Hlavní obsah

Omikron je důvodem k obavám, nikoli panice, vzkázal Američanům Biden

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Prezident Joe Biden promluvil v pondělí k Američanům kvůli šíření nové varianty covidu-19 nazvané omikron. Biden ocenil reakci Jihoafrické republiky a zdůraznil důležitost očkování. Prezident také vyloučil lockdown.

Článek

Varianta omikron je podle Bidena důvodem k obavám, nikoli důvodem k panice. „Máme nejlepší vakcínu na světě, nejlepší léky, nejlepší vědce a každý den toho zjišťujeme stále víc,“ řekl prezident. „Budeme s touto variantou bojovat vědeckými a dobře informovanými postupy a rychlostí, nikoli chaosem a zmatkem,“ dodal Biden.

Biden zdůraznil, že nejlepší ochranou proti omikronu je očkování. „Vím, že vás už nebaví poslouchat, jak to říkám, ale nejlepší ochranou proti této nové variantě nebo jakékoli z variant, které existují, je úplné očkování a přeočkování,“ uvedl Biden.

Prezident vyzval všechny Američany starší osmnácti let, kteří druhou dávku očkování dostali před 1. červnem tohoto roku, aby se nechali naočkovat takzvanou „posilovací“ dávkou. „Jsou zdarma a jsou k dispozici na 80 000 místech od jednoho pobřeží k druhému. Nečekejte. Jděte si pro svou posilovací dálku, dokud je čas,“ vyzval Biden, který dodal, že naočkovány by měly být také děti od pěti let.

Biden dále uvedl, že pokud bude potřeba úprava vakcín, aby byly proti nové variantě covidu účinnější, budou Spojené státy „jednat velmi rychle“. „Zatím se nedomníváme, že budou potřeba další opatření,“ uvedl prezident. „Ale abychom byli v případě potřeby připraveni, můj tým již spolupracuje s představiteli společností Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson na případném záložním plánu nebo plánu přeočkování,“ dodal Biden.

Prezident Biden také řekl, že „v tuto chvíli“ neočekává zavedení dalších cestovních omezení, budoucí zpřísnění ale nevylučuje. Zavedení dalšího lockdownu však prezident odmítl, uzávěra podle něj nyní není na stole, informuje ABC. „Pokud jsou lidé očkovaní a nosí roušky, není lockdown potřeba,“ vzkázal Američanům Biden.

Krátce po Bidenově projevu uvedli představitelé New Yorku, že objevení nákazy variantou omikron je jen otázkou času. Dosluhující starosta města Bill de Blasio zdůraznil, aby lidé nadále ve vnitřních prostorech nosili roušky a dodržovali všechna stanovená opatření.

De Blasio dodal, že rozhodnutí diskutoval s guvernérkou státu New York Kathy Hochulovou i nově zvoleným starostou New Yorku Ericem Adamsem. Na tiskové konferenci Adams uvedl, že má v úmyslu řídit se stejnými opatřeními, jaká ve městě aktuálně platí.

Reklama

Související témata:

Doporučované