Hlavní obsah

Obešli jsme místa, kde se očkují ti, kteří nechtějí čekat už ani den

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Na pražském Hlavním nádraží se fronty v úterý netvořily.

Reklama

Na posilující očkovací dávku už mají nárok všichni lidé starší osmnácti let. Jak to v úterý vypadalo v místech, kam se nemusíte předem registrovat?

Článek

První lednové úterý v Praze připomíná počasím spíš listopad, teplota se pohybuje kolem osmi stupňů Celsia a vytrvale prší. Na betonových dlaždicích u Kongresového centra se kolem osmé ranní ještě odráží světla projíždějících aut i zbytky vánočních dekorací. Od metra C Vyšehrad se táhne malá skupinka lidí, někteří z nich zamíří do kanceláří, několik se oddělí a jde po šipkách s označením „očkovací centrum“.

Ode dneška mají nárok na třetí posilující dávku očkování proti covidu-19 všichni starší osmnácti let, kterým uplynula pětiměsíční lhůta od první dávky. V krátké frontě, která zasahuje sotva ven z automatických dveří centra, postávají lidé různých věkových kategorií.

Třeba třicátnice Veronika, matka dvou malých dětí, čekala na PIN2 s termínem. Ten přišel mezi svátky, a tak se vydala do deštivého úterý pro posilující dávku. „Pandemie je složitá, mám děti ve školním věku, budu ráda, když se toho všeho zbavíme. Děti už jsou také registrované, také je vezmu do očkovacího centra,“ říká zpod respirátoru mladá žena.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V Kongresovém centru očkování také odsýpá.

Pražské Kongresové centrum je jedno z mnoha míst, kde se v hlavním městě očkuje i bez registrace. Fronta se ale venku v nehostinném počasí nikomu moc stát nechce. Většina přítomných má registraci na konkrétní čas. Ty si pravidelně volá muž, který obchází frontu a vytahuje lidi, již přišli na jisto.

„Na blind“ ale právě dorazil Dominik, mladý vysokoškolák, student Přírodovědné fakulty. Přišel si pro posilující dávku v první možný termín, kdy mohl. „Kvůli omikronu to chci mít co nejdřív za sebou,“ zmiňuje variantu koronaviru, která posledních několik týdnů sužuje Evropu a šíří se už i Českem, právě booster má podle odborníků pomoci.

Běžte radši jinam

O několik zastávek metra C dál je další oblíbené pražské očkovací místo, kde stačí přijít a vystát si frontu a nic dopředu neplánovat. Na Hlavním nádraží kolem deváté ranní fronta téměř neexistuje. Na očkování tu čeká asi desítka lidí. Většina z nich využívá ikonických tlustých sloupů pražského nádraží jako podložku pro vyplňování povinných zdravotních dotazníků.

„Je v tom bordel, to vám povím,“ komentuje celý proces očkování třiašedesátiletý Radko. „My starší už s počítačem pořádně neumíme, já se zaregistroval, ale už třikrát mi přehodili termín. Včera mě to přestalo bavit, mám toho plné zuby, tak jsem přišel sem,“ ukazuje prstem na žlutozelený transparent s „tečkou“.

Není jediný, kterému přišla zpráva s doporučením, aby se nechal očkovat na místě bez registrace. Například pražské EUC Kliniky, které očkují na třech místech v Praze, hlásí plno. „V současné době došlo z důvodu uvolnění skupiny 18+ k dočasnému naplnění kapacit a na přidělení termínu čeká kolem 1000 klientů v každém očkovacím místě. Nikoho neodmítáme. Centrální řídící tým automaticky upozorňuje čekající na možnost využití ostatních očkovacích míst,“ okomentovala situaci Seznam Zprávám mluvčí EUC Klinik Eva Pánová Hokrová.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Před polednem už byl na pražském Hlavním nádraží úplný klid.

A právě rychlost je často jednou z motivací, proč lidé chodí pro posilovací dávku do center, kde není potřeba registrace. Pokud si někdo například v úterý chtěl vybrat rezervaci termínu pro očkování v pražském Motole, nejbližší volný termín byl v neděli 16. ledna. Mimo Prahu, například v příbramské nemocnici, byl v úterý dopoledne první volný termín 19. ledna.

Proto se i Tereza rozhodla po cestě využít očkovacího centra na pražském nádraží, přestože spádově by měla jít mimo Prahu. Sedí už v čekárně po očkování a užívá si „povinné“ patnáctiminutovky, aby si vypila ranní kávu. „Je to tu rychlé a skvěle zmáčknuté. Googlila jsem si to a zjistila i podle recenzí lidí, jak to tu funguje. Jen jsem se šla podívat, jak dlouhá je fronta, dlouho bych čekat kvůli práci nemohla, ale ráno tu bylo jen pár lidí,“ říká třicátnice.

Z okolí do Prahy

Do nedávno otevřeného očkovacího centra v obchodním domě Kotva dorazili pro očkování také odjinud. „Jsem z Havlíčkova Brodu a byl jsme na třetí posilující dávce a za dvě minuty jsem byl pryč, je to strašně rychlé a skvělé. U nás na Vysočině to trvá déle, tam bych se asi nedostal tak rychle na řadu. Jsem tady ve škole, takže jsem si říkal, že půjdu sem,“ pochvaluje si průběh očkování v Kotvě mladý student. Jiná žena reportérům říká, že dorazila z Šestajovic, což je kousek za Prahou. Přijela si pro posilující dávku.

„Jsem z Prahy a byla jsem na třetí dávce. Bylo to absolutně rychlé, nechtělo se mi podstupovat těch osm registračních kroků a čekat na SMS. Přišla jsem sem a za deset minut bylo hotovo,“ popsala jiná žena v Kotvě další důvod, proč se lidé často vydávají do míst, kde se nemusí registrovat předem.

To potvrzuje i Martin, který si pro booster přišel do očkovacího centra v Centru Černý Most. „Tady to mám kousek a je to bez registrace. Je to jednodušší, jen sem přijdete a nemusíte nic plánovat. Dneska jsem tu čekal asi půl hodiny. To je pořád dobré,“ říká.

Právě na Černém Mostu je v úterý ráno asi nejdelší fronta ze zmiňovaných míst. Lidský had se kroutí mezi posilovnou, multikinem a restaurací. Tedy službami, které jde aktuálně využívat pouze s platným očkováním.

Brno trochu jinak

V Brně se na očkování výraznou měrou podílí neziskovka Podané ruce, která primárně pomáhá lidem se závislostmi. Od úterý ve spolupráci s městskou částí oficiálně provozuje nové očkovací místo přímo v centru. Na náměstí Svobody tak kousek od vánočního stromu a časostroje nově stojí tři speciálně upravené kamiony.

Jeden slouží pro registraci zájemců, druhý pro přípravu i aplikaci vakcín a třetí jako krytá čekárna, což v úterním silném dešti přijde vhod. Centrum je nachystané na tisícovku lidí denně. „Ale s takovým množstvím zatím nepočítáme. Očekáváme tady okolo pěti set až sedmi set naočkovaných denně,“ vypočítává ředitel neziskovky Jindřich Vobořil.

V pondělí při testovacím provozu zamířila do medical trucku necelá stovka zájemců bez rezervace. „Na dnešek jsme evidovali asi tři stovky rezervací,“ upřesňuje Vobořil.

Od úterý mohou na posilovací dávky nově zamířit lidé po pěti měsících, a to všichni starší osmnácti let. „Vyplývá z toho zvýšený zájem. Registrovaly se stovky lidí. Jsme rádi, že díky kamionům na náměstí můžeme rozprostřít nápor na víc míst,“ vysvětluje ředitel pro výzkum Viktor Mravčík. Podané ruce provozují ještě větší očkovací centrum v budově Janáčkova divadla. Centrum Bohéma nyní očkuje asi tisícovku lidí denně.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Očkovací kamion na brněnském náměstí Svobody.

Krátce před polednem absolvuje očkovací kolečko v kamionech na náměstí Martin Turek. Také on využil nových pravidel. „Ráno mi přišla esemeska, že se zkrátila doba pro posilovací dávku, kterou jde dostat už po pěti měsících. Už neplatí ani věkové omezení, ještě mně nebylo třicet let. Neváhal jsem a rovnou šel automaticky,“ popisuje.

Původně chtěl zkusit štěstí v Bohémě, která přijímá lidi bez rezervovaného termínu. „Tam bylo narváno, ale příbuzní mně psali o nových kamionech, tak jsem je hned vyzkoušel. Bylo to velmi rychlé, dokonce rychlejší než na Výstavišti, kde bývalo velké centrum v létě,“ vysvětluje Turek.

Jen vyběhnout z práce

Ještě před píchnutím vakcíny vyplňuje krátký dotazník za pomoci studentky šestého ročníku Všeobecného lékařství Anny Čermákové. Ta mimo jiné prověřuje, jestli zájemci nepřišli s nějakou akutní nemocí. „Lidé chtějí nejčastěji vědět, jestli mají na třetí dávku dostat jiný druh vakcíny. Doporučujeme jim to. Poslední studie ukazují, že si tak vytvoří víc protilátek, které déle vydrží.“ Nově otevřené trucky podle ní často využívají lidé, kteří v centru města pracují, nebo nakupují.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Organizátoři očekávají 500-700 naočkovaných denně.

Vakcínou v kamionu nepohrdla ani Šárka Tinková. „Chtěla jsem se očkovat u své praktičky, ale řekla mi, že mají na nejbližší dobu plno. Měla jsem také nějaké problémy s registrací, tak jsem to vzdala. No a teď jsem šla okolo a tuhle možnost uvítala,“ popisuje. Těší ji, že nemusela stát žádnou frontu. „Je to bezvadné. Pošlu sem i syna. Po škole by sem mohl zaběhnout,“ dodává.

V čekárně za sklem už po očkování odpočívají Zuzana s Michalem. „Uvítali jsme, že to jde bez registrace. Jen jsme vyběhli z práce. Bylo to skvělé a rychlé,“ souhlasí. Podané ruce tak přímo v centru města nabízejí kapacitu dvou tisíc naočkovaných za den.

„V této fázi na náměstí Svobody prioritně přijímáme lidi s registrací a v Janáčkově divadle bez registrace. Ale lidi si různě přeposíláme, pokud je někde nával. Budeme reagovat podle vývoje,“ podotýká Vobořil. Společnost zvažuje, že na náměstí Svobody zřídí infostánek ke zodpovězení dotazů ohledně očkování. Vyjednává také o zřízení dalšího centra v hypermarketu Globus na severním okraji města.

Od příštího pondělí Podané ruce plánují v Janáčkově divadle dvakrát týdně očkovat i děti mladší dvanácti let. „Budeme mít k dispozici pediatry a vakcíny v menších ampulích,“ říká Vobořil.

Očkování dětí do dvanácti let v Brně zatím nabízí pouze Fakultní nemocnice Brno. „Začali jsme před Vánoci. Vakcínu dostalo přibližně 1500 dětí ve věku pět až jedenáct let,“ upřesňuje mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Další větší očkovací centra v Brně provozuje Fakultní nemocnice u svaté Anny. Také její zdravotníci po Novém roce zaznamenali zvýšený zájem o vakcíny, hlavně o třetí dávky. Lidé se mohou rezervovat do nově zřízeného centra v budově Milénium v Hybešově ulici. „Máme tam plné rezervace až do 14. ledna, pak už jsou termíny volnější. Většina jsou třetí dávky, zhruba do 10 lidí denně jsou dávky první,“ vypočítává mluvčí Dana Lipovská.

Svatoanenská nemocnice také provozuje očkovací centrum bez rezervace v Obchodním centru Olympia. „V neděli tam naši zdravotníci vydali přes šest stovek dávek,“ dodává Lipovská. Nemocnice ve spolupráci s Jihomoravským krajem vysílá také mobilní očkovací tým do domů s pečovatelskou službou. „Očkujeme nejen klienty, ale také zájemce v daných obcích,“ upřesňuje mluvčí.

Reklama

Doporučované