Hlavní obsah

Očkování s klauny. O vakcínu má zatím zájem přes 15 tisíc dětí do 11 let

Foto: Seznam Zprávy

Ředitel David Feltl zahájil očkování dětí od pěti let ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Reklama

Děti od pěti do jedenácti let se očkují už přes týden. Zájem projevilo skrze rodiče přes 15 tisíc dětí, z nich asi čtvrtina už vakcínu dostala. Je to ale zatím jen zlomek. Celkem je v této věkové skupině přibližně 800 tisíc dětí.

Článek

„Já jsem se rozhodl sám. Je to důležité, třeba i kvůli různým kontrolám, ve škole a tak. A kvůli nemoci,“ odpovídá sám za sebe desetiletý kluk na otázku, proč se rozhodl očkovat proti covidu-19. V doprovodu maminky přišel do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která je od úterý dalším místem, kde jsou dostupné vakcíny pro děti od 5 do 11 let.

„Abych nenakazil babičku s dědou,“ má svoje vysvětlení i dvanáctiletý Jakub. První dávku vakcíny dostal už před pár dny. Dnes přišel doprovodit pětiletého bratra, který má trochu strach, takže ho ještě před očkováním utěšuje maminka.

Od toho jsou tu i klauni. Všeobecné fakultní nemocnice zřídila pro očkování dětí speciální místo jen pro ně a snaží se ho udělat trochu přívětivější. Na rozptýlení i zkrácení čekání je tu i televize s pohádkami.

„Učili nás na fakultě, že dítě není malý dospělý. Je to taková banální věta, která ale platí. Je to specifický organismus, fyziologicky, mentálně i sociálně. Přišlo nám proto samozřejmé vytvořit pro očkování dětí speciální prostor,“ řekl při zahájení ředitel VFN David Feltl.

Místo ale nemá dětský koutek či jiné zábavní prvky. Důvod je prostý. „My nejradši ze všeho budeme, když tu lidé budou co nejkratší dobu. Chceme to co nejlépe organizovat, co nejefektivněji, aby tudy děti prostě ‚proběhly.‘ Místo, aby si tady hodinu hrály s drahými hračkami, tak aby byly za deset minut volné a mohly jít zase pryč. To všem pomůže nejvíc,“ vysvětluje ředitel Feltl.

Očkovací centrum není přímo v areálu nemocnice, ale v budově fakultní polikliniky na Karlově náměstí.

Oddělené očkování dětí a dospělých má i jeden praktický důvod. Děti dostávají oproti dospělým pouze třetinovou očkovací látky a při odděleném očkování se snáze ohlídá případná záměna vakcíny pro dospělé a pro děti.

Na Karlově náměstí se bude očkovat dvakrát týdně po 300 dětech, potom se uvidí podle zájmu. „Neumíme to úplně odhadnout, ani tady od toho úplně nejsem. My jsme tady od toho, abychom zajistili péči tak, jak je potřeba,“ říká Feltl.

Všeobecná fakultní nemocnice zároveň zařizuje očkování v obchodním domě Kotva.

„V extrémním případě to tady můžeme uvolnit třeba jenom pro děti a Kotvu jenom pro dospělé, kdyby to bylo potřeba. Pořád to vnímáme tak, že zásadní je očkovat rizikové skupiny. To je úplně klíčové. Očkovat děti je služba, kterou rádi nabízíme, ale klíčové, zásadní, je očkovat rizikové skupiny,“ apeluje ředitel nemocnice.

Místa přibývají

Očkování nejmenších dětí se v Česku zatím jen pomalu rozjíždí. Jako první nemocnice v Královéhradeckém kraji začala v úterý očkovat Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové. Celkově dětskou vakcínu poskytuje v tuto chvíli 57 očkovacích míst napříč republikou, ve Středočeském, Libereckém a Olomouckém kraji je ale takové místo jen jedno. Očkování ale mohou podávat i pediatři. Mnozí z nich se ale chystají zapojit až v lednu.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje k pondělku 4 123 vykázaných očkování dětí do 11 let. Termín má 7 663 dětí a dalších 3 979 čeká ve frontě bez vybraného termínu. Dětí ve věku od 5 do 11 let je přibližně 800 tisíc. Očkuje se třetinovou dávkou očkovací látky od firem Pfizer a BioNTech.

Reklama

Doporučované