Hlavní obsah

Ode dneška se může každý registrovat ke třetí dávce. Kdy ji dostanete?

Foto: ČTK

Lidé nad 60 let se od pondělí mohou registrovat k posilující dávce již po pěti měsících od té předchozí.

Reklama

Přehledné informace o tom, kdo má nárok na třetí posilující dávku a kde si ji jednoduše nechat aplikovat.

Článek

Od pondělí se mohou ke třetí posilující dávce vakcíny registrovat lidé starší 60 let a chronicky nemocní již po pěti měsících od dokončeného předchozího očkování. Ostatní – bez rozdílu věku či onemocnění – po šesti měsících od vakcinace. Současně se ale rozeběhla předregistrace pro všechny obyvatele Česka starší 12 let.

Třetí dávky se očkují pouze vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna), to platí i pro ty, kteří mají první a druhou dávku vakcínou společnosti AstraZeneca nebo jednodávkové od Johnson&Johnson.

Mám nárok na třetí dávku již po pěti měsících?

Podle oficiálních informací Ministerstva zdravotnictví má nárok na třetí posilující dávku očkování po pěti měsících kdokoliv nad 60 let a ten, kdo trpí: středně těžkou či těžkou imunosupresí, středně těžkým či těžkým primárním imunodeficitem, pokročilou či neléčitelnou infekcí HIV nebo stavem, který vyžaduje imunosupresivní terapii.

Česká vakcinologická společnost doporučuje posilující dávku rizikové skupině, do které podle ní patří: senioři ve věku 65 a více, osoby v domovech pro seniory či ty v dlouhodobé lůžkové péči, osoby s chronickým onemocněním, zdravotníci a pracovníci v zařízení sociálních služeb, těhotné ženy.

Projekt Chytrá karanténa v pondělí spustil i předregistraci pro třetí dávky pro všechny. V den nároku na posilující dávku přijde registrovanému PIN 2, kód, pomocí kterého se může přihlásit ke konkrétnímu termínu.

Pokud jste tedy druhou dávku vakcíny dostali například na začátku června, řada s třetí dávkou na vás přijde začátkem prosince.

Anketa

Využijete možnost třetí dávky?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
Celkem hlasovalo 23649 čtenářů.

Hlavním důvodem spuštění předregistrace je podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly především to, že dopředu bude vidět zájem o očkování kvůli plánování kapacit. „A také to, že se člověk může registrovat a potom na to přestat myslet a rovnou si poté může rezervovat místo a čas,“ píše Seznam Zprávám Dzurilla.

Přehled o tom, jak velký zájem o očkování může být v následujících týdnech, by mohl ulevit očkovacím místům. V některých se totiž na termín čeká i několik týdnů. Podle dat jsou aktuálně nejvytíženější nemocnice, jejichž personál také testuje a stará se o nemocné na covidových lůžkách.

„To, že se člověk registruje dopředu, ale neznamená, že bude jakkoliv prioritizován. Stále platí, že v den, kdy bude mít nárok na posilující dávku, se zařadí do hierarchie – prvoočkovaní, senioři a chronicky nemocní a potom on sám podle věku,“ doplňuje pro Seznam Zprávy Lukáš Trnka, mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která Chytrou karanténu zajišťuje technologicky.

Trnka také vyloučil, že by důvod spuštění předregistrace byl předcházením technologickým problémům nebo spadnutí rezervačního systému v případě velkého zájmu o očkování. Takové spekulace se totiž během pondělí objevily na sociálních sítích.

Jak a kde se nechat očkovat třetí dávkou?

Pokud máte nárok na posilující dávku, přijde vám SMS nebo e-mail od Ministerstva zdravotnictví. Zpráva ale není podmínkou přihlášení ke třetí dávce, musíte splňovat dané požadavky.

Registrace do očkovacího místa skrze očkovací systém Na webu Ministerstva zdravotnictví se můžete registrovat stejně jako u předchozích dávek. Zadáním telefonního čísla získáte PIN 1, vyplníte údaje a systém vám sdělí, zda máte na třetí dávku nárok. Pokud ano, dostanete i PIN 2, pomocí kterého se již můžete přihlásit na konkrétní místo a termín očkování.

Bez registrace a rezervace Stále fungují i očkovací centra, kde se nemusíte dopředu registrovat ani rezervovat termín. Jejich seznam najdete zde. Na podání vakcíny se ale čeká většinou dlouhá fronta.

Praktičtí lékaři

Třetí dávku vám podá i praktický lékař, musíte si ale zavolat a zjistit, zda váš obvodní lékař očkuje, a pokud ano, sjednat si s ním termín. Dohoda je mezi vámi a lékařem, neregistrujete se do systému.

„Nejrychlejší cestou je aktuálně určitě očkovací místo bez registrace. Výhodou registrace nebo očkování u praktiků naopak je, že si můžete dopředu vybrat termín. Každá z variant má svoji přednost,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Proč si nechat posílit očkování proti covidu-19? Ochrana před onemocněním covid-19 po očkování postupem času klesá. Podle dat českého Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přibližně po půl roce klesne účinnost dokončené vakcinace k 60 procentům. Po dalších třech měsících až pod 50 procent. Třetí, posilující dávka naopak vrací účinnost nad 90 procent.

Reklama

Doporučované