Hlavní obsah

Pandemický zákon poslanci neprojednají, kvůli vetu SPD

Foto: Seznam Zprávy

SPD Tomia Okamury

Reklama

aktualizováno •

Poslanci chtěli tento týden schválit novelu pandemického zákona. Současný totiž platí jen do 28. února. Novela má umožnit omezení různých provozoven a služeb či škol, ale i uvalit karanténu pomocí SMS. Projednání je ale odsunuto.

Článek

Poslanci měli tento týden v legislativní nouzi projednat novelu pandemického zákona. Ta má zavést třeba možnost oznámit karanténu formou SMS, umožňuje omezit dosud nevyjmenované formy podnikání, třeba restaurace, ale také možnost uzavřít školy. Přidává také pravomoci ministerstvům vnitra a obrany.

Na této schůzi se však o zákonu jednat nebude. „Novela nemůže být zařazena na bod jednání této schůze kvůli vetu SPD. Bude tedy muset proběhnout mimořádná schůze,“ řekl před zahájením schůze předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Mimořádná schůze by měla být svolána na příští úterý.

„Náš poslanecký klub podá veto na projednávání pandemického zákona, stačí na něj podpisy 20 poslanců a ty mám teď u sebe. Pandemický zákon je jen jinak pojmenovaný nouzový stav,“ zdůvodnil krok předseda Tomio Okamura, jehož SPD má právě 20 poslanců. Vyzval vládu, ať pandemický zákon zruší a opatření rozvolní.

Novela navrhuje prodloužit účinnost zákona, který byl původně schválen do 28. února letošního roku. I to je jedním z důvodů, proč se zákonodárci rozhodli pro legislativní nouzi.

„S ohledem na současný nepříznivý globální vývoj se zvláštním přihlédnutím k aktuální situaci a predikci vývoje na území střední Evropy a v návaznosti na poznatky a zkušenosti z průběhu pandemie v zimě a na jaře roku 2021 lze důvodně očekávat, že onemocnění covid-19 bude i nadále představovat vážnou hrozbu pro veřejné zdraví, a to zejména s ohledem na rychlost jeho šíření a možný výskyt nových nebezpečných variant, které mohou být případně rezistentnější k očkování a které mohou být příčinou dalších vln,“ stojí v důvodové zprávě k novele.

S ohledem na současný nepříznivý globální vývoj se zvláštním přihlédnutím k aktuální situaci a predikci vývoje na území střední Evropy a v návaznosti na poznatky a zkušenosti z průběhu pandemie v zimě a na jaře roku 2021 lze důvodně očekávat, že onemocnění covid-19 bude i nadále představovat vážnou hrozbu pro veřejné zdraví.
výňatek z důvodové zprávy k novele

Na výboru pro zdravotnictví, který se sešel dnes ráno, však poslanci navrhli, aby novela zákona měla opět omezenou platnost, a to do konce listopadu. „Ministerstvo zdravotnictví obecně s časovým omezením problém nemá, samo navrhovalo časovou omezenost zákona,“ řekl k tomu ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Neomezenou platnost novely podle něj navrhla až vláda.

Zdravotnický výbor rovněž odhlasoval, aby k bodu na plénu byla možná obecná i podrobná rozprava. „Výbor navrhuje Poslanecké sněmovně, aby jednání dokončila nejpozději do 25. ledna do 19 hodin,“ uvedl předseda výboru Bohuslav Svoboda (ODS).

Podle předkladatelů novely je potřeba mít stále připraveny všechny dostupné mechanismy připravenosti a reakce k nastavení efektivních protiepidemických opatření v případě výskytu nových rizikových variant, které budou představovat vážnou hrozbu pro veřejné zdraví.

V odůvodnění zároveň přiznávají, že navrhovaná právní úprava může skrze ni přijímaná mimořádná opatření představovat dopady na podnikatelské prostředí. Dodávají ale, že nejde o nový typ regulace, ale jen o rozšíření subjektů, jichž se případná omezení dle pandemického zákona mohou týkat. „Předkladatel v tomto novelizačním bodu přistoupil k přeformulování paragrafu tak, aby v zásadě pokrýval jakoukoliv činnost provozovanou v provozovně,“ stojí v odůvodnění.

Nově kasina i zoo

Nově přibyly třeba trhy nebo kasina, ale i zoologické zahrady, různé kulturní akce nebo třeba i příměstské tábory pro děti.

Vláda rovněž v návrhu některé obraty zjednodušuje tak, aby se pod ně vešlo více činností. Třeba odstavec, který vyjmenovával kadeřnictví, manikúry, solária, masáže a další, mění na obecnou formulaci „podnikatelská nebo obdobná činnost, při jejímž výkonu přichází fyzická osoba do přímého osobního kontaktu s jinou fyzickou osobou“. Naopak v odstavci, jenž doposud zmiňoval jen omezení výuky na vysokých školách, doplňuje nově i vyšší odborné školy, školy nebo školská zařízení, dětské skupiny a další.

Hygiena nově bude moci uvalit karanténu pomocí SMS. To je jeden z bodů, který se nelíbí ani veřejnosti, ani některým opozičním poslancům. „Víme, jak jsou hygieny zahlcené, jak nestíhají. Je logické, že nemohou stíhat ten stav, který je v současné době, takže by jim to určitě ulehčilo práci. Jak to ale bude vymahatelné? Za chvíli by mohli prokurátoři obvinění posílat esemeskami,“ podotkl na výboru pro zdravotnictví lékař a poslanec Kamal Farhan (ANO).

V novele je rovněž šířeji popsána povinnost testování. O zařazení bodu a způsobu jeho projednání budou poslanci jednat v úterý po 14. hodině. V 8 hodin ráno zasedl výbor pro zdravotnictví, který došel k výše popsaným závěrům.

Už od 7 hodin ráno se před budovami Sněmovny shromažďují odpůrci pandemického zákona a očkování. Podle poslankyně STAN Barbory Urbanové ráno před vchodem do Sněmovny čekalo na zákonodárce 30 až 40 lidí, jež policisté později přesunuli ke vstupu do Sněmovní ulice.

Lidé, kteří s novelou pandemického zákona z různých důvodů nesouhlasí, už od konce minulého týdne poslancům a senátorům hromadně zasílají e-maily se svými argumenty. Zahlcené e-mailové schránky hlásili zákonodárci napříč politickým spektrem.

Reklama

Doporučované