Hlavní obsah

Koronavirus: Pandemie je strašná, přesto přinesla i něco pozitivního aneb 7 věcí, které se teď naučíme

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Pandemie koronaviru rozhodně není příjemná a mnohým způsobila velké starosti. Vyčerpaní, ekonomické potíže, strach z nákazy své i svých bližních. Přinesla a v budoucnu ještě přinese určitě i nějaká pozitiva.

Článek

Říká se, že vše špatné je pro něco dobré. A nejspíš to platí i pro současnou situaci. Nyní má sice každý spíš plnou hlavu starostí, které s sebou pandemie koronaviru přinesla, ale dřív nebo později, až se situace uklidní, určitě budou vidět i kladné stránky. Tahle situace nás jednoduše naučí i něco dobrého:

1. Ekologie

Zastavené fabriky, omezený letecký i automobilový provoz, výrazně menší pohyb lidí, menší spotřeba v podstatě čehokoli. Lidstvo se trápí, ale minimálně příroda se raduje. Dostala oddechový čas, prostor si odpočinout, oživit se.

Družicové snímky dokazují výrazné snížení emisí, zejména nad Čínou, ale samozřejmě nejen nad ní, výrazně ubylo koncentrace oxidu uhličitého (prý až o čtvrtinu) a například voda v benátských kanálech je opět čistá.

Otázka samozřejmě je, jak to bude poté, až pandemie odezní. Návrat k normálu bude opět znamenat ránu pro přírodu. Možná je ale tohle příležitost, jak si uvědomit, že šetřit planetu, na níž žijeme, není nemožné. Nemusí to být tak drastické jako nyní, ale jde to.

2. Rodinné vztahy

Že jste byli fungující rodina i před koronavirem? Že jste spolu trávili volný čas a užívali si ho spolu? Jenže vždy to souviselo s nějakou akcí – šli jste s dětmi do kina, s manželem na romantickou večeři, jeli jste na výlet, na dovolenou, zasportovat si.

Jenže teď jste nuceni být spolu jen tak – opravdu jen vy. Možná už jste objevili kouzlo toho, jak si jen obyčejně povídat, společně uvařit, zahrát si deskové hry nebo jen tak mlčet a prostě spolu být.

3. Komunikační dovednosti

Současná situace s sebou nese řadu starostí a obav, což se samozřejmě podepíše na atmosféře u vás doma. Možná pociťujete trochu ponorku, jste oba podráždění a nervózní, snadněji vybuchnete a dojde k hádce. Do toho děti, které se nudí, chybí jim vrstevníci.

Všechny tyhle situace jste nuceni řešit, vyříkat si je, najít nějaký kompromis, řešení. Ani si to neuvědomujete, ale v podstatě dennodenně trénujete vztahovou komunikaci. Dovednost, bez níž se žádný vztah neobejde!

4. Home office? Jde to!

Spousta firem byla nyní nucena dovolit svým zaměstnancům práci z domova, tedy takzvaný home office. A to i společnosti, které se téhle možnosti jinak brání. A světe div se, ono to jde. I z domova lidé pracují, plní své pracovní povinnosti, snaží se.

Jsou samozřejmě povolání, která doma vykonávat nelze. Ale pro spoustu lidí je to šance. Možná si firmy a společnosti uvědomí, že tohle je ideální varianta třeba pro matky malých dětí, matky na mateřské, lidi s různým pohybovým handicapem, lidi, již musí za prací dojíždět, a podobně. Prostě pro všechny, kteří chtějí pracovat, ale potřebují volnost a flexibilitu.

5. Škola na dálku

Pro řadu škol je tahle situace velmi složitá. Nečekaná nutnost v podstatě z ničeho vybudovat online školu, učit děti na dálku, je složitá pro všechny – pro kantory, děti i jejich rodiče. Ale to jen proto, že v tom vlastně jen málokdo z nich umí chodit. Nikdo neměl dostatek času na přípravu, byli jsme všichni do toho problému hozeni rovnýma nohama.

Ale i tohle jde a opět je to do budoucna šance, jak naše školství posunout, zlepšit, zmodernizovat. Obyčejné neštovice nebo angína už přece nemusí dítě na dva týdny odstavit, může fungovat na dálku. Je to i šance třeba pro děti, které jsou z nějakého důvodu dlouhodobě v nemocnici.

6. Změna návyků

Najednou nejde jen tak jít a koupit si, co si zrovna zamanete. Otevřené je jen to nejnutnější, a vlastně i pro potraviny, drogerii či léky byste měli chodit plánovaně, jen když je to opravdu nutné. Spoustu lidí tohle donutilo plánovat – co kdy budeme vařit, co je doopravdy potřeba nakoupit, co skutečně potřebujeme. A to není vůbec špatné – šetříte tím svůj čas, koneckonců i přírodu (nějak se na nákup dostat musíte) a leckdy i peníze (nenakupujete zbytečně, ale cíleně, co je opravdu potřeba). Tohle jsou návyky, které se vám rozhodně budou hodit i po odeznění pandemie.

Nemluvě pak o těch hygienických návycích – vždyť mýt si ruce, nekašlat druhému do obličeje a podobně je správné v jakékoli době, nejen v té pandemické.

7. Objevíme krásy Česka

Turismus samozřejmě trpí a pro mnoho lidí to znamená existenční problémy. Jiný si vysnil exotickou dovolenou na druhém konci světa, ale hranice jsou zavřené a musí na ni zapomenout. Tohle léto nebude stát za nic, napadne kdekoho. Ale je to omyl!

Koronavirus nás vlastně donutí užít si léto a prázdniny v České republice, která má také spoustu kouzelných míst, která stojí za to vidět. Míst, na něž kvůli reklamním fotkám azurových pláží tak snadno zapomínáme.