Hlavní obsah

Nikdy nebylo tak špatně. V Německu rychle ubývají lůžka na JIP

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Špatná dostupnost lůžek intenzivní péče se nyní týká například Saska, Durynska, Bavorska nebo Braniborska. Ilustrační foto.

Reklama

Počet volných lůžek intenzivní péče a lůžek s ventilací v Německu za celou pandemii nebyl tak nízký. Agentuře DPA to řekl Christian Karagiannidis, vědecký vedoucí registru, který údaje eviduje.

Článek

Ke středečnímu odpoledni bylo volných 2250 lůžek intenzivní péče, 921 z nich bylo určených výlučně pro pacienty s covidem-19. Německé JIP se v současné době starají téměř o 5 tisíc osob s covidem, do Vánoc by jich mohlo být 6 tisíc. V minulosti země opakovaně přijímala pacienty z dalších evropských zemí.

Ve srovnání s předchozími koronavirovými vlnami teď navíc lékaři musejí častěji pečovat o další vážné případy, například lidi zraněné po nehodách. V době, kdy platila přísná omezení pohybu a kontaktů, nemocnice těmito pacienty tolik zatížené nebyly. Zdravotnickým zařízením také ve srovnání s dřívějškem ubyl dostupný personál.

Karagiannidis se v souvislosti s tím obává zejména šíření omikronu, říká, že nová varianta by mohla „bolet, i když kvůli ní neonemocní tolik lidí.“ Vlna varianty delta podle něj už zřejmě končí, poukazuje při tom na klesající čísla v Bavorsku.

Špatná dostupnost lůžek intenzivní péče se nyní týká zejména Saska, Durynska, Bavorska nebo Braniborska. „Máme velmi málo lůžek intenzivní péče,“ potvrdil podle serveru Focus braniborský ministr zdravotnictví Michael Zaske. „Situace je velmi napjatá a v dalších dnech a týdnech se zhorší,“ dodal.

Braniborsko musí převážet neustále další pacienty do jiných spolkových zemí, zejména do sousedního Berlína, ale vůbec poprvé přemístili některé i do Severního Porýní-Vestfálska. Lékaři musí zajistit, aby byla lůžka dostupná i pro pacienty po nehodách, mrtvici nebo infarktech.

Zdravotníci už musí odkládat operace, které nejsou nezbytné. V Braniborsku naštěstí zatím není nutná takzvaná triáž, kdy by lékaři museli rozhodovat, komu dají při léčbě přednost s ohledem na to, jaké má šance na přežití.

Incidence v Německu klesla

Za středu Německo ohlásilo 70 611 nově nakažených koronavirem. Je to méně než před týdnem, kdy byl přírůstek 73 209. Mírný ústup epidemie covidu-19 naznačuje také sedmidenní incidence, která klesla na hodnotu 422,3. Tento indikátor, který měří počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v týdenním úhrnu, byl minulý čtvrtek na úrovni 439,2. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na Institut Roberta Kocha (RKI).

Od počátku pandemie v Německu eviduje RKI přes 6,3 milionu prokázaných případů infekce virem SARS-CoV-2. Počet lidí, kteří v souvislosti s covidem-19 zemřeli, za poslední den vzrostl o 465 na celkových 104 512. Počet covidových pacientů přijatých během uplynulých sedmi dnů do nemocnic v přepočtu na 100 000 obyvatel činil podle RKI ve středu 5,79, předchozí den to bylo 5,45.

Reklama

Doporučované