Hlavní obsah
Online

Babiš: Povinné očkování pro lidi nad 60 let a zdravotníky bude nevyhnutelné

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda dnes odpoledne schválila nouzový stav. Seznam Zprávám to potvrdila ministryně Jana Maláčová. Platit bude od půlnoci na 30 dní.

- Vláda nařídila restauracím, diskotékám nebo klubům zavírat v deset hodin večer. V nákupních centrech se nesmí konzumovat potraviny. Vláda zakázala vánoční trhy. Na hromadné kulturní nebo sportovní akce může nově maximálně tisíc lidí. Detaily ZDE.

- „Dnes jsme znovu diskutovali na vládě, že musíme zavést povinné očkování pro profese ve zdravotnictví, sociálních službách, hasiče, vojáky a policisty a také pro seniory 60 plus, možná 50 plus. O tom ještě povedeme diskuzi, ale myslím si, že to je nevyhnutelné,“ řekl premiér Andrej Babiš.

- Ve středu laboratoře v Česku odhalily 18 004 nově nakažených covidem, což je nejvyšší středeční přírůstek od počátku pandemie. Týdenní výskyt případů je v Česku druhý nejvyšší na světě.

  • Nouzový stav umožní zrušit vánoční trhy, zavřít hospody a omezit masové akce

    Kabinet může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které značně ohrožuje životy, zdraví či majetek. Vyhlašuje se pro určité území a na dobu určitou, maximálně 30 dní. S případným prodloužením musí souhlasit poslanci. Kabinet už současně s vyhlášením nouzového stavu musí uvést, která práva zakotvená v předpisech či Listině základních práv a svobod se omezují a jaké se ukládají povinnosti.

    Vláda v předchozích případech nouzový stav využívala při epidemii především k omezením pohybu lidí, uzavírání obchodů či škol. Využilo ho také Ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožňuje i jednodušší nasazení armády. V posledních dnech se o nouzovém stavu hovořilo například v souvislosti s možným uložením pracovní povinnosti medikům. Dosud úřady o opatřeních rozhodovaly podle pandemického zákona.

    Kabinet dnes kvůli negativnímu vývoji epidemie covidu-19 zvažuje například zrušení vánočních trhů či uzavření restaurací, klubů a barů v nočních hodinách. Mohl by také omezit hromadné akce nad 1000 návštěvníků.

  • Storyous: Restaurace přijdou o Vánoce, o vrchol roku

    Společnost Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, upozornila, že vláda opatření znovu přijímá na poslední chvíli a gastronomické provozy nemají čas se na ně připravit. Například skladové zásoby obvykle neřeší ze dne na den. „Zrušením vánočních trhů, uzávěrou restaurací ve 22:00 a omezením kapacity na 100 osob restaurace a další zařízení prakticky přichází o tradiční vrchol roku, tzn. vánoční večírky, oslavy a další eventy. Pokud byl už na začátku listopadu propad návštěvnosti restaurací v porovnání s rokem 2019 více než 20 procent, v prosinci se můžeme spolehlivě dostat na víc než 50 procent,“ uvedla dnes za firmu Jana Kohoutová. Vláda by měla podle ní zavést testování i očkovaných lidí a zároveň pracovat na zvýšení proočkovanosti obyvatel.

  • Moravskoslezský hejtman: Pokud opatření nezaberou, není moc možností, než to úplně utnout

    Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) vítá vyhlášení nouzového stavu i přijatá opatření. „My jsme byli pro nouzový stav, bylo nám řečeno, že to mají vyřešit krajské hygienické stanice, které se na to evidentně necítily. Nebylo zbytí a v podstatě tato opatření skutečně vyžadují nouzový stav. Považuji to za rozumné. Osobně bych se přikláněl spíše k relativním hodnotám, když máte stadion pro 15 000 lidí, tak těch 1000 lidí je v pořádku. Něco jiného je, když máte stadion pro 1000 lidí a je tam 1000 lidí, tak to v pořádku není, ale dobře, bůh zaplať za to,“ uvedl Vondrák. Podle něj stát mohl přijmout i razantnější opatření a vyhlásit kompletní lockdown, ale je třeba zohlednit i to, že ekonomika musí nějak fungovat. „Teď bych týden počkal, a pokud se to (opatření) nějak neprojeví, tak pak si myslím, že už není moc možností, než to úplně utnout,“ uvedl hejtman.

  • „Dvacítka webů tvoří až 95 % tvrdého dezinformačního obsahu o covidu“

    BIS ve výroční zprávě popisuje, jak koronavirová epidemie ovlivnila práci cizích tajných služeb. Podle ní se představitelé anticovid hnutí spojili s dezinformační scénou. Jak velký problém to je?

    Hostem Ptám se já byl majitel společnosti Semantic Visions, datový analytik František Vrabel.

  • Nechat fungovat noční klub je jako otevřít plavecký bazén bez vody

    Omezení fungování restaurací, barů a klubů, které dnes oznámila vláda kvůli pandemii koronaviru, se v jihlavském Miami Clubu dotkne asi 25 lidí, kteří v něm pracují na hlavní pracovní poměr nebo to mají jako brigádu. Klub asi zůstane zcela zavřený, nezvažuje posunutí provozní doby, aby vyhověl nové povinnosti mít uzavřeno od 22:00 do 5:00. Běžná otevírací doba klubu se kryje s intervalem, ve kterém musejí mít takové podniky od pátku zavřeno.

    „Pro nás jako pro noční klub nemá úplně smysl otevírat dřív, to je jako kdyby se plavecký bazén otevřel bez vody,“ řekla jeho manažerka Jana Třetinová. Dosavadní návštěvnost klubu byla podle ní dobrá, protože lidé se chtěli bavit, dodržování protiepidemických opatření je neodrazovalo.

  • Pražská záchranka v listopadu vezla do nemocnic třikrát víc lidí než v září

    Podle zdravotnické záchranné služby jsou v posledních týdnech výrazně vyšší počty převážených pacientů s covidem do nemocnice v Praze. Za listopad jich bylo více než 1700, což je více než dvojnásobek proti celému říjnu a trojnásobek proti září. Před rokem v listopadu jich bylo přibližně tisíc.

    „Aktuální počty transportů do nemocnic jsou vysoké, oproti předchozím vlnám je ale patrné, že u očkovaných pacientů je průběh onemocnění podstatně méně závažný,“ uvedl ředitel zdravotnické záchranné služby Petr Kolouch.

  • Televize Seznam: Jurečka na sto procent nemůže vyloučit lockdown

  • Epidemie zrychluje už mnoho týdnů, dnes vezli pacienty z Brna do Prahy

    Epidemie v Česku zrychluje už několik týdnů. Testy ve středu potvrdily 18 004 případů covidu, což je nejvyšší středeční hodnota od začátku epidemie. V nemocnicích je s nákazou téměř 6000 pacientů, 850 lidí je v těžkém stavu. Nejhorší situace je na Moravě. Některá zdravotnická zařízení jsou na hraně svých kapacit, také proto dnes záchranáři převezli 19 pacientů z přetížených brněnských nemocnic do Prahy.

  • Asociace: Uzavření jídelních zón v obchodních centrech je diskriminační krok

    Zákaz konzumace v jídelních zónách obchodních center považuje Asociace nákupních center za diskriminační krok. Centra se totiž za celou dobu pandemie koronaviru neprokázala jako zdroje nákazy. Dnes to sdělil předseda výkonného výboru Asociace nákupních center ČR Jan Kubíček.

    Stravovací provozy v jídelních zónách budou moci vydávat pouze jídlo s sebou. „Dnešní rozhodnutí vlády v podobě zpřísnění podmínek pro jídelní zóny v nákupních centrech vnímáme jako diskriminační. Nerozumíme tomu, v čem jsme odlišní od restaurací, které mohou v průběhu dne poskytovat služby v plném rozsahu. V průběhu celé pandemie dodržují nákupní centra důsledně všechna nařízení a opakovaně prokázala, že nejsou zdrojem nákazy,“ uvedl Kubíček.

  • Zlínský hejtman Radim Holiš: Opatření jsou výsledkem tlaku hejtmanů

    Plošná opatření proti epidemii covidu-19, která vyplývají z vyhlášení nouzového stavu v Česku, přivítal hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). „Je dobře, že jsou opatření v rámci celé republiky,“ řekl dnes Holiš. Již v úterý uvedl, že nemocnice ve Zlínském kraji jsou těsně před naplněním maximálních kapacit a požádá proto krajskou hygienickou stanici o opatření, které by od pondělí minimálně na 14 dní omezilo společenský život. Od příštího týdne by tak byly v kraji zakázány akce nad 100 lidí. Vláda v demisi dnes vyhlásila nouzový stav s platností od dnešní půlnoci, platit má 30 dní.

    „Je to čerstvá informace, vítám ji. Je dobře, že všechny kraje mají stejné podmínky,“ řekl Holiš. Kabinet se přitom ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Hejtmani z nejhůře postižených moravských krajů, kde jsou problémy s kapacitami nemocnic, však volali po omezení hromadných akcí. Zlínský kraj byl podle Holiše iniciátorem tlaku na plošná opatření. „Jsem rád, že se ostatní přidali. Tohle je výsledek toho tlaku,“ uvedl Holiš.

  • Hřib: Zrušit trhy ze dne na den je nehorázné. Vláda musí nabídnout kompenzace

    Vládní rozhodnutí zrušit kvůli pandemii nemoci covid-19 vánoční trhy je podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nehorázné a vláda musí trhovcům nabídnou adekvátní kompenzace. „Navíc je naprostý paradox zrušit venkovní trhy třeba na náměstí Republiky a vedle toho nechat fungovat přeplněné nákupní centrum,“ sdělil dnes Hřib. „Rozhodnutí vlády o zrušení konání venkovních vánočních trhů doslova ze dne na den je nehorázné vůči všem provozovatelům trhů i samotným stánkařům, kteří si zboží mnohdy zakoupili na úvěr. Je neskutečné, že je nechali stánky i postavit a teď je budou nutit je zase zbourat,“ uvedl Hřib.

    Vláda musí podle primátora nabídnout adekvátní finanční kompenzace všem stánkařům. „Považuji to za důkaz finálního selhání dosluhující vlády Andreje Babiše (ANO) a její absolutní neschopnosti cokoliv plánovat. Zajímalo by mě, co pro zbrzdění pandemie dělali doteď,“ uvedl Hřib.

  • Zákaz vánočních trhů pokládá za špatný i Asociace hotelů

    Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) považuje za velmi špatné dnešní rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů. Podle prezidenta AHR Václava Stárka bylo totiž možné na nich dodržet režim podle požadavků hygieniků. Alespoň malá část turistů, která by do České republiky v následujících týdnech přijela, by podle Stárka mířila právě za adventními trhy. Propagace v zahraničí lákala právě na jejich konání, uvedl.

  • Podle Babiše vláda nechce jít cestou lockdownu, jako Rakousko a Slovensko

    Vojtěch řekl, že dnes přijatá opatření cílí na oblasti, kde je největší riziko přenosu a současně se tam dosud pravidla tolik nedodržovala. „Nebo se tam dalo složitě kontrolovat, jestli byl člověk očkovaný či prodělal nemoc,“ řekl. Vyhodnotit opatření chce kabinet za deset dní až dva týdny. „Počkejme na vývoj té situace, pak případně můžeme ta opatření nějakým způsobem upravit,“ dodal.

    Babiš doplnil, že Česko nechce přistoupit k lockdownu po vzoru Rakouska či Slovenska. „My máme kvazibavorský model, model de facto lockdownu pro nenaočkované. Proč bychom měli dávat do lockdownu ty lidi, co se naočkovali? Kdyby se naočkovali všichni, tak nemáme takový stoupající stav v nemocnicích,“ doplnil.

  • Taiko: Zákaz vánočních trhů je šokující, absurdní a pro prodejce likvidační

    Zástupci firmy Taiko, která organizuje největší pražské vánoční trhy na Staroměstském náměstí, jsou vládními opatřeními zakazujícími trhy šokováni. Označují je za absurdní a pro některé prodejce za likvidační. Dnes to řekla mluvčí Taika Hana Tietze. Vláda od pátečních 18:00 zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na veřejných místech lidé nebudou smět pít alkohol.

    „Jsme v šoku a zoufalí. Zatímco obchodní domy a nákupní centra zůstanou otevřena, venkovní tržiště musí být uzavřena. Je to absurdní,“ řekla Tietze. Společnost doufá v to, že vláda organizátorům a prodejcům nabídne kompenzace.

  • Ochranný efekt očkování je nezpochybnitelný, říká Vojtěch

    Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha je ochranný efekt vakcinace před vážným průběhem nezpochybnitelný. Na 100 000 obyvatel je hospitalizovaných na JIP 7,8 z očkovaných a 21,9 z neočkovaných, tedy zhruba trojnásobný. V současné době je hospitalizovaných téměř 5900 osob a 848 na JIP.

  • Proč chce Babiš povinně očkovat zrovna šedesátníky

    Premiér Babiš tvrdí, že povinné očkování některých skupin populace, například lidí ve věku nad 60 let „je nevyhnutelné“. Vedou ho k tomu prý čísla z nemocnic. „Dokonce na základě vývoje hospitalizace na JIP jsme přesvědčeni, že možná povinnost očkovat by mohla být od věkové kategorie 50 plus. O tom ještě povedeme diskuzi, ale já myslím, že je to nevyhnutelné, že není jiné řešení,“ dodal Babiš.

    Podle premiéra úředníci při meziresortním pojednávání návrhu na povinné očkování souhlasili s očkováním pracovníků ve zdravotnictví a sociální sféře. Ministerstvo zdravotnictví a vláda navrhuje více profesních skupin. Podle Babiše se rozhodne příští týden.

    U profesí by to stát mohl podle nich umožnit, pokud to budou žádat jejich organizace, například lékaři. Mezi profesemi, které měly přednost u očkování před svými vrstevníky, byli při zahájení očkování také učitelé. O těch ale nyní vláda v případě povinného očkování nehovoří.

  • Budoucí vláda: Rozhodnutí budeme v zájmu přibrzdění epidemie respektovat

    AntiCovid týmu koalic Spolu a PirSTAN k opatřením, které dnes vyhlásila vláda: „Teď bohužel sklízíme dopady toho, že vláda neudělala nutné a námi doporučované kroky na začátku podzimu. Vláda znovu přijímá opatření ve zmatku a nečekaně. Doufáme jen, že nouzový stav není cesta, jak opět rozjet nekontrolované nákupy mimo zákonný rámec. Budeme další kroky vlády bedlivě sledovat. Včera jsme představili naše opatření, která jsme připraveni realizovat ve chvíli, kdy bude jmenována nová vláda. Nicméně rozhodnutí budeme v zájmu přibrzdění epidemie respektovat.“

  • Jihomoravský hejtman podporuje vládní opatření

  • Havlíček: Podnikatelům s propadem nad 50 % by mohl stát přiznat vyšší podporu

    Podnikatelé, kterým v důsledku protiepidemických opatření klesnou tržby o 50 procent a více, by mohli mít podle ministra průmyslu a obchodu v demisi Karla Havlíčka (za ANO) nárok na vyšší kompenzace. Pokud se na tom shodne vláda, mohla by být stejná jako u předchozích výzev programů podpory. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje nové výzvy programů COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. Ministerstvo financí zavede kompenzační bonus pro živnostníky, kteří budou mít nárok na 1000 korun za den omezení. Ministerstvo práce pracuje na obnovení programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně příspěvku B.

    COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady budou moci využít podnikatelé, kterým kvůli vládním restrikcím klesly tržby za rozhodné období alespoň o 30 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Čerpat budou moci buď příspěvek na 40 procent nepokrytých nákladů, nebo 300 korun na zaměstnance. Dříve měli podnikatelé nárok na dotaci až na 60 procent nepokrytých nákladů, nebo 500 korun na zaměstnance.

  • Denně bude v Česku až 20 tisíc nově nakažených lidí

    Sedmidenní klouzavý průměr je nyní téměř 17 000 nových případů denně, predikce ukazují, že tento denní průměr bude v blízké době atakovat hranici 20 000 nových případů. Tyto hodnoty a také incidenční číslo trojnásobně překračuje hodnoty pozorované ve stejném období loňského roku.

    Pokud by nebyla část populace naočkovaná, bylo by zatížení jednotek intenzivní péče podle ministra Vojtěcha nyní horší, bylo by tam kolem 2000 pacientů s covidem. Na JIP nyní končí podle Vojtěcha hlavně neočkovaní. Od začátku měsíce do 20. listopadu muselo být na umělé plicní ventilaci či přístroji ECMO, který zajišťuje mimotělní oběh, 655 pacientů, většina neočkovaných.

Reklama

Hlavní zprávy