Hlavní obsah

Omikron se šíří Evropou „rychlostí blesku“, Británie trhá denní rekordy

Foto: Profimedia.cz

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je riziko nákazy omikronem „velmi vysoké“.

Reklama

aktualizováno •

Francouzský premiér Jean Castex varoval, že varianta omikron se v Evropě šíří „rychlostí blesku“. Ve Velké Británii třikrát po sobě zaznamenali rekordní počet nakažených za den.

Článek

V pátek britští zdravotníci oznámili, že v Británii vyšel pozitivní test na přítomnost koronaviru během 24 hodin více než 93 000 lidí. Rychle se šířící varianta omikron vyvíjí tlak na vládu, která se před Vánocemi bránila zavedení přísných omezení, napsal web BBC..

Britská vláda uvedla, že za posledních 24 hodin zaznamenala 93 045 případů, což je již třetí den po sobě, kdy v Británii zaznamenali rekordní počet nakažených. V zemi také za pátek potvrdili téměř 15 000 případů nákazy variantou omikron.

Podle úřadů varianta omikron ve Skotsku již překonala dosud dominantní variantu delta. Její přítomnost prudce roste i v mnoha dalších oblastech Británie, přičemž na některých místech se počet nakažených zdvojnásobuje každé dva až tři dny.

„Vlna tsunami, před kterou jsem varovala před týdnem, nás nyní začíná zasahovat,“ řekla podle webu New York Times (NYT) skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Skotům však doporučila, aby co nejvíce omezili společenské kontakty a během svátků se stýkali s lidmi z maximálně tří domácností. Lidé si podle ní mají zachovat naději, protože „země je na tom díky očkování mnohem lépe než loni touto dobou“.

Britské úřady zatím nejsou schopny říct, jaký dopad bude mít šíření nové varianty omikron na zdravotnický systém. Přesto varovaly, že počet případů je skutečně velmi vysoký. Podle BBC se však zdá, že relativně vysoká úroveň proočkovanosti, kterou se Británie může chlubit, značně omezuje případy závažných onemocnění a úmrtí.

V Londýně podle NYT většina významných vánočních akcí probíhá v podstatě bez narušení. Výskyt koronaviru v zemi ale ohrožuje sportovní a umělecké akce. Kvůli šíření nemoci mezi hráči došlo k odložení několika fotbalových zápasů anglické Premier League.

Francie: Podezření na omikron až u 10 % nově nakažených

Podezření na variantu omikron je u sedmi až 10 procent nově potvrzených případů nákazy koronavirem ve Francii. Uvedl to dnes ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Právě šíření nové varianty koronaviru je podle Vérana hlavním důvodem, proč Francie počátkem příštího roku zpřísní podmínky „covidového pasu“. Potvrzení o očkování proti covidu-19 bude vyžadováno v restauracích a v dálkové veřejné dopravě.

Podle současných pravidel postačuje ke vstupu do mnoha vnitřních veřejných míst potvrzení o nedávném negativním výsledku testu na koronavirus.

Francouzský premiér Jean Castex vystoupil v pátek, několik hodin předtím, než Francie zavedla přísná cestovní omezení pro osoby přijíždějící ze Spojeného království. Francouzům doporučil, aby se před oslavami konce roku nechali otestovat, i když jsou očkovaní.

Castex rovněž prohlásil, že vláda v příštím roce oznámí nové kroky k řešení přístupu lidí k očkování a že je „nepřijatelné, aby odmítání očkování několika milionů Francouzů ohrožovalo život celé země“.

Francie uzavřela své hranice pro osoby cestující ze Spojeného království za prací nebo turistikou v pátek ve 23:00 SEČ. V přístavu Dover a na zastávkách vlaku Eurostar se tvořily obrovské fronty. Lidé se totiž snažili přicestovat předtím, než zákaz vstoupil v platnost.

Evropské zpřísňování pravidel

Francie zdaleka není jedinou evropskou zemí, která zpřísňuje kontroly. Začátkem tohoto týdne Itálie, Řecko a Portugalsko oznámily, že návštěvníci z EU budou muset při příjezdu předložit negativní výsledek testu, a to i ti, kteří podstoupili očkování. Na novou vlnu nákaz se zdravotníci připravují na celém kontinentu. V Německu, Irsku a Nizozemsku úřady v pátek oznámily nová omezení.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach v pátek novinářům řekl, že se země „musí připravit na výzvu, kterou v této podobě ještě nezažila“. Samotné Německo v sobotu hlásilo více než 42 000 případů, což je méně než 50 000 nově nakažených zaznamenaných v pátek.

Ve velmi podobném duchu se vyjádřil i irský premiér Micheál Martin. Ten uvedl, že v Irsku, kde varianta omikron stojí za třetinou nových případů, očekávají „nákazu v míře, která dalece přesahuje všechno, co doposud zaznamenali“. Od pondělí budou hospody, restaurace, divadla a kina v zemi muset zavírat každý večer do 20:00 místního času.

Nizozemsko v pátek zaznamenalo více než 15 400 nakažených. Sice je to méně než v předchozích dnech, ale mnohem více než kdykoli jindy během pandemie. Přední nizozemští zdravotničtí odborníci uvedli, že by v zemi měla být vyhlášena „striktní uzávěra“, informovala místní média.

Premiér Mark Rutte prohlásil, že varianta omikron by mohla být v zemi dominantní již v lednu, podobně jako ve Francii. Od konce listopadu mají bary, restaurace a většina obchodů nařízeno zavřít mezi 17:00 a 05:00 místního času. Toto opatření mělo skončit před Vánocemi, ale nyní bude pokračovat až do 14. ledna.

V Británii v pátek také vyšla rozsáhlá studie, v níž výzkumný tým z Imperial College London prokázal, že v případě prodělaného onemocnění covid-19 vyléčení nemají proti variantě omikron tak silnou ochranu, jak se původně čekalo. Podle vědců prodělání nemoci ochrání jen v 19 procentech případů. To zhruba odpovídá dvěma dávkám vakcíny, jejichž účinnost proti variantě omikron tým odhadl až na 20 procent.

Vědecký tým však ve studii vyzdvihl možnost třetí dávky vakcíny, která „výrazně pomáhá“. Tzv. posilovací dávky by podle výzkumu měly být účinné v 55 až 80 procentech symptomatických případů.

Podle nejnovějších údajů bylo v Evropě zaznamenáno již více než 89 milionů případů nákazy onemocněním covid-19 a 1,5 milionu úmrtí spojených s touto nemocí.

Reklama

Doporučované