Hlavní obsah

Nová vláda chce uznávat testy. Do hospod by se opět vrátili i neočkovaní

Foto: Svijany

Ilustrační fotografie.

Reklama

Příští vláda představila návrhy, jak bojovat s covidem. Zástupci koalic kromě jiného oznámili, že chtějí opět uznávat PCR testy jako covidové certifikáty. Do restaurací, bazénů a kadeřnictví by se tak dostali opět i neočkovaní.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Budoucí vláda chce také znovu uznávat PCR testy jako covidové certifikáty. Dnes to řekl kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. Podle něj je možné navýšit kapacitu testovacích center na více než 200 000 testů denně. Testovat PCR testem by se měli v případě rizikových kontaktů i lidé, u kterých uplynulo půl roku od očkování druhou dávkou.

„My bychom určitě uvítali, pokud by nastalo jakékoliv uvolnění, co se týká možnosti poskytovat služby. To by pro nás byla dobrá zpráva,“ řekl Seznam Zprávám Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. „To, že to je dnes jen pro očkované, se citelně projevuje do návštěvnosti. Většina firem i individuálních rezervací u těch ubytovacích zařízení stornovala plánované pobyty a všichni čekají, jak se situace bude vyvíjet.“

My bychom určitě uvítali, pokud by nastalo jakékoliv uvolnění, co se týká možnosti poskytovat služby.
Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR

Od pondělí přitom dosluhující kabinet Andreje Babiše (ANO) přestal testy uznávat. Služby v gastronomii či ubytovacích zařízeních, kulturní a sportovní akce, ale i služby typu kadeřnictví, manikúra, tetování, sauny, wellness a solária jsou tak nyní přístupné pouze očkovaným a lidem, kteří v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. Neočkovaní nově nesmějí konzumovat ani v jídelních zónách obchodních center nebo u stolů na trzích.

To má podle Válka skončit. Používat se ovšem mají výhradně PCR testy s platností na tři dny. Jejich cena je minimálně 800 korun.

Budoucí ministr zdravotnictví navíc uvedl, že by jako covidový certifikát mohly začít sloužit i protilátky. „Hladina protilátek, ať je jakákoliv, není stoprocentní jistotou, že se člověk nenakazí, neskončí v těžkém stavu nebo nezemře,“ řekl Válek. Za určitých jasně daných podmínek by ale byl pro uznávání protilátek v systému bezinfekčnosti O-T-N. Čeká ještě na odborný posudek a více informací.

Reklama

Doporučované