Hlavní obsah

Nová opatření: Nouzový stav, zrušit vánoční trhy a zavřít v noci hospody

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministerstvo zdravotnictví připravilo nový návrh opatření proti covidu-19.

Reklama

aktualizováno •

Vláda premiéra Andreje Babiše bude ve čtvrtek odpoledne jednat o nových opatřeních proti onemocnění covid-19.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh dalších opatření, která mají zastavit prudký nárůst nakažených covidem z posledních týdnů.

Tým ministra Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) předloží vládě plán, podle něhož bude vyhlášen nouzový stav, omezí se provoz restaurací nebo velkých hromadných akcí.

Dva zdroje Seznam Zpráv, které jsou obeznámeny s průběhem jednání o nových opatřeních, uvedly, že ministerstvo plánuje vedle vyhlášení nouzového stavu také zrušit vánoční trhy či uzavřít kluby a diskotéky.

Má dojít rovněž k uzavření hospod a restaurací v nočních hodinách a omezení kapacit velkých hromadných akcí nad 1 000 lidí.

Definitivně nová opatření schválí vláda v demisi, že jsou však ve hře zmíněná omezení, avizoval už ve středu odpoledne premiér Andrej Babiš. Novinářům řekl, že půjde o omezení kontaktů, nikoli o úplnou uzávěru země.

Ministr Vojtěch pak předem veřejně připustil, že jednou z možností, kterou se bude vláda zabývat, je omezení hromadných akcí.

Původně měla vláda schvalovat nová opatření proti pandemii v pátek, nakonec však postup zrychlila a rozhodne o nich už dnes, jednání kabinetu je svoláno na 14. hodinu.

Podle zjištění Seznam Zpráv se však o detailech jedná už od čtvrtečních ranních hodin. Dopoledne má opatření projednat ještě Rada vlády pro zdravotní rizika, která je stálým poradním orgánem vlády a vznikla kvůli epidemii covidu-19.

Právě kvůli tomu, že opatření bude ještě schvalovat vláda, se mohou některé detaily z Vojtěchova návrhu ještě změnit.

Ministr Vojtěch na sociální síti Twitter poté oznámil, že změny projednal také se zástupci budoucí vládní koalice Spolu s Piráty a Starosty.

Další opatření mají přijít v době, kdy jsou tento týden počty nakažených covidem-19 opět rekordní.

V úterý testy odhalily 25 864 nových případů onemocnění, nejvíc za den od začátku epidemie. Ve středu pak testy prokázaly nemoc u 18 004 lidí.

Nejhorší situace je v současné době ve Zlínském a Olomouckém kraji. V nemocnicích bylo ve středu 5 886 pacientů s koronavirem. Za poslední týden zemřelo nejméně 667 lidí s covidem-19.

Reklama

Doporučované