Hlavní obsah

Omezíme spoje, zavřeme menší pobočky? Firmy řeší nástup omikronu

Foto: Profimedia.cz

Omikronová vlna covidu-19 hrozí zavíráním poboček pošt nebo omezováním doručování.

Reklama

Nakažlivá varianta omikron se začíná projevovat i u zaměstnavatelů, vedení firem řeší krizové plány. Omezení služeb je až na posledním místě.

Článek

Pod hlavičkou České pošty pracuje 27 tisíc lidí, patří k největším zaměstnavatelům v republice. Omikronová vlna covidu-19 hrozí zavíráním poboček nebo omezováním doručování, zatím se však v síti pošt neprojevila.

„Na začátku týdne jsme otestovali 22 tisíc zaměstnanců, ostatní jsou na home office, nebo nejsou v práci z jiných důvodů. Testy odhalily asi jedno procento pozitivních. Není to nic dramatického,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Přepočteno na konkrétní čísla, kvůli covidu zůstává doma přes dvě stovky poštovních zaměstnanců.

Vedení státního podniku má připravený krizový scénář, který čerpá i z předchozích vln epidemie. Zaměstnanci jsou rozdělení do týmů, které se nepotkávají. To se podle Vitíka osvědčilo. „I při největším zásahu covidu-19 jsme byli nuceni zavřít jen 24 ze 3200 poboček,“ doplnil. Omezování služeb pošta považuje za krajní řešení. V tomto ohledu by nepomohl ani princip pracovní karantény. Drtivá většina zaměstnanců se při práci potkává s klienty, ať už na pobočce, nebo při doručování.

Krizový plán má připravený také Matějovo pekařství, které provozuje osmnáct poboček v moravských krajích. Zaměstnává stovku lidí. Pokud by omikron vyřadil z práce desítky z nich, zajistí vedení pouze základní výrobu a ponechá v chodu nejvytíženější pekařství s vysokými obraty.

Nyní však firma epidemickou vlnu nepociťuje. „Kvůli covidu jsou na neschopence asi dva tři lidi. Zbytek jsou běžné potíže typu bolesti zad a pohybového aparátu. Covid se nám doposud ve výrobě vyhýbá. Možná jsou za tím i vysoké teploty při výrobě,“ uvedla ředitelka obchodní sítě Renata Brychtová. Firma nyní řeší nízké počty absencí, při zhoršení situace je může vykrýt s pomocí brigádníků.

Bojujeme nyní s nemocností obecně. V tuto dobu bývá obvykle na neschopence okolo deseti procent lidí, teď jich je 14 až 15 procent. Co se týče covidu, je nakažených 24 lidí, dalších devět zůstává doma v karanténě.
Hana Tomaštíková, mluvčí brněnského dopravního podniku

Zvýšený výpadek pracovníků evidují v brněnském dopravním podniku, který zaměstnává přes dva tisíce lidí. „Bojujeme nyní s nemocností obecně. V tuto dobu bývá obvykle na neschopence okolo deseti procent lidí, teď jich je 14 až 15 procent. Co se týče covidu, je nakažených 24 lidí, dalších devět zůstává doma v karanténě,“ vypočetla mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Přímo na linkách chybí kvůli covidu 17 řidičů. Vedení městské firmy řeší výpadky brigádníky a přesčasy. Pokud se problém s nemocnými zaměstnanci prohloubí, sáhnou v Brně k omezení spojů.

Vedení podniku uvítalo diskuzi ohledně pracovních karantén, nemocné řidiče na trasách však vnímá jako krajní řešení. „Chceme, aby cestující vnímali veřejnou dopravu jako bezpečnou službu. A to nezahrnuje nemocné řidiče,“ doplnila mluvčí.

Podobně situaci vnímají v hradeckém dopravním podniku. Testování na startu týdne neodhalilo žádného nakaženého zaměstnance. „Máme nyní jen tři zaměstnance v karanténě. Větší výpadek lidí bychom prvotně řešili brigádníky. Pokud se situace zhorší, jsme s vedením města jako akcionářem domluvení na prázdninovém provozu. Nejzazší možnost je škrtání spojů, ale to už mluvíme o čtyřiceti až padesáti nemocných řidičích,“ uvedl ředitel podniku Zdeněk Abraham. Dopravní firma zaměstnává 400 lidí, z toho 240 šoférů.

Stejnou strategii mají připravenou dopravci po celém Česku. „Pokud opravdu nastane situace, že budeme mít denně stovky tisíc nakažených lidí, pravděpodobně se sníží i poptávka po přepravě, takže jako logičtější scénář se nám jeví omezení provozu. Nechceme připustit kontakt pozitivně testovaného řidiče s cestujícími,“ uvedl předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Zásadní výpadky nezaznamenal ani prodejce potravin Tesco, který má v Česku přes dvě stovky prodejen. Z tisíců zaměstnanců nyní na základě povinného testování zůstaly doma desítky nakažených. „V souvislosti s aktuální dominancí varianty viru omikron neevidujeme výpadky, které by zásadně zasáhly do práce našich kolegů. Z pondělního plošného testování byl počet odhalených pozitivních případů přibližně 0,2 procenta. Kolegům, kteří mohou vykonávat svoji práci mimo pracoviště, doporučujeme a umožňujeme práci na home office,“ uvedl mluvčí Jakub Žižka.

Reklama

Doporučované