Hlavní obsah

Covidová přestřelka. Babiš s hejtmany si přehazují zodpovědnost

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Původně to vypadalo, že opatření mající za cíl omezit kontakty mezi lidmi kvůli epidemii koronaviru zavedou jen moravské kraje prostřednictvím hygien. Nyní to ale vypadá, že řešení bude celorepublikové.

Článek

Vláda v pátek projedná další protiepidemická opatření. Potvrdil to premiér Andrej Babiš (ANO). Podle informací Seznam Zpráv chystá vláda s hygieniky například omezení hromadných akcí. Opatření se dotknou také vánočních trhů.

Premiér připustil, že vláda může znovu vyhlásit nouzový stav. Právě kvůli legislativní pomůcce, díky níž může kabinet vydávat mimořádná opatření, se znovu rozjela přestřelka mezi předsedou vlády a některými hejtmany.

Především část moravských krajů žádá zpřísnění opatření. Hejtmani zároveň tvrdí, že epidemii je třeba přibrzdit plošně. Případné regionální zásahy by stejně musela vláda schvalovat.

„Vláda musí jednat plošně. V pátek by měla padnout plošná opatření. Potřebujeme je, naše nemocnice jsou na úplném stropě. Premiér by se měl přestat vymlouvat na kraje. Pokud potřebuje hejtmany, aby mu říkali, co má dělat, nepotřebujeme premiéra,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) po jednání s hygieniky.

Mezi politiky v zákulisí zuří bitva o to, kdo za zpřísnění ponese zodpovědnost. Jak kabinet v demisi, tak zástupci nastupující vlády opakovali, že k plošným omezením už nedojde.

Premiér Andrej Babiš v České televizi kritizoval právě Grolicha. Nechápe, proč kraj o nouzový stav oficiálně nepožádá. „Tohle se přece nedělá prostřednictvím rozhovoru do televize. Hejtmani chtějí nová omezení, ale odmítají nouzový stav. Tohle není normální,“ řekl premiér.

Slepá ulička

Ještě včera to vypadalo, že omezení zavedou jen některé regiony. Třeba Zlínský kraj, kde jsou zahlcené nemocnice, avizoval na pondělí zákaz hromadných akcí nad sto lidí. „Ukázalo se to jako slepá ulička. Jejich opatření stejně půjdou na stůl vládě, která je musí schválit,“ reagoval Grolich.

Podle něj musí vláda vědět, jaká opatření jsou potřeba a zda je vyhlásí podle pandemického zákona nebo nouzového stavu. „Byl jen jediný, který byl vyhlášen na základě žádosti hejtmanů a ten pak shodil soud. Naše žádost není potřeba,“ připomněl jihomoravský hejtman. Dodal, že v pandemickém zákoně jsou mezery, které nedovolují hygienám zavést některá opatření. Úplný lockdown podle Grolicha zatím není nezbytný, je ale potřeba výrazně omezit sociální kontakty a mobilitu lidí.

Na další opatření apeloval také šéf Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Vyzval lidi v kraji nad 65 let k dobrovolnému lockdownu a omezení kontaktů i v rodinách. Kuba však zdůraznil, že hejtmanství nemohou omezující opatření nastavit. Legislativní mantinely podle něj musí ošetřit Ministerstvo zdravotnictví a vedení hygien. „Je třeba si vyjasnit, zda Jihočeský kraj požádá oficiálně,“ dodal Babiš.

Především v moravských krajích je situace vážná. Dvě brněnské fakultní nemocnice pošlou ve čtvrtek část pacientů do Prahy. Jde o čtyři lidi ve vážném stavu a dalších patnáct covidových pacientů ze standardních lůžek.

Třeba Zlínský kraj avizoval od pondělí omezení kulturních a společenských akcí nad sto lidí. Zvažuje se výrazné osekání vánočních trhů i doprovodných programů. To vše kvůli brzdění šíření viru. „Omezení, která žádá třeba hejtman (Radim) Holiš, musí schválit vláda na základě požadavků z krajů a pandemického zákona,“ potvrdil Babiš.

Šéfové krajských hygien ve středu jednali online s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou i vedením Ministerstva zdravotnictví. Ředitelka moravskoslezských hygieniků Zuzana Babišová pro Seznam Zprávy avizovala, že oproti včerejším předpokladům mohou přijít nová celoplošná opatření.

„Zvažujeme různé varianty, ale teď se k tomu nemohu blíže vyjadřovat. Víceméně to vypadá tak, že ministerstvo na centrální úrovni bude zavádět opatření, nikoliv že by se zaváděla v regionech. Bylo nám řečeno, že na krajských úrovních by efekt nemusel být tak významný. Že by se lidé jen přelévali z kraje do kraje. Situace může být za chvíli podobná ve všech krajích, proto se to pravděpodobně uchopí na centrální úrovni,“ uvedla.

Nejhorší týdny přijdou

Koordinátor intenzivní péče ve Zlínském kraji Tomáš Gabrhelík podle predikcí předpokládá, že nemocnice v regionu nápor covidových pacientů nevydrží. Denně v kraji přibývá dvacet až třicet nově hospitalizovaných. „Pokud se matematické modely naplní, bude to velmi špatné. Počty jsou vyšší, než je kapacita nemocnic Zlínského kraje,“ sdělil primář ARO oddělení zlínské nemocnice. Podobný scénář podle něj hrozí v dalších regionech.

Nejhorší týdny podle něj přijdou, očekává i převozy pacientů mezi kraji. „V tuto chvíli to nehrozí, ale ta situace nastane. Ve Zlínském kraji je jen pět nemocnic, v Moravskoslezském 27. Bijeme na poplach,“ zdůraznil. Uvítal by jakákoli opatření k brzdění epidemie. Zmínil omezení sociálních kontaktů a co nejrychlejší očkování.

Po jihomoravském Kyjově vyhlásila stav krajní nouze také vyškovská nemocnice. ČTK to potvrdil ředitel nemocnice Zdeněk Horák. Důvodem je šíření nemoci covid-19. Nemocnice vyčerpala všechna lůžka a není schopná vytvořit nové kapacity. Při dalším přidávání lůžek nemůže garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.

Podobný krok už v úterý učinila jako první nemocnice v kraji Nemocnice Kyjov, která se téměř dostala do stavu, v němž se o pacienty na oddělení ARO s potřebou plicní ventilace nemůže postarat odborně vyškolený lékař.

Opatření přišla pozdě, říká starosta

V moravských krajích narychlo ruší akce spojené s Vánocemi. Týká se to třeba Kroměříže. Ve středu měli rozsvěcet vánoční strom a slavnostně zahajovat vánoční trhy. Kvůli včerejšímu rozhodnutí zlínského hejtmana, které ruší na následujících 14 dní veškeré akce nad sto lidí, se ale nic z toho dnes konat nebude. „Měli jsme nasmlouvaný program, domluvili jsme vystoupení Davida Kollera, videomapping a další akce kolem - ledovou plochu, program v domě kultury nebo v pivovaru. Jde o velké peníze,“ řekl starosta města Jaroslav Němec (Nezávislí).

Opatření, která požaduje kraj, kritizoval. „Ta situace tady neexistuje dva dny, máme tu už pátou vlnu pandemie. Čísla nezačala stoupat včera nebo předevčírem, ale už v září. Kdyby už tehdy byla nějaká opatření, tak ta naše situace je teď lepší a tohle vůbec nemusíme řešit. Přišlo to pozdě,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Související témata:

Doporučované