Hlavní obsah

Omikronu brzy dojdou lidé, které může nakazit. Vlna bude silná, ale rychlá

Foto: Seznam Zprávy

Počet nakažených by mohl narušit klíčovou infrastrukturu v zemi.

Reklama

Omikronová vlna v Česku bude pravděpodobně velmi rychlá, ale s velkým počtem nakažených. Nemocnice sice budou o něco méně zatížené, krize ale hrozí celé klíčové infrastruktuře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odborníci z Diana Biotechnologies předpokládají, že kulminace nákaz variantou koronaviru omikron nastane na konci ledna. Nakažených ale bude podle některých predikcí až 200 tisíc denně. Nicméně v březnu by už měl z Česka postupně mizet.

Následující týdny ale čeká ostrý nápor především kritické infrastruktury. Nemocnice by na tom ale mohly být o něco lépe než v předešlých covidových vlnách, varianta se zdá být klinicky příznivější. Podle Státního zdravotnického ústavu se však obecně epidemiologická situace v současnosti mírně zhoršuje.

Více než 80 procent pozitivních případů je detekována jako varianta omikron, na svém Twitteru to uvedl výrobce testů Diana Biotechnologies. Podíl varianty podle jejich modelu již přesáhl také padesátiprocentní hranici i v sedmidenním průměru. Jejich scénář předpovídá zdvojení nákaz každé dva až tři dny. Proto predikce, že na konci ledna bude v Česku 200 tisíc nakažených denně.

„Je to nepřímo úměrné. Čím horší vlna bude, tím rychleji skončí. Zda se opravdu nakažení zdvojnásobí každé dva až tři dny, na konci ledna se dostaneme na vrchol této vlny. Když si sami dopočítáte, jak dlouho by to mohlo trvat, za chvilku už viru dojdou lidé, které by mohl nakazit,“ říká Seznam Zprávám Martin Dienstbier, finanční a provozní ředitel Diana Biotechnologies.

Přesnější výhled později

Data Státního zdravotního ústavu (SZÚ) potvrzují, že laboratoře z větších měst hlásí až 79procentní podíl omikronu ze všech pozitivních PCR testů. SZÚ operuje s daty ze 77 laboratoří, kde za poslední týden odebrali 26 275 vzorků. Ještě minulý týden ale 61 procent z nich tvořila varianta delta. Omikron převládl až v sobotu 8. ledna.

Mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová dodala, že data odrážejí testy z laboratoří ve větších českých městech. O víkendu se chodí testovat méně lidí, ale více ve velkých městech. A aktuálně nejvyšší incidence covidu-19 je v okresech Praha-západ, Praha, Praha-východ a Česká Lípa.

Data a predikce bude vědět až později také ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky). Jeho ředitel, Ladislav Dušek, řekl Seznam Zprávám, že jasnější data, která ukáží vývoj na příští týdny až měsíce, bude mít koncem tohoto týdne.

Pozor na promoření

„Nemůžeme slibovat, že tu v březnu žádný covid nebude, jen klesnou počty nakažených na období před začátek této vlny,“ dodává Dienstbier. Pokud bude vrchol této vlny na konci ledna, na nemocnice to dopadne se zpožděním. „Omikron se zdá být rychlejší než ty předešlé, to se jednalo třeba o tři týdny,“ doplňuje. Podle něj je totiž nutné si uvědomit, že přestože se bude pravděpodobně jednat o méně závažný průběh u nemocných, obrovský počet nakažených může zasáhnout do kapacit zdravotnického personálu.

Biochemik Jan Konvalinka byl v dnešním podcastu Seznam Zpráv Ptám se já optimističtější. „Vidíme v jiných zemích, že ten nástup je velmi rychlý, ale naštěstí velmi rychle opadne. V únoru to snad bude za námi,“ řekl.

Konvalinka je podobně jako Dienstbier skeptický ohledně názoru, že je varianta covidu-19 omikron mírnější, a tedy promořením nic nehrozí. „Já bych byl opatrnější, protože vidíme třeba v New Yorku, nebo Londýně, že počet hospitalizací stoupá,“ varoval.

„Omikron se prožene Českem, to vidíme ze zahraničí. Tam ale zatím vidíme, že je v závažném stavu méně lidí, v některých zemích třeba přibývá hospitalizovaných, ale ne například těch, kteří končí na plicní ventilaci,“ dodává pro Seznam Zprávy další pohled epidemiolog SZÚ Jan Kynčl.

Okolní země jako budoucnost Česka?

Čeští odborníci hledí především do zahraničí, do zemí, kde se varianta omikron projevila dříve než v České republice. Podle posledních dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) představuje varianta omikron více než 80 % ze všech pozitivních záchytů. Nejrozšířenější je v Belgii, kde jde o téměř 98 % všech pozitivních testů. Mimochodem právě západoevropská země byla první v Evropě, která tehdy novou variantu na svém území objevila.

V některých zemích pak vlna omikronu způsobila denní přírůstky překonávající veškeré rekordy od začátku pandemie. Jde například o Irsko a Francii, kdy první zmíněná země překonala rekord ze začátku loňského roku více než trojnásobně, druhá hlásí klouzavý průměr více než čtyřikrát vyšší.

Stoupavou tendenci nových případů hrozící překonat dosavadní maxima hlásí i již zmíněná Belgie. Graf níže pro lepší přehlednost ukazuje situaci od začátku října loňského roku.

Rekordy lámou i celosvětové statistiky. Zatímco v dubnu vycházelo klouzavým průměrem zhruba 105 nakažených na milion lidí, v současné době je to přes 320 a křivka stále vykazuje rostoucí trend.

V grafu níže si pro srovnání můžete vybrat jednotlivé země i časové období.

Je třeba si nicméně uvědomit, že se na zahraniční scénáře nejde dívat jako do křišťálové koule. „Predikovat chování podle zahraničí je těžké, každá země se k tomu postaví trochu jinak. Stejně tak je důležité, kolik lidí má jednotlivá země proočkovaných a kolik již prodělalo nemoc,“ varuje Martin Dienstbier.

Reklama

Doporučované