkách

Podobné problémy trápí rodinu Kláry. Její partner má ve svých 47 letech nepříjemnou kombinaci roztroušené sklerózy a Parkinsonovy nemoci.

„To je problematické směrem k většině očkování, běžně se dělá vyšetření, zkoumají se protilátky. Covid prodělal dvakrát a nebylo to nic dramatického, i z toho důvodu původně tvrdil, že na očkování rozhodně nepůjde,“ popisuje Klára.

Jenomže na začátku listopadu přišly restrikce. Nejdříve bylo nutné za testy platit a v tuto chvíli už bez očkování není možné využívat služby. To ho přinutilo nechat se očkovat, a to přesto, že jeho lékařka ho před očkováním varovala. Kontraindikaci mu ale prý napsat nemohla.

„Po první dávce skončil dost špatně. Měl ataku roztroušené sklerózy, skončil na kapačkách v nemocnici. Paradoxně ve stejné nemocnici, kde mu předtím doktorka očkování nedoporučila. Roztroušená skleróza ale nebyla na seznamu kontraindikací k očkování a ona ho nezařadila na seznam kontraindikovaných osob,“ popisuje Klára.

Přestože má v lékařské zprávě napsané, že zdravotní komplikace nastaly po očkování proti covidu, druhou dávku nakonec dostal a nyní má platný certifikát o prodělaném očkování. Po druhé dávce vakcíny už zdravotní komplikace nenastaly.

„Následky po prvním očkování ale neodezněly doteď. Je otázka, jestli vůbec někdy odezní. Celkově mu to zhoršilo stav té nemoci,“ dodává.

Ministerstvo: Výhody převyšují rizika

Ministerstvo zdravotnictví v otázce očkování proti covidu-19 zdůrazňuje, že výhody převyšují rizika možných zdravotních komplikací. Přesto podle ministerstva existují skupiny, které by se očkovat neměly, patří k nim oficiálně ale pouze lidé, kteří mají v anamnéze bezprostřední alergickou reakci po některé ze složek vakcíny.

„Obě mRNA vakcíny obsahují velmi málo alergenních složek a v úvahu přichází především polyetylenglykol (PEG) a příbuzné molekuly. Polyetylenglykol není součástí žádné jiné registrované vakcíny. Kontraindikací je také bezprostřední alergická reakce na příbuznou molekulu polysorbát, která se využívá ve vakcínách jako stabilizátor,“ uvádí ministerstvo.

O každém očkování by měl rozhodovat lékař po posouzení zdravotního stavu. Jenže realita je úplně jiná. Očkuje se zpravidla v očkovacích centrech na základě jednoduchého dotazníku a k očkování v některých případech motivují spíše vládou nastavené restrikce.

Reklama

Doporučované