Hlavní obsah

O posilující dávku očkování požádalo za jediný den čtvrt milionu Čechů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Očkování proti covidu-19 v obchodním domě na Chodově.

Reklama

Registrace k posilující dávce vakcíny proti covidu-19 se včera otevřela všem, od prosince se navíc zkrátí doba mezi druhou a třetí dávkou pro seniory a chronicky nemocné.

Článek

Skoro milion lidí dostal v pondělí SMS s upozorněním, že se mohou očkovat posilující dávkou vakcíny proti covidu-19. Počet lidí s nárokem na takzvaný booster skokově narostl díky zkrácení lhůty ze šesti na pět měsíců od „ukončovací“ dávky očkování pro věkovou skupinu 60+ a chronicky nemocné. Z těchto 935 tisíc lidí se přibližně 200 tisíc hned zaregistrovalo, řekl pro Seznam Zprávy mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka.

Registrace se včera spustila pro všechny bez rozdílu, tedy i pro ty, kteří si zatím na posilující dávku musejí počkat. Možnost předběžné registrace využilo dalších 66 tisíc lidí. Pozvánku k samotnému očkování dostanou až ve chvíli, kdy jim uplyne 6, respektive 5 měsíců od poslední dávky.

SMS s upozorněním na možnost očkování budou dalším lidem chodit průběžně podle toho, kdy se očkovali. Nyní to bude maximálně kolem 100 tisíc denně, zkrátka podle toho, kolik lidí se naočkovalo přesně před 6 měsíci, respektive přesně před 5 měsíci v případě seniorů a chroniků.

„Dobré je, že očkovací centra ta čísla vidí předem, takže přesně vědí, kolik lidí který den přibude, a mohou se na to adekvátně připravit,“ řekl pro Seznam Zprávy Trnka.

Mezi lidmi, kteří mají na očkování nebo posilující dávku nárok, systém upřednostňuje zájemce o první dávku podle času registrace. Dříve to bylo podle věku. Další na řadě jsou posilující dávky pro lidi nad 60 let a chronicky nemocné, potom pro všechny ostatní podle věku.

Pokud se zájemce o přeočkování registruje předem, nedostane už textovou zprávu s upozorněním, že má na posilující dávku nárok, upozornil Trnka. Dříve nebo později mu ale přijde PIN 2 potřebný k rezervaci termínu.

Tři ze čtyř lidí chtějí i booster

Zájem o posilující dávku vakcíny má většina lidí, kteří se dosud nechali očkovat. Podle výzkumu společnosti PAQ Research stojí o booster 73 % očkovaných. Ve věku 60+ chce booster dokonce 86 % očkovaných. Vysoký zájem je také mezi lidmi ve věku 40 až 59 let, kde se pohybuje těsně pod 70 %. S nižším věkem zájem klesá.

Všichni lidé od 12 let se mohou od včerejšího dne registrovat. V den nároku na vakcínu bude možné rezervovat si termín. Nárok na přeočkování mají nyní lidé šest měsíců po dokončeném předchozím očkování. Od 1. prosince se lhůta zkrátí na pět měsíců pro lidi nad 60 let a chronicky nemocné.

Registrace je možná na webu ceskoockuje.cz, uživatel se k výběru, zda chce standardní nebo posilující dávku, dostane po vyplnění telefonního čísla a obdržení číselného kódu PIN 1, který na webu zadá. Pak musí vyplnit své osobní údaje.

„Registrace je uvolněna v den nároku na posilovací dávku. Jakmile pak bude volná kapacita očkovacích míst, přijde vám PIN 2 k rezervaci konkrétního termínu,“ uvedl twitterový účet Chytrá karanténa.

Reklama

Související témata:

Doporučované