Hlavní obsah

České pátrání po omikronu. Zkoumá se pozitivní test z dubajského letadla

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kontrola 124 pasažérů z dubajského letu ještě není hotová. Žádný z pozitivních vzorků ale zatím nepatřil k variantě omikron.

Reklama

Středočeská hygienická stanice čeká na vyhodnocení pozitivního testu na covid-19. Jedná se o pasažéra, který cestoval z Dubaje ve stejném letadle jako žena z Liberce, u které sekvenace potvrdila variantu omikron.

Článek

Hygienici dál pátrají po možném výskytu varianty omikron v České republice. Prověřují stovky lidí, kteří přicestovali ze zemí s tímto typem koronaviru. Zatím potvrdili jen jeden případ, pracují ale i na dalších pozitivních testech cestujících z ‚dubajského‘ letadla.

Nákazu variantou omikron potvrdila liberecká nemocnice definitivně v pondělí. Šlo o první potvrzený případ v Česku. Očkovaná žena z Liberce se do ČR vrátila z Namibie se skupinou dalších osmi lidí. Před návratem měli všichni negativní PCR test. Nákazu následně zachytil praktický lékař, který nechal u pacientky s lehkými příznaky udělat antigenní test.

Velký počet cestujících má na starosti pražská hygienická stanice, šetření ještě není u konce. Mezi pozitivními případy, které se mezi cestujícími vyskytly, se ale varianta omikron zatím nepotvrdila.

„Prověřovali jsme 5 cestujících z Namibie. Všichni jsou vyšetření a všichni jsou negativní, nikdo nemá koronavirus. Budou vyšetřeni ještě jednou na konci karantény, ale z prvního vyšetření jsou negativní,“ řekla redakci Seznam Zprávy ředitelka pražské hygieny.

„Řeší se 124 cestujících, kteří letěli letadlem z Dubaje. U takto vysokého počtu lidí ale šetření ještě není dokončené. U pozitivních případů z tohoto letadla se zatím nejednalo o variantu omikron,“ dodala Jágrová.

Hygienici z Moravskoslezského a Středočeského kraje pracovali na sekvenaci pozitivních vzorků od cestujících ze zmíněného letadla.

„Řešili jsme případů letu z Dubaje do Prahy. Z toho nám vyšly tři pozitivní, u dvou byla potvrzena bezpříznaková varianta Delty a u jednoho případu byla nákaza tak nízká, že nebylo možné ani tím diskriminačním testem zjistit možnou variantu mutace viru,“ popsal pro Seznam Zprávy ředitel ostravské hygieny Aleš Kotrla.

Středočeský kraj na vyhodnocení jednoho z pozitivních testů stále čeká. Případ souvisí se ženou z Liberecka, u níž se omikron potvrdil.

„Řešíme lidi z letadla, kteří s tou paní letěli. Tam bylo celkem 15 lidí ze Středočeského kraje, přičemž v této chvíli máme jeden potvrzený pozitivní test. Ta osoba ale nebyla v Africe, byla pouze v Dubaji. Momentálně čekáme, jestli se u ní potvrdí omikron, nebo ne. Samozřejmě u ní také probíhá trasování, takže další kontakty této osoby jdou do karantény a budou sledovány,“ řekla pro Seznam Zprávy mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.

Omikron hlídají všude

Případný záchyt omikronu hlídají i další krajské hygienické stanice. Řídí se přitom pokyny z ministerstva a přednostně se věnují rizikovým zemím.

„Dostáváme příletové formuláře s informací o tom, jakou zemi cestovatelé navštívili. Přednostně hlídáme, aby se cestující z rizikových zemí podrobil PCR testu, nařizujeme povinnou karanténu do výsledku testu. Nechceme je pustit mezi lidi, dokud nebudeme vědět, jestli jsou skutečně negativní,“ popisuje ředitelka ústecké hygieny Lenka Šimůnková.

Hygieně pomáhá i to, že lidé v zimních měsících podstatně méně cestují na dovolenou do exotických zemí. „V posledních měsících výrazně ubylo příletových formulářů. Nejsou to stovky denně, ale třeba jen deset za týden. To je číslo, které můžeme docela dobře zvládnout,“ dodává Šimůnková.

Reklama

Doporučované