Hlavní obsah

Omikron v Německu láme rekordy. Přibývá i falešných očkovacích průkazů

Foto: Profimedia.cz

V Německu v úterý padl dosavadní rekord v počtu nakažených (ilustrační foto).

Reklama

V Německu s rostoucí omikronovou vlnou přibývá i případů falšování očkovacích průkazů. Zároveň přestávají stačit kapacity PCR testů. Vláda proto zvažuje, že by k nim měli přístup jenom pracovníci v kritické infrastruktuře.

Článek

Berlínský Institut Roberta Kocha, který shromažďuje data o pandemii, ve středu poprvé oznámil víc než 100 tisíc nakažených za 24 hodin: celkem jde o 112 323 případů. Nová vlna se zatím neprojevuje na jednotkách intenzivní péče.

Omikron dominuje na severozápadě

Podle ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha z SPD bude v nejbližší době omikronová vlna dál sílit. „Myslím, že vrcholu vlny dosáhneme v polovině února a pak by počet případů mohl znovu klesnout, ale špičky jsme ještě nedosáhli,“ řekl politik pro RTL. Podle ministra je skutečný počet případů výrazně vyšší, statistiky ale zkreslují nenahlášené případy.

Ve spolkových zemích na severozápadě země je podíl varianty omikron zřejmě už 95 procent. Na východě Německa je to zatím kolem poloviny případů a dál tam dominuje varianta delta.

Vysoká čísla nakažených hlásí Hamburk, Dolní Sasko i Brémy. Rekord v sedmidenní incidenci případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel eviduje i Berlín, konkrétně jeho čtvrť Mitte má teď nejvyšší incidenci v Německu. Hlavní město se připravuje na krizový scénář při personálním výpadku v kritické infrastruktuře. Počet případů strmě roste například mezi policisty.

PCR jen pro kritickou infrastrukturu?

Laboratoře vyhodnocující PCR testy v Německu dosahují maximální vytíženosti svých kapacit, vláda proto plánuje přesnější PCR testy poskytovat pouze zaměstnancům kritické infrastruktury. Ostatní lidé by se měli testovat antigenními testy.

„Prioritou by měly být PCR testy zaměstnanců v ambulantních a lůžkových zařízeních a zdravotnických zařízeních s přímým kontaktem s pacientem a také zaměstnanců kritické infrastruktury,“ řekl mediální skupině Funke veřejný ochránce práv pacientů Stefan Schwartz z SPD. Takový nápad podpořila Německá asociace praktických lékařů.

V zemi dál pokračuje debata o zavedení povinného očkování proti covidu-19. Ministr Lauterbach se nechal slyšet, že by měla povinnost začít platit od dubna či května, aby dosud nenaočkovaní lidé dostali tři dávky vakcíny ještě do startu další předpokládané podzimní vlny.

Návrh očkovací povinnosti nepředloží vláda, ale skupiny poslanců. Kancléř Olaf Scholz, který téma otevřel loni v prosinci, opakuje, že je rozhodnutí na Spolkovém sněmu. Opoziční CDU koaliční přístup kritizovala.

První parlamentní debata proběhne příští středu. Povinné očkování odmítá část poslanců koaliční FDP, proto nemá při hlasování, které nejspíš proběhne v březnu, platit stranická disciplína.

Byznys s očkovacími průkazy

Němcům, kteří se naočkovali jednodávkovou vakcínou společnosti Johnson & Johnson a nebyli na posilujícím očkování, mezitím přestal platit certifikát o vakcinaci. Rozhodnutí z minulého pátku se týká tří milionů lidí.

Agentura DPA také informovala o vzkvétajícím byznysu s falešnými očkovacími průkazy. Policie vyšetřuje po celé zemi na 12 tisíc případů. Nárůst zaznamenali policisté zejména v prosinci.

Foto: Profimedia.cz

Podoba německého očkovacího průkazu.

Nejvíc se falšovaly průkazy a certifikáty v Bavorsku, kde policie zachytila na 5500 případů. „Bohužel musíme počítat s tím, že existuje velký počet nenahlášených případů,“ zmínila zemská vláda v Mnichově.

Nabídky falešných potvrzení se šíří po sociálních sítích a komunikačních kanálech jako Telegram. Falšování usnadňuje podoba německého očkovacího průkazu, který má formu malé žluté papírové brožury, do které se po očkování vylepují potvrzující samolepky s názvem a šarží očkovací látky. Vyplněná knížečka a potvrzující QR kód se na internetu nabízí za 200 až 300 eur, v přepočtu kolem 5000 až 7000 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované