Hlavní obsah

Úřady rozhánějí odpůrce očkování hudbou, pouští jim Macarenu

Foto: ČTK

Protesty na Novém Zélandu.

Reklama

Novozélandské úřady se rozhodly rozehnat protestující, kteří táboří před budovou parlamentu, hudbou.

Článek

Novozélandské úřady se rozhodly rozehnat protestující, kteří táboří před budovou parlamentu, hudbou. V patnáctiminutové smyčce jim pouštějí největší hity amerického zpěváka Barryho Manilowa spolu se španělskou taneční melodií Macarena, upozornila BBC. Demonstranti, kteří protestují proti povinnému očkování a přísným koronavirových opatřením, na to reagovali hraním písní jako We're Not Gonna Take It (To nebereme) od Twisted Sister.

Protesty na Novém Zélandu začaly v úterý. Tisíce demonstrantů se inspirovaly obdobným hnutím v Kanadě. Do novozélandské metropole přijeli s obytnými či nákladními vozy, aby zablokovali tamní ulice. Další se utábořili na veřejném prostranství před parlamentem.

Ve čtvrtek policie zadržela 122 protestujících a mnoho z nich obvinila z vniknutí na cizí pozemek nebo bránění v jízdě. V pátek se pak úřady snažily protestujících zbavit tím, že na trávníku, kde tábořili, zapnuly vodní postřikovače. Lidé však na to reagovali vykopáním příkopů a vybudováním provizorních odtokových kanálů, aby vodu odvedli jinam, upozornila agentura AP.

Protože se postřikovače ukázaly jako neúčinné, rozhodl se předseda parlamentu Trevor Mallard pro hudební přístup - pouští jim největší hity Manilowa, mezi které patří písně Mandy a Could It Be Magic, Macarenu a výzvu k očkování proti covidu.

K novozélandské taktice se na twitteru vyjádřil i britský zpěvák James Blunt, který ve zprávě pro místní policii zažertoval, kdyby to nefungovalo, aby mu dali vědět. A zřejmě ho někdo vyslyšel, protože podle agentury AFT byla do playlistu úřadů zařazena i jeho píseň You're Beautiful.

Nový Zéland vsadil během pandemie na tvrdá opatření, díky čemuž má v porovnání s například evropskými státy podstatně menší počet nakažených a zemřelých. Nepolevující restrikce, včetně desetidenní izolace, a nařízení povinného očkování však vyvolaly ve společnosti nespokojenost. Popularita premiérky Jacindy Ardernové v posledních měsících podle průzkumu veřejného mínění klesla a zvýšily se protesty.

Reklama

Související témata:
Macarena
Barry Manilow

Doporučované