Hlavní obsah

Oslavy silvestra v hospodách i po 22. hodině? Nouzový stav zřejmě skončí

Foto: ČTK, ČTK

Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, premiér Petr Fiala a další zástupci budoucí koalice.

Reklama

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chce v pátek po svém jmenování oznámit, zda bude chtít prodloužit nouzový stav, který končí v neděli 26. prosince. V tuto chvíli se to neplánuje.

Článek

Až v pátek prezident Miloš Zeman jmenuje novou vládu premiéra Petra Fialy (ODS), jednou z prvních věcí, kterou musejí ministři řešit, je otázka, zda prodloužit nouzový stav.

Ten kvůli prudkému nárůstu počtu nemocných s covidem-19 vyhlásila vláda premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). S tímto nařízením mimo jiné také omezila provoz restaurací a hospod, které musí být nyní po 22. hodině uzavřeny, nebo bylo zakázáno pořádání vánočních trhů.

Seznam Zprávy od jednotlivých politiků vládnoucí koalice Spolu a PirSTAN zjistily, že s prodloužením nouzového stavu v tuto chvíli nepočítají. Změnit by to mohl jen další růst nemocných s koronavirem.

Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na dotaz Seznam Zpráv, zda bude nouzový stav prodloužen, odpověděl: „Je to ve fázi diskusí a řešení.“

Jednoznačně ale nechtěl odpovědět. „Myslím si, že to jasné je, ale nyní to je ve fázi diskusí a řešení,“ zopakoval. Například majitelé hospod a restaurací tak stále nemají jasno v tom, zda silvestrovské oslavy budou moci pokračovat i po 22. hodině.

Mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk slibuje, že postup v případě nouzového stavu oznámí kabinet po svém jmenování.

„Koalice bude postupovat v tomto duchu ve shodě,“ napsal šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. A podobně se vyjádřil také předseda poslaneckého klubu Starostů Jan Farský.

Další poslanci z budoucí vládní koalice však potvrzují, že nouzový stav prodloužen nejspíše nebude.

„Můj osobní názor je, že nyní to spíše vypadá, že prodloužení nebude potřeba,“ uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

„Pokud nedojde k významnému zhoršení epidemické situace, tak prodloužení nouzového stavu nepovažuji za správný krok,“ prohlásil místopředseda lidoveckých poslanců Vít Kaňkovský.

Pokud by k prodloužení nouzového stavu mělo dojít, musela by ho schválit Sněmovna. Ta však kvůli tomu mimořádnou schůzi na příští týden v současné době neplánuje.

„Zatím to není plánováno,“ řekla místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (Starostové), která je zároveň členkou organizačního výboru. Ten projednává, čím se budou poslanci zabývat.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pak doplnila, že by se to samozřejmě změnilo, pokud by vláda o schůzi požádala.

Zástupci budoucí vládní koalice při neoficiálních rozhovorech připouští, že o prodloužení nouzového stavu by se mohlo hlasovat jen tehdy, pokud by Válek dostal po svém jmenování ministrem informace o tom, že se má epidemická situace v Česku dramaticky zhoršovat.

Reklama

Doporučované