Hlavní obsah
Online

Se zprávami o vakcínách roste naděje na konec pandemie, říká šéf WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Během virtuálního summitu G20 vyzval čínský vůdce k zavedení „globálního mechanismu“ na nastartování mezinárodního cestování. Zdravotní stav cestujících by byl sledován pomocí QR kódů. Návrh ale narazil na mezinárodní skupiny pro lidská práva, které varují, že by informace z kód mohly být zneužívány pro „širší politické monitorování“.

- Další úspěch na poli vakcín. Oxfordská vakcína vyvíjená za podpory farmaceutické společnosti AstraZeneca vykazuje podle BBC až 70% účinnost. Sky News informuje až o 90% účinnosti v případě, že je aplikována dávka a půl.

- Se zprávami o pokroku ve vývoji vakcín roste naděje, že se podaří ukončit pandemii covidu-19. Na tiskové konferenci to dnes prohlásil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň varoval, že by se kvůli velkému zájmu o očkovací látky nemuselo dostat na chudé země.

Včerejší online reportáž:

  • Akcie v USA táhly nahoru energie a průmyslová výroba

    Akcie ve Spojených státech táhly nahoru energetika a průmyslová výroba. Investoři doufají, že už brzy by se mohlo začít očkovat vakcínou proti covidu-19 vyvinutou ve spolupráci vědců z Oxfordu s firmou AstraZeneca. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

    Index Dow Jones stoupl o 1,13 procenta a uzavřel na 29 593,50 bodu. Širší index Standard & Poor's se zvýšil o 0,56 procenta na 3577,64 bodu. Index technologického trhu Nasdaq přidal 0,22 procenta na 11 880,63 bodu.

  • Francie má nejnižší přírůstek nakažených od konce září

    Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 4 452 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je nejnižší denní přírůstek od 28. září, informovala dnes agentura Reuters. Podle ní se tak zdá, že přísná opatření zavedená 30. října zabírají.

    Celkem se ve Francii, která má 67 milionů obyvatel, virem SARS-CoV-2 nakazilo více než 2,1 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo 49 232 nakažených, z toho 501 za posledních 24 hodin.

  • Indonésie překročila hranici půl milionu nakažených

    Indonésie dnes překročila hranici půl milionu nakažených koronavirem od začátku epidemie. Počet mrtvých v souvislosti s covidem-19 se zvýšil na 16 000, píše agentura Reuters. Indonésie, kde žije 268 milionů obyvatel, je po Indii druhou nejpostiženější zemí v Asii. Novým výskytům nákazy čelí také další státy v regionu.

  • Před letem bude povinné očkování, řekl šéf australských aerolinek

    Australské aerolinky Qantas chtějí v budoucnu vyžadovat od pasažérů mezinárodních letů očkování proti koronaviru. Australskému televiznímu kanálu Channel 9 to řekl šéf aerolinií Alan Joyce. Ten se zároveň domnívá, že vakcína proti covidu-19 se stane pro mezinárodní cestování „nezbytností“.

    „Zvažujeme změnu podmínek pro, řekněme, mezinárodní cestovatele, budeme žádat lidi, aby měli očkování před tím, než nastoupí do letadla,“ řekl Joyce v televizním pořadu A Current Affair. Na to podle něj dojde ve chvíli, kdy budou vakcíny proti SARS-CoV-2 široce dostupné. Zda se to bude týkat i vnitrostátních letů, zatím nechtěl odhadovat.

  • Arabské země Perského zálivu mají milion nakažených koronavirem

    V šesti arabských zemích oblasti Perského zálivu se prokázal koronavirus u více než milionu lidí. Nejvíce postižená je Saúdská Arábie, která dnes podle agentury Reuters oznámila, že vakcíny proti covidu-19 budou zdarma pro všechny její občany.

    Na Saúdskou Arábii připadá více než 355 000 nakažených a téměř 5800 úmrtí. Od července, kdy bylo v království i 4000 nových případů denně, se nyní trend zpomalil, v neděli země měla 224 nově infikovaných.

  • Bílý dům plánuje večírky i přes rozmach viru v USA

    Ve Spojených státech se nadále zrychluje šíření koronaviru, Bílý dům však i přesto plánuje na příští týdny recepce a sváteční večírky. Před nimi dnes přitom Američany odrazoval šéf zdravotnické služby Jerome Adams, který upozornil, že se varování expertů před shromažďováním ve vnitřních prostorech týká všech lidí včetně obyvatel prezidentské rezidence, píše agentura Reuters.

    Podle statistik listu The New York Times zaznamenaly USA za poslední týden v průměru přes 170 000 pozitivních testů na koronavirus za den, což je o 54 procent více, než činil průměr v předchozích dvou týdnech. Za neděli země registruje 142 000 nových případů, na konci víkendu však v USA stejně jako v řadě jiných zemí úřady hlásí pravidelně nižší údaje kvůli omezené činnosti laboratoří. Čísla za poslední den jsou přitom nejvyšším nedělním údajem v USA od začátku pandemie.

  • Rusko hlásí 25 173 nových případů

    Rusko dnes oznámilo rekordních 25 173 nových případů nákazy koronavirem a 361 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 24 581 případů a 401 úmrtí. „Poprvé v Rusku zjistili více než 25 000 nakažených za den,“ zdůraznil list Kommersant.

  • Šéf WHO: Se zprávami o vakcínách roste naděje na konec pandemie

    Se zprávami o pokroku ve vývoji vakcín roste naděje, že se podaří ukončit pandemii covidu-19. Na tiskové konferenci to dnes prohlásil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň varoval, že by se kvůli velkému zájmu o očkovací látky nemuselo dostat na chudé země.

    „Díky nejnovějším pozitivním datům z testování vakcín je světlo na konci tohoto dlouhého, temného tunelu jasnější,“ uvedl Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podle něj nyní existuje „reálná naděje“, že se díky vakcínám a „osvědčeným“ hygienickým opatřením podaří pandemii covidu-19 ukončit.

    V uplynulých dnech zveřejnily předběžné výsledky klinických testů svých očkovacích látek společnosti Pfizer a BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Vakcíny firem Pfizer-BioNTech a Moderna mají účinnost zhruba 95 procent. Přípravek farmaceutické společnosti AstraZeneca, která spolupracuje s Oxfordskou univerzitou, může mít až zhruba 90procentní účinnost. Své národní vakcíny představily také Rusko a Čína.

  • V Británii se v prosinci otevřou obchody a sportoviště

    Po skončení celostátní uzávěry 2. prosince se Británie vrátí ke třístupňovému systému, který bude přísnější než doposud jen v oblastech s vysokým výskytem koronaviru. V méně zasažených oblastech budou moci Britové opět chodit na sportovní zápasy, setkávat se venku, otevřou se obchody, tělocvičny a budou povolené volnočasové aktivity. Restauracím a barům se prodlouží otevírací doba do 23 hodin. Novinky dnes představil premiér Boris Johnson na tiskové konferenci.

    Zařazení jednotlivých regionů v rámci třístupňového systému britská vláda ohlásí ve čtvrtek. Pravidla budou aktualizována každých 14 dní, konec se předpokládá v březnu.

  • Itálie eviduje už přes 50 tisíc úmrtí spojených s covidem-19

    Itálie eviduje už přes 50 000 úmrtí spojených s nemocí covid-19, a v Evropě je tak po Británii druhou zemí s takto vysokým počtem těchto úmrtí. Informovala o tom agentura Reuters. V celkovém počtu úmrtí spojených s covidem-19 je Itálie podle americké Univerzity Johnse Hopkinse šestá na světě.

    Za poslední den oznámilo ministerstvo zdravotnictví 630 nových úmrtí v souvislosti s covidem-19, o den dříve jich hlásilo 562. Naopak nově nakažených se za posledních 24 hodin potvrdilo 22 930, což je méně než o den dříve, kdy to bylo 28 337 nově potvrzených nákaz. Za poslední den ale bylo provedeno 148 945 testů, o den dříve jich bylo 188 747.

    Celkem se v Itálii, která má 60 milionů obyvatel, potvrdilo 1,432 milionu nakažených koronavirem, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně. V počtu dosud zaznamenaných případů nákazy je Itálie osmá na světě. Úmrtí spojených s covidem-19 eviduje 50 453.

  • IHS Markit: Růst podnikatelské aktivity v USA v listopadu zrychlil

    Růst podnikatelské aktivity ve Spojených státech v listopadu dosáhl pětiletého maxima díky příznivému vývoji ve zpracovatelském průmyslu i ve službách. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků průzkumu společnosti IHS Markit mezi nákupními manažery. Údaje signalizují, že největší ekonomika světa se dál zotavuje z útlumu způsobeného pandemií covidu-19, a to navzdory rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem.

  • Oxfordská vakcína není nejúčinnější, přesto může být lepší než ostatní

    Účinnost vakcíny společnosti AstraZeneca může podle firmy dosáhnout až asi 90 %, tedy o něco méně, než slibuje počin společnosti Pfizer a BioNtech (95 %) i Moderny (94,6 %). AstraZeneca ale nabízí podstatně nižší cenu.

  • Rozkaz zněl jasně: Otestovat všechny. Šanghajské letiště zachvátil chaos

    Mačkající se davy obklíčené jedinci v ochranných oblecích. Tak vypadal chaos na největším šanghajském letišti v neděli v noci. Zaměstnance zaskočilo úřední nařízení otestovat veškerý personál kvůli dvěma pozitivním.

    Více v článku:

  • Západní břeh Jordánu zavádí částečnou uzávěru

    Na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu bude kvůli zhoršené koronavirové situaci v následujících dvou týdnech platit částečná uzávěra. S odvoláním na sdělení palestinské samosprávy o tom napsala agentura AP.

    Zákaz vycházení mezi 19:00 a 6:00 bude na Západním břehu Jordánu platit v pracovní dny, zatímco o víkendech bude zavedena úplná uzávěra. Tehdy budou muset zavřít všechny obchody, které neposkytují nepostradatelné zboží, oznámil palestinský premiér Muhammad Ištaja.

    Od začátku pandemie tamní úřady evidují již více než 84 000 případů nákazy koronavirem a s ním spojených 714 úmrtí.

  • Čína chce nastartovat mezinárodní cestování QR kódy. Svět má ale obavy

    Čínský prezident Si Ťin-pching naléhá na svět, aby vytvořil a používal globální systém QR kódů, který by pomohl zjistit zdravotní stav cestujících, a mezinárodní cestování by se tak po pandemické pauze mohlo znovu nastartovat. Během sobotního virtuálního summitu G20 vyzval čínský vůdce k zavedení „globálního mechanismu“, který zahrnuje mezinárodní uznávání zdravotních osvědčení ve formě QR kódů, aby lidé mohli volně cestovat, píší státní média.

    Čínský návrh ale narazil na mezinárodní skupiny pro lidská práva, které varují, že by informace z kódů mohly být zneužívány pro „širší politické monitorování“. Peking čelí kritice a pochybnostem ohledně používání umělé inteligence ke sledování svých občanů během pandemie. Desítkám milionů čínských obyvatel bylo nařízeno používat aplikaci pro smartphony, která hodnotí jejich zdravotní stav a sleduje jejich historii cestování.

  • Francie by měla na začátku prosince otevřít většinu obchodů

    Ve Francii, kde počty nově nakažených postupně klesají již dva týdny, by se měla od začátku prosince otevřít většina obchodů. Vláda také hovoří o částečném zrušení dalších omezení ještě do Vánoc. Úplné uvolnění však podle Paříže nepřichází do konce roku v úvahu.

    „Je třeba jasně říci, že uzávěra bude pokračovat a s ní i limity shromažďování lidí,“ řekl v neděli listu Le Journal du Dimanche mluvčí vlády Gabriel Attal.

  • Čína dál kvůli několika pozitivním testuje miliony lidí

    Čína pokračuje s masivním testováním v některých velkých městech. V Tchien-ťinu, kde žije přes 12 milionů obyvatel, byly otestovány dva miliony lidí poté, co se ve městě vyskytlo pět nových případů infekce. Téměř 18 000 lidí bylo otestováno v Šanghaji. Tam se několik lidí nakazilo od zaměstnance letiště.

    Po sobotním objevu dvou nových případů jsou testováni všichni obyvatelé města Man-čou-li, kde žije 200 000 lidí. Ve městě úřady nařídily zavřít školy a další zařízení přístupná veřejnosti. Čína přistupuje k masivnímu testování a přísným opatřením i v případech, kdy nových případů koronaviru přibývá denně v řádu několika jednotek. Cílem takového postupu je podle úřadů dosáhnout nulového přírůstku nových případů nákazy.

  • V Indonésii se nakazilo půl milionu lidí

    Indonésie dnes překročila půl milionu nakažených koronavirem od začátku epidemie. Počet mrtvých v souvislosti s covidem-19 se zvýšil na 16 000, píše agentura Reuters. Indonésie, kde žije 268 milionů obyvatel, je po Indii druhou nejpostiženější zemí v Asii. Novým výskytům nákazy čelí také další státy v regionu.

  • Německo chce být připraveno očkovat proti covidu-19 ještě v prosinci

    Německo chce být připraveno očkovat proti koronaviru ještě v prosinci. Dnes to během návštěvy sasko-anhaltského města Dessau-Rosslau u výrobce vakcín IDT Biologika prohlásil ministr zdravotnictví Jens Spahn. Je přesvědčen, že proočkovat populaci, aby bylo možné pandemii porazit, se podaří ještě před koncem nadcházejícího roku. Spahn rovněž oznámil, že Německo si od IDT Biologika koupí nejméně pět milionů vakcín.

    „Můžeme doufat, že podle aktuální situace bude v prosinci vydáno první povolení (pro vakcíny). Data vypadají dobře, hodnotí to tak nejen americké, ale i evropské úřady,“ řekl Spahn. „Jako vláda jsme se spolkovými zeměmi zajedno, že musíme být připraveni. Jen těžko bychom mohli Němcům vysvětlit, že vakcína sice je, ale my nemáme potřebnou infrastrukturu k očkování,“ uvedl. Dodal, že se nakonec může stát, že první vakcíny budou nakonec schváleny až na začátku příštího roku, ale i tak je nutné se začít připravovat.

  • Oxfordská vakcína je nadějí pro chudší státy

    Úspěch vakcíny společnosti AstraZeneca je dobrou zprávou pro chudší země. Látku lze skladovat, přepravovat a manipulovat s ní při normálních teplotách v chladničce po dobu nejméně šesti měsíců, což enormně zvyšuje její dosah ve srovnání s kandidáty, jako je Pfizer, který vyžaduje ultrachladné skladování, píše The Guardian.

    Je také levnější než vakcína Moderna, jejíž výsledky byly oznámeny minulý týden. Oxford a AstraZeneca slibují, že po celou dobu pandemie budou vakcínu prodávat za výrobní cenu ve výši přibližně tří dolarů.

Reklama

Hlavní zprávy