Hlavní obsah

Pfizer žádá o povolení čtvrté dávky vakcíny, podle části expertů je to zbytečné

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let.

Článek

Firma tvrdí, že data s Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce. Zásadní otázkou by v případě udělení povolení bylo, jak dlouho po třetí dávce by se doporučilo jít na očkování znovu, napsala agentura AP.

Americké úřady nyní povolují a doporučují celkem tři dávky vakcín proti covidu-19, přičemž za základní naočkování jsou považovány dvě injekce. Podle expertů tři dávky poskytují vysokou míru ochrany před vážným covidem-19 či dokonce úmrtím, nejsou však tak dobře účinné vůči mírnějším průběhům.

V USA nadále ustupuje velmi silná vlna pandemie způsobená variantou omikron. Vládní odborníci se však již připravují na možnost výskytu nové a nebezpečnější a nakažlivější varianty a vyhlíží již také nástup podzimu, kdy celkově rostou počty respiračních onemocnění. Nejvíce ohroženi koronavirem jsou přitom lidé starší 65 let.

Někteří experti se nicméně domnívají, že cílem vakcinace proti covidu-19 od začátku bylo předejít vážným zdravotním komplikacím a úmrtím, a ne mírným nákazám. V tomto ohledu se tři dávky ukazují jako postačující, poskytují i čtyři měsíce po poslední injekci téměř 80procentní ochranu, vyplývá z nedávno uveřejněných dat.

Pfizer však uvádí, že podle údajů z Izraele senioři po čtvrté dávce mají dvakrát menší riziko propuknutí covidu-19 a je u nich čtyřikrát menší nebezpečí těžkého průběhu onemocnění.

USA zatím povolují čtvrtou dávku jen lidem s výrazně oslabenou imunitou, u nichž jsou tři injekce nutné pro nabytí byť základní ochrany. Čtvrté dávky dosud schválila jen hrstka zemí, kromě Izraele také například Chile.

Reklama

Doporučované