Hlavní obsah

Policisty, kteří vystoupili na akci Chcípl PES, čeká kárné řízení

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Snímek z akce hnutí Chcípl PES.

Reklama

Policisty, kteří v minulých dnech vystoupili na demonstracích organizovaných hnutím Chcípl PES proti povinnému očkování proti covidu-19, čeká kárné řízení. Se zjištěním přišel server Neovlivní.cz.

Článek

Podle policejního prezidia bylo jejich vystupování a komentáře na akci politického hnutí nepřípustné. Uvedl to dnes server Neovlivní.cz, podle jehož informací se řízení nyní týká Libora Vítka z brněnského školního policejního střediska a Marka Kopeckého z útvaru policejního vzdělávání.

Chystané řízení potvrdila webu mluvčí prezidia Kateřina Rendlová. „Jednání policistů vystupujících na shromáždění politického hnutí považujeme za důvod pro zahájení řízení ve věcech služebního poměru. Toto řízení vede nadřízený policisty s personální pravomoci,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí.

Policisté, kterých by se kárné řízení mělo týkat, na dotazy podle serveru nereagovali. Jeden z nich má být na nemocenské.

Jednání policistů vystupujících na shromáždění politického hnutí považujeme za důvod pro zahájení řízení ve věcech služebního poměru. Toto řízení vede nadřízený policisty s personální pravomoci.
Kateřina Rendlová, mluvčí policejního prezidia

Hnutí Chcípl PES uspořádalo o víkendu v několika městech v ČR demonstrace proti vyhlášce, kterou schválila ještě vláda Andreje Babiše (ANO) a podle které má být od března pro vybrané profesní skupiny a lidi nad 60 let povinné očkování proti covidu. Většina protestních akcí byla v sobotu, v neděli se uskutečnila v Praze, kde organizátoři avizovali, že do konce ledna se uskuteční ještě další podobné demonstrace.

Demonstrovali i zástupci lékařů a sester

Nedělní pražské demonstrace se podle odhadu policie zúčastnilo kolem 3500 lidí a podle zpravodaje ČTK byli mezi nimi mimo jiné zástupci tzv. deklarací lékařů, sester, právníků, studentů, členů Integrovaného záchranného systému, policie či armády. Podle signatářů těchto deklarací vakcíny nefungují a způsobují nevratné vedlejší účinky.

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako protest proti opatřením omezujícím kvůli šíření epidemie koronaviru provoz restaurací. Jako politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES poté kandidovala ve sněmovních volbách, kde hnutí získalo 0,4 procenta hlasů. Po volbách se na jejích akcích začaly podílet desítky drobných uskupení a stran, které sdílí kritický pohled na kroky vlády.

Server Neovlivní v této souvislosti doplnil, že podle zákona o policii ale policista „nesmí být členem politické strany nebo hnutí ani vykonávat činnost v jejich prospěch“.

Reklama

Doporučované