Hlavní obsah

Pojišťovny víc motivují praktiky. Za očkování doma dostane lékař 880 korun

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti covidu u praktiků kvůli administrativním překážkám vázlo. Až nyní lékaři avizují, že se vše vyladilo a systém začíná fungovat.

Reklama

Zdravotní pojišťovny přehodnotily systém úhrad za očkování praktiků. Lékař může za očkování doma u pacienta dostat až 880 korun. Do vakcinace se zapojily přes dvě třetiny ordinací.

Článek

Pobídky pro praktické lékaře, aby více očkovali proti covidu, zabírají. Od listopadu, kdy mají snazší přístup k vakcínám, se do covidové prevence zapojily přes čtyři tisíce z 5500 evidovaných ordinací pro dospělé. Tito lékaři tak za minulý týden naočkovali okolo 145 tisíc dávek, nejvíc od začátku vakcinace.

„Zrychluje to podle našich představ. Čísla za poslední týden se blíží tomu, čeho jsme v současné době schopní,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Lékaře mají k rychlejšímu postupu motivovat i nové bonifikace. Zástupci zdravotních pojišťoven přehodnotili systém úhrad. Na novinkách se s vládou a praktiky shodli na konci minulého týdne. Při očkování proti covidu se víc zohlední, vyráží-li praktik mimo svou ordinaci – třeba za pacientem domů nebo do pečovatelského domu. V takovém případě dostane bonus pěti set korun. „Je to super. Tahle práce dřív optimálně zaplacena nebyla,“ uznal šéf praktiků.

Za jednu vyočkovanou vakcínu pojišťovna platí 267 korun. Nově také poskytuje bonus 113 korun za podání první nebo posilující dávky. Platí i pro ambulantní specialisty, kteří se zapojí do očkování. „Přičítá se ke všem stávajícím platbám za očkování proti covidu-19. V případě, že vakcínu podává praktický lékař, nemusí jít o pacienta u něj registrovaného,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Pokud praktik vyjede mimo svou ordinaci k pacientovi za první či posilovací dávkou, dostane celkově 880 korun. Pojišťovny se s praktiky zároveň dohodly na zrušení „přesvědčovacího bonusu“ za první dávku pro seniory. Ten činil 380 korun. Chtějí tak společně klást důraz na přeoočkování rizikových skupin pacientů.

„Výjezdový“ příplatek zavádí i další pojišťovny. „Smyslem tohoto nově zavedeného bonusu je motivovat praktické lékaře k návštěvě pojištěnce, který má zájem očkovat se, ale je pro něj obtížné se zaregistrovat nebo se dostavit do ambulance lékaře,“ uvedla Nicol Lenertová, mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny.

„Přesně tohle jsme po pojišťovnách žádali. Chtěli jsme, aby rozmělnily očkovací bonusy mezi první a třetí dávky,“ vysvětlil národní koordinátor praktiků Jakub Uher.

Změny jsou pro praktiky nyní dostatečné. „Motivací lékaře pro očkování nemají být primárně peníze. Na druhou stranu taková bonifikace je důležitá. V ordinacích nyní lékaři často zůstávají přesčas. Musí zaplatit přepracované sestry, po nichž chceme nové povinnosti nad běžný rámec činností,“ vysvětlil Šonka.

Pojišťovny nově motivují k očkování více způsoby. Všeobecná zdravotní pojišťovna svým pojištěncům starším 65 let nabízí příspěvek pět set korun na nákup potřeb nebo pomůcek v lékárnách. Očkování však musejí dokončit do závěru února příštího roku. Žádat o něj mohou i zpětně až do 30. dubna 2022. „Příspěvek se nevztahuje na aplikaci posilovací dávky,“ upřesnila Plívová.

Největší zdravotní pojišťovna také vyzvala dopisem 226 tisíc svých klientů nad 65 let, kteří se ještě neočkovali, aby tak učinili.

Chce také rozšířit mobilní očkovací týmy, které mohou získat bonifikaci osm tisíc korun za výjezd. Vakcínu však musejí podat mimo očkovací centrum a při vycestování aplikují dávku alespoň dvaceti pojištěncům VZP. „Očkování je pro nás naprostá priorita v boji s covidem,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Motivací lékaře pro očkování nemají být primárně peníze. Na druhou stranu taková bonifikace je důležitá. V ordinacích nyní lékaři často zůstávají přesčas. Musí zaplatit přepracované sestry, po nichž chceme nové povinnosti nad běžný rámec činností.
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů

Obce či firmy s více než pětistovkou obyvatel či zaměstnanců pojištěných u největší pojišťovny mohou také žádat o očkovací tým této pojišťovny. „Abychom tým zajistili, je nutné, aby o očkování mělo zájem alespoň 50 zaměstnanců, z toho minimálně 20 pojištěnců VZP. Nabídka se týká i očkování například v domovech pro seniory,“ upřesnila Plívová.

Pojišťovny dál pobízejí praktiky i jiné lékaře mimo nemocnice, aby se do očkování proti covidu zapojily. I přesto zůstává asi třicet procent ordinací, které to nedělají. Takovým lékařům žádné sankce nehrozí.

Pacienti z ordinací, kde se neočkuje, se mohou obrátit na praktiky v okolí. Pojišťovny pacientské stížnosti kvůli nečinnosti lékaře neevidují. „To ale neznamená, že k takovým případům nemůže docházet. Pokud se takový klient na naše pracoviště obrátí, poradíme mu například, kde je další možné očkovací místo v okolí jeho bydliště,“ popsala Plívová. Připomněla, že zdravotní pojišťovny nemají žádné páky, jak praktika přinutit. Mohou jen pozitivně motivovat benefity.

Předseda sdružení praktiků dřív opakovaně řekl, že zvládnou denně vyočkovat až padesát tisíc proticovidových vakcín. Minulý týden v jeden den přesáhli 36 tisíc, podle Šonky čísla dál půjdou nahoru. „Musíme vzít v potaz, že máme spoustu kolegů přes 70 let. Když je někde ordinace s paní doktorkou a sestrou v takovém věku a jsou zavalené pacienty, chápu, že nenajdou sílu na očkování,“ sdělil Šonka.

Dodal, že by sankce kolegům, kteří očkování ignorují, nepomohly. „Primární péče je taková, jakou jsme ji padesát let budovali. Generační obměna hotová není. Je průšvih, že starší kolegové jsou v oblastech, kam mladí nechtějí. Kdybychom tyto kolegy vypnuli, nemáme za ně náhradu. Sankce teď nedávají smysl,“ řekl Šonka.

Právě v odlehlejších regionech, třeba v částech Moravskoslezského či Zlínského kraje, je proočkovanost dospělé populace jen poloviční.

Jak už Seznam Zprávy uvedly, část praktiků si stěžuje, že je při epidemii zahlcená prací a očkování nestíhá. Sdružení praktických lékařů proto požádalo Ministerstvo zdravotnictví, aby jim na přechodnou dobu odpustilo „papírování“ s posudkovou činností.

„Chtěli jsme alespoň prodloužení intervalu preventivních kontrol u povolání s malými zdravotními riziky. Na ministerstvu to stále zvažují,“ doplnil Uher. Praktici také chtějí, aby nemuseli vyplňovat všechny žádanky na PCR testy pro zaměstnance, kteří byli pozitivně testovaní antigenem na pracovišti. Tato povinnost by mohla přejít na zaměstnavatele.

Reklama

Doporučované