Hlavní obsah

Odpůrci pandemického zákona šikanují poslance. Zahlcují je e-maily

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Odpůrci očkování a protiepidemických opatření občas vyrážejí na náměstí. Nyní bojují s politiky skrze elektronickou poštu.

Reklama

aktualizováno •

Lidé, kteří nesouhlasí s novelou zpřísňující pandemický zákon, začali zahlcovat poslance nesouhlasnými e-maily. Ti jim vzkazují, že „mailová tsunami“ je spíš kontraproduktivní.

Článek

Poslanci mají tento týden v legislativní nouzi projednat novelu pandemického zákona. Má rozšířit pravomoce třeba ministerstvům vnitra a obrany, nebo umožnit omezovat provoz stravovacích a dalších zařízení, včetně škol.

Odpůrci vládních nařízení kvůli novele nyní zahlcují e-mailové schránky poslanců i senátorů. Posílají jim text vytvořený právníkem Tomášem Nielsenem, který se vůči protipandemickým opatřením a očkování vymezuje dlouhodobě.

Poslankyně a poslanci, které Seznam Zprávy oslovily, potvrdili, že se jim do schránek valí stovky stejných zpráv. Mnozí už napočítali více než tisíc e-mailů.

„Tlak je opravdu velký. Za víkend jsem napočítala něco přes 1200 e-mailů. Bohužel často jsou psány na jedné šabloně a neposkytují žádné nové informace,“ říká poslankyně ODS Eva Decroix. Kvůli přívalu e-mailů si prý musela dočasně poslaneckou schránku odinstalovat z telefonu. Elektronická pošta jí zaplnila úložiště mobilu a nemohla pokračovat v žádné další práci.

Stovky zpráv maže i lékař a poslanec ANO Jiří Mašek. Přiznává, že s nimi občas může smazat i nějaký důležitý e-mail. „Kontroluji proto koš. Mailová tsunami opravdu poslance hodně zdržuje, přitom účinkuje spíše kontraproduktivně,“ vzkazuje aktivistům.

„Doposud jsme s asistentem měli snahu odpovědět každému na zaslaný e-mail. Ale tato sprcha by nás paralyzovala,“ přiznal David Šimek (KDU-ČSL), kterému zatím schránkou prošlo na 800 zpráv k novele pandemického zákona. „Přišlo toho asi 1500, takže jestli jsem něco důležitého přehlédl, se ještě dozvím,“ reagoval jeho stranický kolega Jiří Horák.

Od pátku do pondělního odpoledne smazala poslankyně STAN Barbora Urbanová už půl druhého tisíce mailů. „Někteří píšou slušně, někteří skoro až vyhrožují. Používají slova jako ‚zakazuji vám‘ a ‚sleduji vaše kroky‘, což nepovažuji za výzvu k diskuzi,“ napsala Seznam Zprávám Urbanová.

E-maily si prý odkládala po jednom, aby mezi nimi nepřehlédla nějaký důležitý. „Počty mailů ale byly přes víkend děsivé. Jsem zvyklá pracovat, dokud nemám prázdnou mailovou schránku,“ přiznává. Dodává, že nikomu z poslanců není příjemné, že daná úprava vzbuzuje takové emoce.

Na twitteru e-maily od víkendu počítal i Patrik Nacher (ANO), který v pondělí odpoledne dostal přes 1400 zpráv. „Rekord zatím držel zákaz klecového chovu slepic – 1017 mailů,“ poznamenal.

Poslankyně e-maily vítají

Kdo si nestěžuje, je třeba místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Za mě je dobré, že jsme jako poslanci dostupní. Samozřejmě těch mailů je hodně, na druhou stranu jdou filtrovat dle klíčových slov,“ napsala Seznam Zprávám.

Podobně zareagovala i nová poslankyně za TOP 09 Martina Lisová, kterou prý záplava e-mailů nijak neomezila. „Naopak. Mile mě překvapilo, že se ve většině případů nejednalo o řetězové e-maily, ale naopak o zprávy na stejné téma popsané z různých lidských pohledů a zkušeností. A tak tedy tuto svou premiéru hodnotím jako velmi podnětnou a důležitou. Až na těch pár vulgárních až výhržných mailů odeslaných z podivných adres,“ řekla Lisová.

Záplava zpráv k novele pandemického zákona chodí i představitelům horní komory. Senátor Václav Láska se dnes odpoledne na facebooku omluvil svým příznivcům a voličům, že neodpovídá na e-maily, které mu píšou. Je to z důvodu zahlcení schránky.

„Za posledních 48 hodin přišlo přes 600 dopisů a další skáčou rychlostí 100 za hodinu. Bohužel v této smršti nelze nalézt e-maily týkající se dalších vašich záležitostí, žádostí či dotazů. Proto tedy touto cestou má omluva za nereagování na e-maily,“ vysvětlil Láska.

Výzvu k neschválení novely pandemického zákona podle něj ve většině případů tvoří text dopisu odeslaného zákonodárcům advokátem Tomášem Nielsenem nebo v lepším případě krátkým osobním vyjádřením s následným odkazem na tento dopis.

Nejedná se o první vlnu nevyžádaných e-mailů od části nespokojených občanů. Kromě již zmiňovaných výzev na zákaz klecového chovu slepic, které zmínil poslanec Patrik Nacher, aktivisté obesílali třeba české hygieny. Lidé jim posílali dotazy, na něž jsou hygienici povinni ze zákona odpovídat. Výzvu k šikaně hygieniků „ideologicky“ zastřešil zpěvák Daniel Landa.

Někteří píšou slušně, někteří skoro až vyhrožují. Používají slova jako „zakazuji vám“ a „sleduji vaše kroky“, což nepovažuji za výzvu k diskuzi.
Barbora Urbanová, poslankyně STAN

„Jedná se o dotazy typu: Kde jste byli na kontrole 8. listopadu, co jste dělali 9. listopadu a tak dále. Z jedné e-mailové adresy nám klidně přijde třeba deset takových dotazů. Jedná se skutečně o obstrukční otázky, na které bychom ale měli podle zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědět,“ řekla tehdy ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Landova iniciativa Zlatý špendlík chtěla prý dát touto akcí lidem prostor k občanskému odporu. „Tímto u nás poprvé část veřejnosti otevřeně vystoupila proti šikaně dezinformacím a jinému zneužívání státní moci. Nám nezbylo nic jiného než se uchýlit k možnostem, které nám nabízí současná legislativa, tedy využít práva na informace dle zákona 106,“ napsal tehdy Landa Seznam Zprávám.

„Netransparentnost úřadů včetně ministerstva snižuje důvěryhodnost, jak se na oficiálních místech pracuje nejen s daty o epidemické situaci, ale i o tom, co se skutečně děje v nemocnicích. S čím a kde jsou pacienti hospitalizováni. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,“ dodal.

Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vzápětí ve věci podal trestní oznámení. „Ti, co se zapojili do této akce, by měli vědět, že kvůli nim skončí v nemocnicích více lidí,“ konstatoval Vojtěch.

Aktualizovali jsme o stanovisko Jiřího Horáka, Olgy Richterové a Martiny Lisové.

Reklama

Doporučované