Hlavní obsah

Po svátcích zaplaví Česko omikron. Řeší se jen, jak rychle

Foto: angellodeco, Shutterstock.com

V některých evropských zemích zaznamenali s rozšířením varianty covid-19 omikron rekordní čísla nakažených.

Reklama

Podle prognóz vládních zdravotnických statistiků by měla nakažlivější varianta covid-19 dominovat během druhé poloviny ledna.

Článek

V pondělí se život po vánočních prázdninách vrátí do normálních kolejí. S návratem lidí do zaměstnání a dětí do školních tříd se však podle odborníků dostaví i rychlé šíření nakažlivější varianty covidu-19 omikron.

Z údajů laboratoří vyplývá, že na konci prosince tvořil omikron deset až 15 procent odhalených případů nákazy. Podle modelů, se kterými pracuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), se už v prvních deseti lednových dnech podíl nové varianty zvýší na 50 procent a ve druhé polovině ledna zcela převáží.

Podle jiných zdrojů bude šíření omikronu ještě rychlejší, než předpovídají vládní zdravotničtí statistici. Český výrobce PCR testů Diana Biotechnologies, který sleduje v partnerských laboratořích výskyt této varianty, na konci prosince odhadl, že omikron v Česku převládne už na konci prvního lednového týdne.

Česko tak s velkou pravděpodobností čeká podobný vývoj jako ve Spojených státech nebo v některých západoevropských zemích, které v uplynulých dnech a týdnech hlásily rekordní čísla nakažených.

V prognóze ÚZIS, kterou v tomto týdnu obdržely vládní a regionální úřady, se zdůrazňuje, že nakažlivost omikronu je více než dvaapůlkrát vyšší než u dosud převažující varianty delta. Nová varianta sice nezpůsobuje tak často vážné zdravotní komplikace, pokud se ale budou počty nakažených pohybovat v desítkách tisíc denně, může v nemocnicích skončit podobné množství lidí jako při poslední vlně na podzim.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Jeden z modelů šíření varianty covid-19 omikron, se kterým pracuje Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek v pátek pro ČTK uvedl, že ústav na vrcholu nové vlny očekává až sedm tisíc hospitalizovaných v jeden den, z nich více než 900 na jednotkách intenzivní péče. Denní příjmy mají být kolem 900 nových a 110 na jednotkách intenzivní péče.

„Jsou to počty sice zvládnutelné naším robustním nemocničním systémem péče, ale jde o zátěž vysokou a v řadě regionů mohou být kapacity i zahlceny,“ uvedl Dušek.

Nová varianta covid postihuje častěji i lidi, kteří už tuto nemoc prodělali. Zároveň mnoha lidem v posledních měsících klesá ochrana ze dvou dávek vakcíny. Podle ÚZIS se tak může omikronem nakazit až 30 procent plně očkované populace. Zároveň je mezi dospělými stále asi čtvrtina lidí neočkovaných.

Jako nejúčinnější ochranu před vážnějšími následky infekce odborníci doporučují třetí dávku vakcíny. Ta sice podle dosavadních poznatků nezamezí samotné nákaze, podstatně však sníží riziko hospitalizace nebo dokonce úmrtí.

Reklama

Doporučované