Hlavní obsah

Koronavirus ohrožuje britský systém jaderného odstrašení

Foto: Profimedia.cz

HMS Vigilant se vrací na svou mateřskou základnu ve skotském Faslane

Reklama

Záludný koronavirus už ochromil americkou a francouzskou letadlovou loď. Britové se děsí toho, že by se nákaza zavlekla i na palubu jejich ponorek s nukleárními zbraněmi. Právě ty jsou garantem britského jaderného odstrašení.

Článek

HMS Vanguard, HMS Victorious, HMS Vengeance a HMS Vigilant. Čtyři pilíře britského jaderného odstrašení. Alespoň jeden z těchto britských podmořských člunů poháněných velmi malým jaderným reaktorem, je podle britské vojenské doktríny vždy plně ozbrojený na moři schopný provést odvetný nukleární útok. Už od roku 1969 trvá Operace Relentless (Neúnavný), kdy Spojené království vzkazuje světu, že cena útoku na Británii rozhodně převýší případné zisky.

Neví se pochopitelně, která z jaderných ponorek vyzbrojených 16 balistickými střelami Trident II s nukleárními hlavicemi je momentálně na moři. Přirozeně se taky neví, ve kterém oceánu se zrovna tenhle elegantní a mohutný „dravec“ plaví. Mimochodem od roku 2028 mají podle stále ještě platných plánů začít třídu Vanguard nahrazovat zbrusu nové ponorky třídy Dreadnought. Tedy pokud na ně zbydou v britské státní pokladně peníze.

Kapitáni těchto ponorek, jejichž standardní hlídková plavba trvá 4 měsíce, střeží jako oko v hlavě tzv. „letter of last resort,“ tedy ručně psaný dopis od britského ministerského předsedy týkající se dalších rozkazů v případě, že nepřátelský nukleární útok zničí Británii a vyřadí její vedení, včetně samotného premiéra.

Foto: Profimedia.cz

Justin Codd, velitel ponorky HMS Victorious, přivítal v červenci 2019 na základně Faslane na palubě premiéra Borise Johnsona

Ten je jinak jedinou osobou, která může dát povolení k odpálení raket s jadernými hlavicemi. Jenže onemocnění ministerského předsedy Borise Johnsona, který disponuje „jadernými kódy,“ zkomplikovala i tuhle stránku věci. Mluvčí vlády uvedl, že tato pravomoc přešla na seniorního člena londýnského kabinetu, ovšem nepotvrdil, zda tou osobou je ministr zahraničních věcí Dominic Raab. Právě on přitom Johnsona během současného mimořádného stavu zastupuje.

Neklid vládne nejenom v Downing Street, ale taky ve Faslane nedaleko skotského města Glasgow. Právě na tamní základně Clyde mají ponorky třídy Vanguard svou mateřskou základnu. Už 19. března tam podle Daily Mailu potvrdili první případy nákazy novým typem koronaviru.

Na rozlehlé základně žije několik tisíc příslušníků námořnictva, včetně jejich rodinných příslušníků. Do práce tam jezdí i stovky civilních zaměstnanců. Velení základny vyčlenilo pro karanténu celé patro obytného komplexu Linton Block. Vzhledem k citlivosti celé záležitosti a režimu utajení se neví, jak se boj s neviditelným nepřítelem na základně dál vyvíjel.

Ministerstvo obrany se omezilo na konstatování, že britské jaderné odstrašení zůstává plně funkční. Podle Daily Telegraphu bude posádka ponorky třídy Vanguard před dalším střídáním držena ve čtrnáctidenní izolaci, aby se zamezilo zavlečení nákazy do stísněných prostor podmořského člunu, který pojme 135 námořníků. Vzhledem k inkubační době covid-19 je ale sporné, zda jde o dostatečně dlouhou dobu.

Reklama

Doporučované