Hlavní obsah

Ombudsman píše Válkovi kvůli povinnému očkování. Jak s těhotnými, ptá se

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Válek má ombudsmanu Křečkovi odpovědět třeba na to, jak to bude s lidmi, kteří prodělali covid-19 v nedávné době.

Reklama

Ombudsman Stanislav Křeček se obrátil na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby mu vysvětlil, jak chystá upravit vyhlášku o povinném očkování proti covidu-19 pro určité věkové či profesní skupiny obyvatel.

Článek

Předchozí vláda totiž rozhodla, že se budou muset očkovat například všichni pracovníci ve zdravotnictví včetně studentů, kteří budou chodit na odbornou praxi, a také lidé nad 60 let. Vyhláška vstoupí v platnost 1. března. Poté, co ministr Křečkovi odpoví, ombudsman zváží, zda se obrátí na Ústavní soud, uvedla dnes mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková. V návrhu je možné žádat jak zrušení celé vyhlášky, tak jejích částí.

Křeček se rozhodl na Válka obrátit proto, že se k němu dostávají podněty od stěžovatelů, kteří se současnou podobou vyhlášky nesouhlasí. „Vzhledem k předchozím veřejným prohlášením ministra zdravotnictví o nutné revizi očkovací vyhlášky požádal veřejný ochránce práv o upřesnění, jaké části předpisu by se podle něj měly zachovat a které naopak plánuje resort změnit a v jakém duchu. Ombudsman ministra také v souvislosti s povinným očkováním upozornil na zvláštní situaci například těhotných zaměstnankyň, lidí s kontraindikací nebo těch, kteří prodělali covid-19 v nedávné době a jsou v ochranné lhůtě po prodělaném onemocnění,“ uvedla Bočková.

V úterý Křeček uvedl, že se na Ústavní soud obrátí, pokud dostane „větší množství podnětů“. Už v pondělí se na Křečka obrátil předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. V úterý také hnutí zveřejnilo vzor stížnosti pro ombudsmana proti povinnému očkování.

Ombudsman ministra také v souvislosti s povinným očkováním upozornil na zvláštní situaci například těhotných zaměstnankyň, lidí s kontraindikací nebo těch, kteří prodělali covid-19 v nedávné době a jsou v ochranné lhůtě po prodělaném onemocnění.
Markéta Bočková, mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv

Hnutí SPD považuje stejně jako řada lidí vyhlášku za diskriminační. SPD už vyzvala zástupce dalších stran, aby se spolupodepsali pod návrh na zrušení k Ústavnímu soudu, ale nikdo se nepřipojil. SPD má 20 poslanců a žádného senátora. K podání návrhu je nutných 25 poslanců či deset senátorů.

Avšak právě 14 senátorů napříč stranami ve středu návrh k Ústavnímu soudu podepsalo. Vyhláška podle nich bude ještě více polarizovat společnost a je podle nich nevymahatelná a zároveň je podle nich v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Podle Jiřího Růžičky (STAN a TOP 09) však senátoři nejsou odpůrci očkování. Zda poputuje návrh k Ústavnímu soudu, záleží na tom, jak vyhlášku ministerstvo zdravotnictví změní. Minimálně z ní má podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba zmizet povinnost pro lidi nad 60 let. Vláda má o nové podobě vyhlášky rozhodnout do poloviny února.

Reklama

Doporučované