Hlavní obsah

Koronavirus obrazem: Jak to vypadá v epicentru nákazy a na letištích?

Video z čínského Wu-chanu, odkud se začal šířit neznámý virus. Město přijalo opatření proti dalšímu šíření záhadného koronaviru.Video: AP

 

Reklama

Neznámý koronavirus, který se objevil v Číně, se šíří dál po světě. I přes zavedená opatření zemí s výskytem nakažených přibývá. Letiště v Malajsii, na Tchaj-wanu nebo britské Heathrow zavádějí proto přísnější kontroly pro lety z Číny, například měření teploty cestujících nebo lékařské prohlídky. Čínská státní média ve středu odpoledne informovala, že v zemi už následkem viru zemřelo 17 lidí.

Článek

Dalšího nakaženého záhadným koronavirem potvrdily americké úřady. Muž je hospitalizovaný v nemocnici v městě Everett ve státě Washington. Americké úřady také informovaly, že zkontrolují cestující, kteří letěli z čínského Wu-chanu do Atlanty a Chicaga.

Nový koronavirus se poprvé objevil v hlavním městě Wu-chan provincie Chu-pej. Epidemiologové ve spolupráci s čínskou vládou pátrají jak po patogenu, tak po příčině, která onemocnění způsobuje.

Neznámý virus dostal název 2019-nCoV. V současné chvíli se jím nakazilo na 544 osob a 17 zemřelo. Virus se objevil už v šesti zemích: Číně, Jižní Koreji, Japonsku, Tchaj-wanu, Thajsku, USA, čínské správní oblasti Macao a v Hongkongu.

Jako epicentrum nákazy byl označen rybí trh Wuhan South China Seafood City, který byl k 1. lednu uzavřen.

Letiště v Malajsii nebo na Tchaj-wanu zavedla kontroly pro cestující z Číny. Video: AP

Někteří nakažení tvrdili úřadům, že toto epicentrum nenavštívili. Mezitím se potvrdily informace, že virus je přenosný z člověka na člověka.

O víkendu bylo v Číně potvrzeno dalších 139 případů nakažení koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters. Lékaři se obávají velkého rozšíření onemocnění v důsledku oslav nového lunárního roku, kdy pravidelně cestují stovky milionů Číňanů. Ten se bude letos slavit 25. ledna.

Podívejte se na videa a fotky z čínského Wu-chanu, odkud se virus šířil dál do světa, a opatření zaváděných na letištích.

Reklama

Související témata:

Doporučované