Hlavní obsah

Plivanec do tváře kolegů, říká k podvodům s očkováním šéfka nemocnice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Policie dál prošetřuje případy falšování očkování ve vsetínské nemocnici.

Reklama

Ředitelka vsetínské nemocnice Věra Prousková míní, že dvě pracovnice očkovacího centra, které policie obvinila z falšování certifikátů, znevážily a zneuctily práci všech svých kolegů. Obě ženy už v nemocnici nepracují.

Článek

Je to první velký případ v Česku, v němž policie rozkrývá falšování očkovacích certifikátů. Vsetínská nemocnice ve středu ukončila smlouvu i druhé pracovnici očkovacího centra, která se podle kriminalistů do podvádění zapojila. „Byla to administrativní pracovnice. Působila v centru na poloviční úvazek,“ potvrzuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitelka nemocnice Věra Prousková.

Policie v úterý oznámila, že od prosince stíhá čtyři ženy. Dvě mimo centrum a nemocnici měly zajišťovat zájemce o falešné certifikáty očkování proti covidu-19. Kriminalisté je podezírají z přijetí úplatků a padělání veřejné listiny. Dvě pracovnice přímo v centru nemocnice pak evidovaly zájemce do systémů, aniž by klienti očkování skutečně podstoupili. Mladší z dvojice podle obvinění zničila víc než sedmdesát dávek vakcíny, aby počty dávek seděly.

Zprostředkovatelky podle obvinění vybíraly od zájemců dva až sedm tisíc korun, na úplatcích získaly až půl milionu korun. „Je to plivanec všem kolegům do tváře,“ reaguje ředitelka.

Máte za sebou hektický začátek týdne. Jaké vyvodíte personální důsledky?

V úterý jsme od policie dostali jména obviněných. Dnes (rozhovor vznikal ve středu – pozn. red.) už tady žádná z nich nepracuje. V úterý to byla jedna, teď už obě. Co chci současně říct, dámy jsou zatím obviněné. Nejsou odsouzené. Čeká se na soudní spor. Nicméně pracujeme s tím, že se to tu mohlo dít. Prošli jsme procesy, přístupy do počítačů, systém vykazování, systém přístupu k vakcínám a neshledali jsme celkové pochybení. Pokud se to dělo, opravdu šlo jen o selhání jednotlivců. Nebyl špatně nastavený proces, aby se něco takového mohlo dít v násobcích odhalených případů.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Věra Prousková, ředitelka vsetínské nemocnice.

Řekla jste, že už tady nepracuje ani jedna ze dvou obviněných zdravotnic nemocnice. Takže jste s ní rozvázali smlouvu z vaší strany?

Vedli jsme s ní stejný pohovor jako s první dámou. Došly jsme ke společnému závěru, že v takové situaci spolupráce nemůže pokračovat.

Pracovaly tyto ženy v nemocnici dlouho?

Byly přijaté do očkovacího centra, které funguje rok.

Takže nebyly prověřené dlouhodobou prací ve vaší nemocnici?

Tady u nás ne, ale každá zdravotní sestra při nástupu musí doložit výpis z rejstříku trestů, takže bezúhonnost u obou jednoznačně byla.

Jak jste vnímala, když policie v úterý o případu informovala?

Pro nás to nebyla úplně nová informace. Věděli jsme, že pokračuje vyšetřování, protože jsme sami byli iniciátory trestního oznámení. Nicméně v okamžiku, kdy se zpráva dostane na veřejnost a mezi pacienty, tak se situace mění. Hodně se nás to dotklo. Mě jako nezdravotníka možná o to víc, protože se víc situuju do role pacientů, kteří na případ mají nějaký názor. Pro mě osobně je to těžké v tom, že zaměstnancům důvěřujete. Musím se s tím trochu vypořádat. Na druhou stranu nechci problém zobecňovat. Od počátku říkám, že je to selhání jednotlivců. Většina zdravotníků funguje profesně, morálně, eticky, jak má. Za ně můžeme dát ruku do ohně.

Od počátku říkám, že je to selhání jednotlivců. Většina zdravotníků funguje profesně, morálně, eticky, jak má. Za ně můžeme dát ruku do ohně.
Věra Prousková, ředitelka nemocnice

Kolik zdravotnic se celkově v očkovacím centru prostřídalo?

V pondělí to byl rok, co jsme začali očkovat. Tehdy se plánoval detailně každý případ, aby se nevylila žádná vakcína. Tehdy v centru pracovalo šest lidí. V době, kdy jsme měli vysokokapacitní očkovací centrum ve sportovní hale (Na Lapači), měli jsme v týmu i třicet lidí. Běžně máme s někým pracovní poměr, někteří chodí na dohodu o provedení práce. Lidí je odhadem nasmlouvaných kolem čtyřiceti a chodí do práce, jak je potřeba. Podle zájmu a rezervací pacientů.

Zaslechl jsem názory, že o falšování mohlo vědět víc pracovníků. Budete nějak měnit zavedený systém?

Jak jsem říkala, procesy jsou nastavené v pořádku. Na poradě vedení jsme se dohodli, že zařadíme častější audity, ale pochybení v nastaveném systému nevidím. Vlastně dneska ani nevíme, jakou cestou se to dělo, kolik případů bylo. Podrobnosti od policie neznáme.

Nicméně policie prověřuje případy přímo z centra v nemocnici?

Pokud vím, policie mluvila o případech od září. Tehdy už bylo velkokapacitní centrum v hale Na Lapači uzavřené. Ale opravdu netuším, kterých případů se prověřování týkalo. To je věc policie.

Policie vydala zprávu, v níž obecně popisuje, jak k falšování docházelo. Máte k tomu vlastní poznatky?

K tomu se nebudu vyjadřovat. Podali jsme trestní oznámení kolem desátého prosince. Že je informace venku, jsme se nyní dozvěděli až z médií. Nebyli jsme policií informovaní. Na základě jejich tiskové zprávy jsme je požádali alespoň o sdělení jmen pracovnic, a pak jsme konali.

Neobávali jste se už na začátku prosince, že falšování může pokračovat?

Po podání trestního oznámení už se konalo. Provedli jsme nějaká opatření, audity, ale zaměstnanci nevěděli, proč se kontroly dějí. Museli jsme zachovat mlčenlivost danou zákonem, ale chtěli jsme prověřit, jestli k něčemu nadále nedochází.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Zprostředkovatelky podle obvinění vybíraly od zájemců dva až sedm tisíc korun, na úplatcích získaly až půl milionu korun.

A dotyčné pracovnice dál zůstávaly v centru?

Zdravotní sestra skončila krátce po tom, co jsme podali trestní oznámení. Administrativní pracovala jen na půl úvazku, takže tam ještě nějak fungovala.

Na falešný certifikát vás upozornil anonym. Došel na ředitelství?

Dostali jsme e-mail.

V dnešní době chodí mnoho anonymních oznámení. Jak v takové chvíli postupovat?

Museli jsme počítat s tím, že na tom může být něco pravdy. To byl jednoznačný argument pro prošetření, abychom došli do fáze, kde jsme dneska. Ale pokud by se ukázalo, že nás chtěl někdo křivě pošpinit, chtěli jsme, aby se policie pokusila dohledat viníka.

Policie zatím přišla na víc než sedmdesát případů falšování ve vsetínském centru. Je to podle vašeho názoru ojedinělý případ?

Musela bych spekulovat. Policie naznačila, že případů se v republice šetří víc. Za sebe si myslím, že to tak opravdu je. Společnost je natolik polarizovaná, že poptávka po tom tady vzniká. Určitě ne až teď, určitě ne před měsícem. A poptávka si nabídku najde, pokud takto jednotlivci selžou.

Jak těžké bude z pohledu vedení napravit reputaci centra i celé nemocnice?

Z pohledu vedení, všude kudy chodím, stojím za svými lidmi. Nasadili tu kus osobního života, aby se všechny věci související s bojem proti covidu zavedly. Budování nových oddělení někdy trvá léta. Tady zakrátko vzniklo odběrové centrum, očkovací centrum, výjezdové mobilní týmy. Podali jsme 70 tisíc vakcín, udělali sto tisíc odběrů. Těmto zdravotníkům může pomoci, že jim budeme důvěru dál vyjadřovat. Je nefér, že v takovém období se tu objeví takový šrám, který se dotýká každého. Zaměstnanci to tak vnímají. Je to opravdu plivanec všem kolegům do tváře. Vytváříme 111letou historii nemocnice a jednotlivci dokáží práci takto znevážit a zneuctít.

Reklama

Doporučované