Hlavní obsah

Covid znovu sílí. Prudké nárůsty hlásí očkovací premianti a ostrovní státy

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže v článku.

Reklama

Ačkoli v České republice momentálně počty nakažených nijak zvlášť nerostou, ve světě nemocných s koronavirem přibývá. Seznam Zprávy zmapovaly, kde je v současnosti situace nejhorší.

Článek

Pandemie koronaviru, se kterou se svět potýká již půldruhého roku, navzdory relativně klidné situaci v Česku neslábne. V některých státech začínají čísla nakažených naopak strmě stoupat. Nejpostiženější jsou zejména malé ostrovní státy, nárůst se ale nevyhýbá ani vyspělým ekonomikám, jako je například Izrael a Německo.

Rekordní přírůstek nově nakažených evidoval Izrael v úterý ráno, kdy byl denní počet nakažených nejvyšší od začátku února. Přestože tamní očkovací kampaň byla jednou z nejpovedenějších a nejrychlejších na světě, počet nakažených výrazně roste. Reprodukční číslo, ukazující kolik lidí průměrně jeden infikovaný nakazí, činí v této zemi nyní 1,28.

Podobná je situace v Německu. Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 000 obyvatel za poslední týden, byla včera na hodnotě 37,4, před týdnem to přitom bylo 23,5. Dnes pak po prudkém nárůstu počtu nově nakažených vystoupala nad 40. Podrobnosti ZDE.

Také Německo dokázalo vést efektivní očkovací kampaň, plně naočkovaných má 58 procent obyvatel. Odborníci však již dříve upozorňovali, že očkování před nákazou plně neochrání. Snižuje ale riziko úmrtí a vážného průběhu nemoci.

V Česku se v srpnu počty nakažených pohybují kolem dvou stovek denně, což je například s lednem, kdy čísla nemocných dosahovala téměř 18 tisíc, nesrovnatelné. Jak ale ukazují čísla z ostatních zemí, změnit se to může ze dne na den.

Celosvětově bylo v minulém týdnu v přepočtu na populaci nejvíce nakažených především na ostrovních státech v Oceánii a Severní Americe. Na prvních místech žebříčku Světová zdravotnická organizace eviduje tři zámořská společenství Francie – konkrétně Francouzskou Polynésii, Guadeloupe a Martinik –, pětici uzavírá Gruzie a Svatý Bartoloměj.

Minulý měsíc se oproti tomu nákaza nejvíce šířila na Seychelských ostrovech, Kypru, v Jersey, na Fidži a v Tunisku.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace od začátku pandemie v přepočtu na sto tisíc obyvatel dosud nejvíce nakažených lidí vykazují Seychely, Andorra, Černá Hora a Bahrajn. Pětici států s největším výskytem pozitivně testovaných uzavírá Česká republika, kde se od 1. března minulého roku, kdy byl zaznamenán první případ nakaženého, potvrdil covid-19 u více než 15 procent obyvatel.

Více než čtyři miliony mrtvých

Jak uvedly Seznam Zprávy již v minulosti, v roce 2020 se koronavirus zařadil mezi celosvětově nejčastější příčiny úmrtí. Než si covid-19 vyžádal první dva miliony obětí, trvalo to déle než rok. Další dva miliony úmrtí v souvislosti s tímto onemocněním svět zaznamenal ve 166 dnech, ukazují data WHO.

Momentálně oficiální statistiky uvádějí 4 361 996 případů úmrtí s covidem-19. Část odborníků přitom tvrdí, že počet zemřelých na covid-19 je globálně podceněný. Světová zdravotnická organizace v květnu uvedla, že pandemie si podle jejích odhadů vyžádala dvakrát až třikrát více obětí, než kolik statistiky vykazují. Zejména u starých lidí je pro lékaře těžké určit skutečnou příčinu úmrtí.

„Pravděpodobně čelíme značně podhodnocenému počtu celkových úmrtí přímo a nepřímo připisovaných covidu-19,“ tvrdí WHO.

Nejhůře zasaženou zemí zůstávají USA, kde koronaviru podlehlo přes 638 tisíc lidí. Odborníci ovšem zmiňují, že některé země jsou podezřelé z toho, že data o covidu záměrně zkreslují. Pro některé země, zejména ty méně rozvinuté, může být navíc problém spolehlivá data zajistit.

V přepočtu na sto tisíc obyvatel mají však nejvíce zemřelých v Peru, Maďarsku, Bosně a Hercegovině, České republice a na Gibraltaru.

Za poslední týden v přepočtu na populaci zemřelo nejvíce lidí na Martiniku, Francouzské Polynésii, Gaudaloupe, Seychelách a v Gruzii. Jedná se tedy především o oblasti, které momentálně bojují s nejvyšší mírou nově nakažených.

Minulý měsíc za stejné období evidovali nejvíce zemřelých v Namibii, na Seychelách, v Paraguayi, Tunisku a Kolumbii.

Zhoršení může přijít na podzim

V České republice si koronavirus vyžádal již více než 30 tisíc obětí. Nejhorší byl letošní březen, kdy denně umíralo přes 200 lidí. Epidemiologové upozorňují na sezonní charakter viru a dodávají, že na podzim může nehledě na současnou příznivou situaci opět dojít k jeho nekontrolovatelnému šíření. Ve hře je také nová varianta delta, která je podle odborníků výrazně nakažlivější než varianta typu alfa, která se v Česku stala nejsmrtelnější.

Reklama

Doporučované